Een heuptas van een oude spijkerbroek

heuptas

Heb jij nog ergens een oude spijkerbroek liggen die je niet meer kunt dragen? Ik had er ook een. Er zat een scheur in, maar ik kon er maar geen afscheid van nemen. Na een relax middagje aan de keukentafel maakte ik een heuptas van een oude spijkerbroek.

Recyclen / upcyclen

Ik vind het heerlijk om nieuw leven te blazen in oude kleding. Zo hoef je oude kleding niet per se weg te gooien en kun je er nog lange van genieten. Zo heb ik al eens een zorgenvriendje gemaakt van oude kinderkleren, een ballonrokje gemaakt van een te kleine spijkerbroek en ook korte broekjes.

Afwerking

afwerking bij de heuptas van een oude spijkerbroekDoordat je met spijkerstof werkt kun je hier mee spelen met de afwerking. Zo kun je bepaalde delen laten rafelen, zoals de randen om de kontzakken of het stukje stof om de rits…of maak een leuke applicatie voor op de klep/flap van de tas. Ik maakte bijvoorbeeld een hartje uit je de spijkerbroekrestjes. Omdat je bij spijkerstof het een beetje kan laten rafelen, kun je ook de overgebleven naden en zomen van spijkerbroek gebruiken. Ik gebruikte de zoom van de broekspijp als bandjes voor de kleine D-ringen. De overgebleven naden aan de binnenkant van de broekspijp kun je gebruiken om bloemen van te maken…zoals ik heb gedaan van paspelband.

Kleuraccenten

Wanneer je paspelband wilt gebruiken, speel je al een beetje met kleur. Maar je kunt ook nog garen gebruiken in dezelfde kleur als het paspelband. En je kunt de binnenkant van de tas ook nog eens in die kleur maken. Bij mij was de binnenkant van de broekzakken van de oude spijkerbroek al rood. Hierdoor leek het mij leuk wanneer die kleur wat meer naar de voorgrond zou komen. Ook voor het tassenband heb ik voor rood gekozen. Dit zou je ook kunnen combineren met spijkerstof door een strook spijkerstof te maken en hier tassenband op te naaien…een beetje op de manier zoals ik dat met kunstleer heb gedaan bij de schoudertas.

Een heuptas…

cross-over tas van een spijkerbroekDe heuptas kun je als heuptas dragen (duh). Maar je kunt de heuptas ook als cross-over tas dragen. Houd dan wel rekening met de lengte van het tassenband wanneer je de cross-over tas lager wilt dragen dan ik hier op de foto draag. Draag je hem liever als schoudertas? Ook dat is geen probleem.

Een heuptas van een oude spijkerbroek…

Ik heb deze heuptas van een oude spijkerbroek gemaakt, maar misschien maak jij hem liever van stof. Dat kan prima, al wordt hij dan natuurlijk wel minder speels. Wanneer je de tas wal van een oude spijkerbroek maakt moet je er rekening mee houden dat de bovenkant ietsje afgerond zal zijn. Houd hier rekening mee bij het patroon voor de binnenkant…die ronding moet je daarin overnemen.

Ook moet je bij het naaien letten op de harde delen van de spijkerbroek. Naai niet zomaar over de ‘spijkers’ en de rits van de spijkerbroek. Naai met heel veel beleid over de rits wanneer je de kontzakken er over plaatst en naai langs de ‘spijkers’ wanneer je de voorkant en de zijkant op elkaar naait…je speelt dan een beetje met het patroon, maar dat maakt niet uit.

Materiaal

Ik nam voor de buitenkant een oude spijkerbroek. Spijkerstof is heerlijk stevig, heeft een ‘body’ en staat stoer. Ook kun je leuk met de afwerking spelen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere materialen. Zorg er voor dat de stof stevig is en niet elastisch…en eventueel tegen een spatje kan. Kunstleer is een mooie optie. Het voordeel van kunstleer is dat de binnenkant van de tas dan minder snel nat wordt, maar het is wel een stuk stugger om mee te werken. Je zou ook een combinatie kunnen maken van verschillende stoffen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor de binnenkant heb ik gekozen voor een stuk geplastificeerd katoen wat ik nog over had van toen ik de tuintas maakte. Dit leek mij wel handig, want dan is het ook makkelijker om schoon te maken en worden mijn spulletjes niet zo snel nat wanneer het regent. Ik had om die reden ook breaker teflon kunnen gebruiken…maar dat stofrestje was niet rood 😉 Gebruik voor de binnenkant in ieder geval wel een stof die een beetje soepel is, maar niet elastisch is.

Het patroon

Het patroon is te koop in het winkeltje en kost hier €0,75. Bij het patroon zit ook een afbeelding waarop een knipvoorbeeld staat voor de oude spijkerbroek.

Aan de slag

Voor het maken van een heuptas van een oude spijkerbroek heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • een oude spijkerbroek (of een leuke stof)
  • stof voor de binnenkant
  • schaar
  • garen
  • spelden
  • D-ringen (2x 2cm voor de sluiting van het zakje, 2x 2cm voor de sleutenringen aan de binnenkant, 4x 3cm voor de bevestiging van de band en voor de sluiting op de voorkant…en eventueel 2x 3cm extra voor een riem)
  • tassenband (2,5 cm breed)
  • rits (50 cm voor de opening van de tas en 20 cm voor het extra vakje aan de binnenkant)
  • *eventueel paspelband
  • *eventueel biaisband
  • *eventueel alles voor een verstelbare riem
Algemeen

Knip het patroon uit.

Knip de oude spijkerbroek aan de zijkanten open, netjes langs de naad.

Neem het patroon over op de oude spijkerbroek. Je hoeft hierbij niet te letten op recht van draad of naden…het staat juist heel leuk om hier mee te spelen. Er staat een knipsuggestie bij het patroon.

Het patroon voor de voorkant en achterkant neem je uit de stof voor de binnenkant. Wanneer je niet met biaisband wilt werken, neem je 1 cm extra aan de bovenkant (voor het omzomen). Voor de achterkant moet je het patroon eerst knippen en neem je 1 cm naadwaarde tussen de delen.

Knip de patroondelen uit de stof.

De buitenkant

De kontzakken kun je uit de broek knippen en deze om de beurt op de voorkant naaien. Let er hierbij op dat je de broekzakken van de voorkant omhoog vouwt, zodat je die nog zou kunnen gebruiken. Maak eventueel een sluiting met D-ringen en een stuk naad van de spijkerbroek voor op het zakje. De randen om de broekzakken kun je gaan rafelen.

Leg 2 delen voor de sluitingsband op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten op elkaar..

Keer de band binnenstebuiten en naai de naden netjes plat.

Naai vlak naast de uiteinden…deze mogen best rafelen.

Speld de boord van de achterkant op het deel van de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de delen aan elkaar.

Vouw de achterkant open en naai de naad plat.

Leg de 2 delen voor de bevestigingsbandjes op elkaar, met de goede kanten op elkaar. Dit doe je 2x.

Naai de zijkanten op elkaar. Dit doe je 2x.

Keer de bandjes binnenstebuiten en naai de naden netjes plat. Dit doe je 2x.

Haal het bandje door de D-ring en vouw het band dubbel. Dit doe je 2x.

Speld de lusjes vast aan de zijkant van de achterkant (ik deed op de boord van de spijkerbroek, langs de onderkant).

Naai de lusjes vast.

Leg de voorkant en de achterkant op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen aan elkaar en laat de bovenkant open.

De klep/flap

Leg 2 delen voor de sluitingsband op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten op elkaar..

Keer de band binnenstebuiten en naai de naden netjes plat.

Haal de band door twee grote D-ringen.

Vouw de band dubbel en naai de uiteinden op elkaar.

Leg de twee delen van de klep/flap op elkaar, met de goede kanten op elkaar. Leg er eventueel paspelband tussen en speld het goed vast.

Plaats de lus met de D-ringen tussen de twee delen van de klep/flap, in de punt.

Naai de twee delen van de klep/flap aan elkaar, maar laat de bovenkant open.

Keer de klep/flap binnenstebuiten.

Naai de naad netjes plat langs het paspelband.

Speld de opening netjes dicht.

Naai het open stuk netjes dicht.

Speld de klep/flap recht achter de achterkant van de tas (aan de binnenkant van de tas). Je speldt dit dus niet op de kop langs de rand, maar met de klep/flap naar boven, zoals dat normaal is bij een tas.

Naai de klep/flap recht achter de achterkant van de tas vast.

De binnenkant

Leg de korte rits in het midden langs de bovenkant van de onderste helft van de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Leg een zakdeel over de rits, netjes met de randen op elkaar.

Naai de delen op elkaar.

Doe hetzelfde met de andere helft van de rits, de bovenste helft van de achterkant en het andere zakdeel.

Sluit de rits.

Maak 2 lusjes van de zoom van de broekspijp en haal elk lusje door een kleine D-ring.

Naai de uiteinden aan elkaar.

Leg de zakdelen netjes op elkaar, met de goede kanten op elkaar en leg de twee delen van de achterkant ook gelijk netjes op elkaar.

Schuif de 2 lusjes met de D-ringen tussen de twee middenstukken, ongeveer 5 cm naast de rits.

Speld de delen van de achterkant en de zakdelen netjes op elkaar.

Naai de twee delen van de achterkant aan elkaar en volg de rand langs de zak…je naait dus niet langs de rits, maar langs de zak.

Leg de voorkant op de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Speld de twee delen netjes op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat de bovenkant open.

Naai biaisband langs de bovenkant of zoom deze om.

Naai de rits langs de bovenkant, aan de ‘slechte’ kant.

De heuptas

Naai de binnenkant in de buitenkant, langs de rits. Wanneer je een spijkerbroek hebt gebruikt, moet je wel voorzichtig zijn bij de knoop en bij de lusjes.

De riem

Je kunt een verstelbare riem maken met een parachutegesp (zoals ik in de werkbeschrijving uitleg voor de verstelbare riem), maar je kunt ook ook 2 D-ringen vast maken aan een uiteinde van het tassenband. Tip: brand de uiteinden eerst eventjes, zodat de rafeltjes smelten en het tassenband dus netjes is afgewerkt. Beide riemen zijn verstelbaar, maar die met de parachutegesp is steviger.

De riem haal je door de D-ringen en de lusjes aan de achterkant.

Maak jij ook zo’n leuke heuptas van een oude spijkerbroek?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Licht’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je waxinelichtjes met een geheime boodschap kunt maken.

Deze week is het thema ‘Onderweg’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een heuptasje van een oude spijkerbroek.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - heuptasVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Een heuptas van een oude spijkerbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *