Een lieve, zachte knuffelbeer

een lieve zachte knuffelbeer

Anderhalf jaar geleden gingen we naar de kermis hier in de buurt. Daar won de kleine meid een knuffelbeertje met ‘eendjes vangen’. Maar zoals zo vaak met kermis speelgoed, ging ook de knuffelbeer al snel stuk. Na een paar weken lieten de eerste draadjes al los. En na een jaar (ze speelde er al niet meer zo veel mee, omdat ze bang was dat ie nog verder stuk zou gaan) vielen er echt grote gaten in, zodat de vulling er uit kwam. Toch wilde ze er af en toe nog mee blijven spelen…ook al was hij niet meer veilig. Ik besloot de knuffelbeer uit elkaar te halen, het patroon aan te passen waar het ‘faalde’ en hem helemaal opnieuw te maken naar wens van de kleine meid. Het heeft even geduurd voordat ik er aan toe kwam, maar het is nu dan eindelijk zo ver (na een half jaar of zo). Zij kreeg dus eindelijk een nieuwe knuffelbeer in haar lievelingskleuren. 

De aanpassing

Er zaten veel naden in de beer die niet echt nodig waren…tenminste met een paar aanpassingen. De armen, benen en lijf moesten hiervoor een andere constructie krijgen en daardoor ook een iets andere vorm. Ook heb ik de snuit en oren iets veranderd, omdat ik dit mooier vond. Verder heeft onze beer iets meer variatie qua stof en kleur.

Maar eerst even dit…

Dit bericht is een onderdeel van een link-party genaamd crea-cross. Je bent welkom om ook jouw recente werk (niet ouder dan een maand) en/of thema-gerelateerde creativiteiten (met een maximum van 3) te delen in de link-party helemaal onderaan dit bericht. De leukste inzendingen delen wij op ons Pinterest-bord en op Instagram in de stories (voor bloggers enz uiteraard met naam en/of link). Over de crea-cross staat verderop in het bericht meer…ik ben erg benieuwd naar jullie creaties.

Ogen en neus

Wanneer je een knuffel voor kleine kinderen maakt, is het verstandig om geen harde ogen en neusjes te gebruiken. Deze kunnen namelijk los laten en dan kan een kind er in stikken…dat is niet de bedoeling van een knuffel natuurlijk. Daarom heeft deze knuffelbeer een stoffen neus en zijn de oogjes genaaid.

Stofkeuze

Ik heb het knuffelbeertje van wafelbadstof en wol gemaakt. Het leek mij namelijk wel leuk als het beertje in dezelfde kleuren en van dezelfde stofjes zouden zijn als haar dekentje en kussen. Om het beertje van wafelkatoen te maken zag ik alleen niet zitten. Dat vind ik iets te dun en kwetsbaar en dus werd het wafelbadstof in dezelfde kleur. Het wol heb ik gebruikt voor de neus en de extra lapjes op de pootjes en oortjes, zodat de kleur meer naar voren komt. Maar deze lapjes kun je gewoon achterwege laten als je dat niet zo mooi vindt. Omdat wol best dik is, heb ik de onderkant van de ‘voetjes’ en de binnenkant van de oortjes er op genaaid, zodat het deel wat ik moest naaien niet zo dik en stug werd.

Maar je kunt ook andere stofjes kiezen. Zorg er dan voor dat de stof niet te dik en niet te stug is. Je kunt ook ‘teddy’ gebruiken, maar weet wel dat dit soort stofjes erg lastig zijn met priegelwerk en dat je de naaimachine na het naaien goed schoon moet maken (iets met losse pluisjes…overal!).

De steek

Het beertje heb ik genaaid met een korte rechte steek (afstand 1), omdat wafelstof best kwetsbaar kan zijn. De naden zijn afgewerkt met een zigzag (breedte 4, afstand 3).

De wollen ‘applicaties’ heb ik er op genaaid met een zigzag (breedte 3, afstand 1).

De delen die ik met de hand heb genaaid, heb ik genaaid met een stiksteek.

Het dichtnaaien van de beer is het mooist met een laddersteek, zo zie je het draad namelijk niet.

Het patroon

Het patroon in de lijst van benodigdheden is na het kopen gelijk te downloaden. Deze is al inclusief naadwaarde. Je kunt dus gelijk aan het patroon knippen, zonder een extra randje te hoeven knippen. Dit patroon kost €1,00.

Aan de slag

Voor het maken van het knuffelbeertje heb je het volgende nodig:

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof.

Teken alle plooitjes op de stof en teken ook de oogjes op de stof…dit doe je met stofkrijt.

De oogjes

Begin met het invullen van de oogjes.

Hiervoor naai je eerst over het getekende rondje.

Vul het rondje in door vlak naast elkaar heen en terug te naaien. Doe dit heel rustig, zodat je binnen de lijntjes blijft.

Het hoofd

Naai het mondje op de stof. Ik ben 2x heen en terug gaan naaien om er voor te zorgen dat het goed zichtbaar zou zijn.

Speld alle plooitjes op elkaar.

Naai de plooien op elkaar.

Als je net als ik wol op de stof wilt naaien, dan (*plak en) naai je nu de delen van de oren op de stof.

Naai de voorkant en de achterkant van de oren op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de neus in het rondje van de snuit. er blijft dan een stuk van het rondje vrij, dat hoort zo…dat wordt later dicht genaaid.

Speld de twee delen van het gezicht op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen van het gezicht op elkaar.

Speld de snuit op het gezicht, met de goede kanten op elkaar. Zorg er voor dat het midden op elkaar ligt.

Naai de snuit op het gezicht.

Speld de oortjes op de kop langs de rand op het gezicht. Deze komen 1 cm onder de plooitjes.

Naai de oortjes vast.

Speld de twee delen van het achterhoofd op elkaar (de korte gebogen zijden), met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen van het achterhoofd op elkaar.

Speld het gezicht op het achterhoofd, met de goede kanten op elkaar. Let er weer op dat het midden van de delen op elkaar komt.

Naai het gezicht op het achterhoofd.

Leg de voorkant van het gezicht op elkaar, zodat de mondhelften en alle naden netjes op elkaar liggen.

Speld deze kant vast.

Naai nu deze zijde op elkaar en naai helemaal recht door tot over de neus. Bij de neus krijg je nu een hoekje. die buiten de genaaide lijn valt, dat is goed.

Keer het hoofd binnenstebuiten.

Borduur nu over de naad tussen de neus en de mond, zodat je een echte berensnuit krijgt.

De armen

Als je net als ik wol op de stof wilt naaien, dan (*plak en) naai je nu de delen van de handen op de armen waar een gat in zit.

Speld de delen van de armen op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar.

Keer de armen binnenstebuiten.

De benen

Als je net als ik wol op de stof wilt naaien, dan (*plak en) naai je nu de delen van de voeten op de onderkant van de voeten. Naai er eventueel teentje op door drie lijnen te naaien met een korte zigzag.

Speld de twee delen van de benen op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat de onderkant open.

Speld de onderkant van de voeten er in.

Naai de onderkant van de voeten er in.

Keer de benen binnenstebuiten.

Het lijf

Speld alle plooitjes op elkaar.

Naai de plooien op elkaar.

Speld de armen en benen op de juiste plek vast, met de goede kanten op elkaar. De armen staan recht naar beneden, de benen staan een kwartslag naar voren.

Naai de armen en benen vast. Ik heb dit met de hand gedaan d.m.v. een kleine stiksteek. Dit heb ik op deze manier gedaan, omdat het anders mij te krap werd onder de naaimachine (en met een klein nieuwsgierig meisje om mij heen is dat niet altijd even handig).

Leg de lijfjes nu op elkaar, met de goede kanten op elkaar en met de armen en benen er in.

Speld de randen netjes op elkaar en zorg er voor dat er niets tussen zit!

Naai de voorkant helemaal dicht…tot ietsje voorbij de plooi bij de billen.

Sla nu 5-7 cm over en naai de rest van de rug dicht. De bovenkant laat je dus ook open!

De beer

Schuif het hooft in het lijfje, met de goede kanten op elkaar. Zorg er voor dat het gezicht aan de kant van de buik zit.

Speld het hoofd vast op het lijf. Zorg er voor dat alle naden netjes op elkaar zitten.

Naai het hoofd vast op het lijf.

Keer het beertje binnenstebuiten.

Vul het beertje met kussenvulling. Let er hierbij op dat je ook goed in alle hoekjes vult.

Speld de rug van de beer netjes dicht.

Naai de beer met de hand dicht.

*Geef de beer eventueel een mooie strik. De strik kun je eventueel met de hand vast naaien, zodat deze niet los gaat. Als de beer voor hele kleine kinderen is, zou ik de strik weg laten i.v.m. veiligheid.

Maak jij ook zo’n leuke knuffel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Voorlezen’ aan de beurt en liet ik je zien hoe zelf een boekje kunt binden.

Deze week is het thema ‘Knuffel’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar wat zij in dit thema heeft gemaakt. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie van BMelloW heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een knuffelbeer. Elke week is er ook nog ruimte voor een gast-co-host. Deze week is onze gast-co-host Lindi van Linspiration. Zij heeft iets heel leuks gemaakt.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

One thought on “Een lieve, zachte knuffelbeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *