Een letterhuisje voor het speels aanleren van letters

letterhuisje

Met een letterhuisje kunnen kinderen op een speelse manier kennis maken met letters en de letters met veel plezier leren herkennen.

Wat is een letterhuisje?

Een letterhuisje is een hulpmiddel voor de beginnende lezer. Met behulp van de verschillende kamertjes worden kinderen op speelse wijze veelvoudig en op verschillende manieren ‘blootgesteld’ aan een letter. Herhaling is hierbij het magische woord…maar dan wel herhaling in een vorm die niet heel erg opvalt. Zo worden de leesactiviteiten niet gelijk langdradig en eentonig, maar leuk en uitdagend en motiverend.

Waarom een letterhuisje?

Onze kleine meid heeft er druk mee dat ze wil lezen, schrijven en rekenen. Nu kan ik met mijn ‘jufachtergrond’ haar natuurlijk prima de cijfers en letters op de schoolse manier aanleren en kan ik haar ook op de schoolse manier leren lezen…maar dan zou ze zich maar gaan vervelen op school wanneer haar dit op school aangeboden wordt. Ze is niet meer tegen te houden en dus moest ik toch iets. Om niet hetzelfde als op school aan te bieden om haar tevreden te houden moest ik iets anders bedenken. Ik maakte daarom een letterhuisje. Zo kan ze op een hele speelse manier toch met lezen (en schrijven) bezig zijn.

Het letterhuisje kan prima thuis gebruikt worden. Kinderen kunnen er samen maar ook alleen mee ‘werken’ wanneer ze de letters al herkennen. Ook in de klas kan het letterhuisje een leuke aanvulling zijn voor zowel klassikaal als individueel werken.

Hoe werk je met een letterhuisje?

Het huisje zet je op een plek waar kinderen het goed kunnen zien en er ook bij kunnen. De kamertjes richt je in naar eigen inzicht. In de werkbeschrijving vind je enkele suggesties. Bespreek elk kamertje samen en voer hem de eerste keer ook samen uit. Wanneer activiteiten zelfstandig uitgevoerd kunnen worden, laat je deze ook zelfstandig uitvoeren.

Elk kamertje heeft zijn doel

Het hoofddoel is natuurlijk dat kinderen de letters leren herkennen. Dat doe je door de letter zo veel mogelijk te benoemen en te laten zien. Hoe meer een kind de letters ook echt beleven, des te beter ze deze zullen onthouden. Elke activiteit heeft zijn eigen subdoel. Bij de voorwerpen gaat het bijvoorbeeld ook om klankherkenning en bij voelen gaat het om het bewustwording van de details van de letters.

Materiaal

Het huisje is van hout en kun je kant en klaar kopen. Deze zijn spotgoedkoop en zijn mooi degelijk…en daardoor eigenlijk zonde om daarvoor zelf met hout aan de slag te gaan (al is het natuurlijk wel leuk om te maken). De inhoud hangt af van de activiteiten.

Printable

Er staat in het winkeltje een printable waarop de letterkaartjes voor de nok, de hoofdletters, de patronen voor de letters van vilt, de naamkaartjes en de lege kaartjes staan. Dit document kost €0,50 en is te downloaden nadat de betaling voltooid is.

Aan de slag

Voor het maken van een letterhuisje heb je het volgende nodig:

  • letterhuisje
  • verf
  • kwast(en)
  • lak
  • papier
  • letterstempels en inktkussen(s) met inkt (wij kochten deze bij de Action, net als verschillende kleine inktkussentjes)
  • chenille
  • vilt, garen en naald / strijkkralen, basisplaat, bakpapier en strijkijzer
  • papier
  • *eventueel tekenmateriaal en schrijfmateriaal
  • *eventueel printables 
Het letterhuisje

Het letterhuisje verf je in de gewenste kleur. Ik heb elk kamertje een andere tint van dezelfde kleur gegeven, maar je mag natuurlijk helemaal zelf kiezen welke kleur jij die maakt. Misschien vind je het zelfs leuker om hem gewoon blank te laten en enkel af te lakken. Ik heb het huisje ook nog versierd met houten bloemetjes die ik ooit eens bij de Action heb gekocht.

De letterkamer

De letter waar het om gaat plaats je in het meest opvallende kamertje…in de nok van het huisje. Hiervoor maak je een driehoekig kaartje met daarop de letter (niet de hoofdletter). Vind je het lastig om deze zelf te maken? Alle letterkaartjes zitten in het printbare document.

De stempelkamer

Hiervoor maak je een rechthoekig kaartje. Vind je het lastig om deze zelf te maken? Ook de lege kaartjes zitten in het printbare document.

De namenkamertjes

Om de namenkamertjes echt te laten leven, maak twee poppetjes: een jongen en een meisje. Ik maakte poppetjes van klosjes, kralen en garen. Verder maak je een naamkaartje voor het jongentje en een naamkaartje voor het meisje. Vind je het lastig om de naamkaartjes zelf te maken? Alle naamkaartjes zitten in het printbare document. Er is gekozen voor hele gangbare namen, zodat kinderen de naam beter zullen herkennen en misschien zelfs wel iemand kennen met die naam.

De voelkamer

Een letter voelen is ook erg leuk. Waar zitten de bochtjes en gaatjes? Is de bocht/hoek scherp of flauw/stomp? Zitten er veel rechte stukken in of juist helemaal niet? Ik heb de letters van vilt gemaakt, omdat vilt lekker zacht is en niet rafelt. Hiervoor heb ik twee laagjes gebruikt en deze met een festonsteek afgewerkt. In het printbare document staat ook een blad met allemaal hoofdletters. Deze kun je als patroon gebruiken voor de letters. Maar je kunt de letters ook eerst samen van strijkkralen maken en daarna de creatie in het letterhuisje plaatsen.

De vormkamer

Hiervoor gebruikte ik chenilledraden. Deze zijn lekker buigbaar en stevig. Wel heb ik de draad eerst dubbel gevouwen en helemaal in elkaar gedraaid, zodat er een mooi dikke draad ontstaat.

De voorwerpkamers

Kinderen zoeken zelf een voorwerp die in het kamertje past. Het voorwerp moet alleen wel beginnen met de letter die in het dakje van het huisje staat. Het is extra leuk om hier een spelletje van te maken: Hoe veel dingen kun je vinden die beginnen/eindigen met de letter…?

De hoofdletterkamer

Deze kamer is optioneel. Sommige kinderen vinden het fijn om ook de hoofdletters te zien en sommige kinderen vinden het verwarrend. Wil je hem wel dan kun je gewoon een kaartje maken die zo groot is als het vakje met daarop de hoofdletter. Vind je het lastig om deze zelf te maken? Alle letterkaartjes zitten in het printbare document.

De schrijfkamer

Zelf (leren) schrijven is erg leuk, maar nog best lastig. Ook deze kamer is optioneel, omdat letters herkennen nog heel iets anders is dan ze zelf schrijven. Sommige kinderen zijn namelijk al wel zo ver dat ze de letters willen leren, maar zijn motorisch nog niet zo ver dat ze echt goed kunnen leren schrijven. Wil je wel een schrijfkamertje? Maak dan een werkblad, vouw deze op en plaats het in een kamertje.

Er zijn websites waar kant en klare werkbladen staan, maar ik vind het leuker om zelf een werkblad te maken. Ik doe dit vrij simpel op de website Worksheetsworks.com. Deze is in het Engels, maar je kunt zelf aangeven welk schrift je wilt, welke lijn je voor de letters wilt, wat je wilt schrijven en je kunt nog een paar kleine details kiezen. Wil je lege schrijflijnen? Ook dat kan gewoon…dan vul je niets in en maak je een werkblad.

Maak jij ook zo’n leuk letterhuisje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Herfst’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een rekenboom kunt maken.

Deze week is het thema ‘Buren’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. En ik maakte dus een letterhuisje.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - letterhuisjeVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


3 thoughts on “Een letterhuisje voor het speels aanleren van letters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *