Een regenwolk zonnebreker

Regenwolk zonnebreker

Soms is een raam best een groot oppervlak van ‘niets’ en is het licht wat er door komt ook niet altijd even fijn. Deze regenwolk zonnebreker maakt het raam gezellig en zorgt voor een beetje extra kleur in de kamer. 

Wat is een zonnebreker?

Een zonnebreker zorgt er voor dat het zonlicht gebroken wordt. Zo is het zonlicht wat in de kamer komt minder fel en het staat ook nog eens gezellig. Hierbij kun je ook spelen met kleur, zodat de verschillende kleuren in de kamer geprojecteerd worden.

Maar het helpt ook om het grote vlak van het raam iets te ‘breken’. En zo weten vogels ook gelijk dat ze niet door ‘dat gat’ kunnen vliegen.

Glas in lood

Ik heb gekozen voor een glas in lood effect. Op die manier kun je extra met kleur spelen en ziet het er ook nog eens lekker kunstzinnig uit.

Weetjes over glas in lood

Glas in lood is ontstaan doordat ze vroeger nog niet zulke grote stukken glas konden maken.

De eerste vondsten van glas in lood dateren uit het Romeinse rijk.

De eerste duidelijke richtlijnen voor het maken van glas in lood ontstonden in de Middeleeuwen.

Vooral kerken en kathedralen gebruikten veel glas in lood. Niet alleen voor het mooie lichtinval, maar ook om de Bijbelse verhalen te vertellen.

Tijdens de Franse revolutie zijn er veel glas in lood ramen vernietigd en raakte het zijn populariteit een beetje kwijt. Dit kwam vooral doordat de kerken in aanzien daalden.

In de 19e eeuw nam de populariteit weer toe…hoofdzakelijk om kunstzinnige redenen.

In het begin van de 20e eeuw nam de populariteit weer af door de vele verschillende kunststromingen. Na de tweede wereldoorlog nam de vraag weer toe omdat er veel gerestaureerd moest worden.

Ondertussen zijn er vele verschillende vormen van glas in lood ontstaan en is er veel met verschillende materialen geëxperimenteerd.

Glas en lood dient zich uitstekend voor mozaïekwerk.

Symmetrie

Van de druppen heb ik een mozaïek gemaakt, juist om het gevoel van glas in lood te versterken. Door de lijnen lijnsymmetrisch te maken (links en recht hetzelfde), wordt het geheel toch rustig en kun je zelfs zorgen voor diepte in de drup…wanneer je dit ook doorvoert met kleur (licht-donker)

Spelen met kleur

Realistisch

Een wolk is wit en een drup eigenlijk ook. Daar is niet echt veel aan qua kleuren natuurlijk. Maar je kunt voor de wolk ook verschillende tinten grijs (regenwolk) of roze (zonsondergang) nemen. Je kunt zelfs grijs en roze combineren.

De druppen kun je dan verschillende kleuren blauw nemen, omdat blauw vaak als de kleur van water wordt gezien.

Fantasie

Waarom zou je je laten beperken tot de kleuren van de werkelijkheid? Je kunt ook kleuren gebruiken die in de (kinder)kamer te vinden zijn, zodat het goed bij het interieur past. Ik geef je dan wel de tip om geen geel of rood te gebruiken voor de regendruppen, want dan lijkt het eerder op urine of bloed 😉

Diepte

Door het vlak op te delen in verschillende stukken (mozaïek) kun je ook diepte creëren door middel van kleur. Gebruik dan lichte kleuren op de delen die het meest naar voren liggen en donkere kleuren op de delen die juist verder naar achter liggen.

Symboliek

De zon schijnt door de regenwolk en de regendruppen. Hoe leuk is het dan wanneer er regenbogen ontstaan in de kamer…net zoals dat in de natuur gebeurt! Kleur de druppen in met de kleuren van de regenboog en de kamer zal gevuld worden met regenbogen.

Materiaal

Zonnebreker

Voor het maken van de regenwolk zonnebreker heb ik gebruik gemaakt van lamineerfolie. Dit heeft de eigenschap waterdicht te zijn (en dus makkelijk schoon te maken) en het is doorschijnend. Dat laatste is belangrijk om met kleur te kunnen spelen. De zon schijnt dan door de kleur heen en laat de kleuren in de kamer zien.

Tekenmateriaal

Je kunt met heel veel materialen tekenen, maar niet alles is even geschikt voor een zonnebreker. Ik heb verschillende tekenmaterialen getest en de uitkomst zet ik hier voor je op een rij:

  • porseleinstift: goed zichtbaar, mooie kleurverdeling, laat kleur goed door
  • raamkrijt/raamstift: goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • stift: niet goed zichtbaar, mooie kleurverdeling, laat kleur goed door
  • twinmarkers (Action): goed zichtbaar, vlekkerige kleurverdeling, laat kleur goed door
  • Stabilo Woody (wasco potloden): goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • wasco: niet goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • potlood: niet zichtbaar
  • gelpen: niet goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur redelijk goed door
  • verf: goed zichtbaar, streperige kleurverdeling, laat kleur moeilijk door

Mijn voorkeur lag bij porseleinstiften voor de druppen (mooi strak) en twinmarkers voor de wolk (extra wolkig effect door de vlekkerige kleurverdeling).

Kleurentest

Wanneer je met tekenmateriaal op lamineerfolie werkt, geeft dit niet altijd dezelfde kleur als dat het op papier geeft. Wil je spelen met licht en donker, dan is het raadzaam om de kleuren eerst te testen op lamineerfolie en deze ook daadwerkelijk te lamineren. Zo zie je ook gelijk hoe de kleuren reageren op hitte.

Patroon & printable

Er staan in het winkeltje een printable die bij de regenwolk zonnebreker hoort. De printable bestaat uit lege druppen (10 cm, 8 cm en 6 cm lang) en een wolk van cirkels. Dit document kost €0,50. Het is te downloaden nadat de bestelling en de betaling voltooid zijn.

Aan de slag

Voor het maken van een regenwolk zonnebreker heb je het volgende nodig:

  • lamineerfolie en lamineer apparaat
  • tekenmateriaal (ik gebruikte porseleinstiften en twinmarkers)
  • lineaal
  • *eventueel papier
  • *eventueel passer
  • *eventueel printable voorbeeld
  • schaar
  • naald
  • draad

Teken op een papier 3 verschillende groottes druppen. Ik maakte ze 10 cm, 8 cm en 6 cm groot. En teken een wolk die bestaat uit cirkels. *Of print het voorbeeld uit (printable).

Teken lijnen op de druppen. Zorg er voor dat deze lijnen symmetrisch lopen.

Gebruik de tekening/printable als ondergrond en leg de lamineerfolie er op.

Vouw de lamineerfolie open.

Trek de 3 verschillende druppen 4x over (op de binnenkant van de folie). Dit past prima op 1 lamineerfolie.

Trek de wolk op een andere folie over.

Kleur elk stukje van de druppen en de wolk in. Gebruik hiervoor verschillende kleuren. Kleur de druppen symmetrisch in. De wolk heb ik van donker naar licht gemaakt, zodat er meer diepte ontstaat.

Vouw de folie dicht en haal ze door het lamineer apparaat.

Knip de druppen en de wolk uit.

Maak de druppen van groot naar klein onder elkaar vast met naald en draad, laat ruimte tussen de druppen.

De rijtjes druppen maak je onder de wolk vast met naald en draad, laat hier ook weer ruimte tussen en kijk goed dat de druppen elkaar niet te veel aanraken.

Maak aan de bovenkant van de wolk nog een lusje met naald en draad.

Maak jij ook zo’n leuke regenwolk zonnebreker?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘In de klas’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een klassekleed kunt maken.

Deze week is het thema ‘Regen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een regenwolk zonnebreker.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - regenwolk zonnebrekerVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Een regenwolk zonnebreker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *