Een sensomotorische regenwolk

sensomotorische regenwolk

Spelenderwijs leren vind ik erg belangrijk. Met sensomotorisch speelgoed leren kinderen hun eigen zintuigen beter kennen. Met de sensomotorische regenwolk oefenen ze zicht, gehoor en tast.

Sensomotorisch

Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze hun zintuigen leren gebruiken. Je kunt jonge kinderen dan sensomotorisch speelgoed aanbieden om hun bewust te maken van hun eigen zintuigen. Deze sensomotorische regenwolk prikkelt het zicht, het gehoor en de tast. Je kunt er zelfs nog geur aan toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.

Niet voor baby’s

De sensomotorische regenwolk is niet geschikt voor baby’s. De linten zijn namelijk veel te lang om baby’s er mee te laten spelen. Op die leeftijd stoppen ze nog graag dingen in hun mond om structuur te van voorwerpen goed te voelen, waardoor een baby kan stikken in de lange linten. Deze regenwolk is dus echt bedoeld voor jonge kinderen die deze orale fase gepasseerd zijn.

Bijtring

Als basis heb ik gebruik gemaakt van een houten bijtring in de vorm van een wolk. Deze is prachtig van vorm (en ook toepasselijk), ligt lekker in de hand, ziet er mooi natuurlijk uit en is degelijk/hufterproof. Maar als je een andere ring wilt gebruiken, kan dat natuurlijk ook prima.

Linten

Structuur en kleur

Ik heb verschillende soorten stoffen lint gebruikt, zodat er verschillende structuren te voelen zijn. Elke structuur heeft zijn eigen kleur. De linten zijn even breed en zijn symmetrisch bevestigd, zodat er toch een soort uniformiteit en rust ontstaat. Je kunt ook enkel satijnband nemen als je dat mooier vindt, maar dan valt er dus gelijk minder te beleven. Ik heb de linten in het blauw en wit aan de ring gemaakt, zodat het op regen lijkt. Maar je zou ook de kleuren van de regenboog (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet) kunnen kiezen. Op die manier heb je een wolk, een zon, regen en een regenboog.

Voelen en wapperen

De linten zijn dus bedoelt om te voelen, maar ze kunnen ook prachtig wapperen wanneer je er mee beweegt. Laat kinderen er mee lopen, draaien en zwaaien om ze te zien bewegen. Wil je ze echt gebruiken op te voelen en te wapperen, dan zou je kunnen overwegen de drup en de zon weg te laten.

Afwerking

Linten aan de uiteinde naaien, zorgt niet voor de mooiste afwerking. Om lint netjes af te werken om rafelen te voorkomen kun je het beste het uiteinde even dicht bij een vuurtje houden. Het uiteinde zal dan gaan smelten. Soms is lint van enkel katoen. In dat geval kun je het beste even een klein knoopje in het uiteinde leggen.

Extra

Naast de linten heb ik ook een regendrup en een zon gemaakt. In de zon zit een piepertje en in de drup zit knisperfolie. Op deze manier spreekt het net iets meer voor de verbeelding, valt er meer te tasten en kun je er dingetjes in stoppen die geluid maken. Je zou ook meerdere druppen kunnen maken (aan elk lint 1 bijvoorbeeld) en overal iets in kunnen stoppen qua vulling, zodat elke drup anders voelt. Maar je kunt ook allerlei verschillende geluidsvoorwerpen in de drup/zon doen zoals een pieper, knisperfolie, rammelschijfje en belletje. Let er dan wel op dat de voorwerpen in de vorm passen, pas desnoods de grootte van de zon/drup aan. Op deze manier valt er nog veel meer te ontdekken.

Naaien

Ik heb enkel een zon en een regendrup genaaid als voorwerp. Dit kun je met de naaimachine doen (en nog even mooi afwerken met een zigzagsteek), maar je kunt dit ook prima met de hand naaien. Je kunt dan het beste een feston steek gebruiken bij de drup en een stiksteek bij de zon (i.v.m. de lintjes). Verder heb ik een strook gemaakt met daaraan de lintjes en klittenband. Zo vond ik het een stuk netter afgewerkt. Maar noodzakelijk is het niet. Je kunt de lintjes namelijk ook prima aan de ring knopen.

Materiaal

De stoffen linten zijn gemaakt van verschillende samenstellingen, zodat elke kleur anders voelt. Maar je kunt ook prima enkel satijnband nemen.

Aan de slag

Voor het maken van een sensomotorische regenwolk heb je het volgende nodig:

  • (houten bijt)ring
  • verschillende soorten stoffen lint in verschillende kleuren en dezelfde breedte
  • smal oranje satijnband (zonnestralen)
  • schaar
  • tassenvilt (geel en blauw)
  • pieper (30 cm)
  • knisperfolie
  • garen
  • spelden of wonderclips
  • *textiellijm (als hulpmiddel)
  • *eventueel klittenband

Knip de linten af op de gewenste lengte. Ik koos voor 40 cm en dan dubbelgevouwen.

Maak twee gele cirkels van vilt (let er op dat je er eventueel een pieper in kunt stoppen als je dat wilt).

Maak twee blauwe druppen van vilt (let er op dat je er eventueel knisperfolie of iets anders in kunt stoppen als je dat wilt).

Knip het oranje satijnband in stukken van 3-4 cm. 1 Stuk maak je lang, zodat je de zon hiermee aan de ring kunt bevestigen.

*Plak de stukjes oranje satijnband (inclusief de lange) netjes als zonnestralen langs de rand van de gele cirkel.

Leg de pieper op de cirkel.

*Doe een paar drupjes textiellijm langs de rand van de cirkel.

Leg de andere cirkel er op.

Spel/klem de cirkels op elkaar.

Naai netjes langs de rand van de cirkels (op de naaimachine werk je deze af met een zigzag, met de hand gebruik je een rijgsteek).

*Doe een beetje lijm langs de rand van de drup.

Leg er eventueel knisperfolie of iets anders op en zorg er voor dat er een lint aan de bovenkant van de drup komt.

Leg de andere drup er op.

Spel/klem de druppen op elkaar.

Naai netjes langs de rand van de druppen (op de naaimachine werk je deze af met een zigzag, met de hand gebruik je een feston steek).

Je kunt nu alle linten aan de ring knopen, maar je kunt ze ook langs de rand van een stuk vilt naaien.

Naai daarna een stuk klittenband over de linten op het vilt en aan de andere kant van het vilt naai je het andere deel van het klittenband.

Maak jij ook zo’n leuke sensomotorische regenwolk?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - sensomotorische regenwolkVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *