Flitskaarten om mee te oefen en te leren

flitskaarten

Flitskaarten kun je voor veel verschillende vlakken inzetten, zijn op verschillende manieren te gebruiken en zijn erg effectief.

Het nut van flitskaarten

Flitskaarten gebruik je om kennis te automatiseren. Sommige dingen moet je namelijk gewoon snel weten…de tafels zijn hier een mooi voorbeeld van. Maar je kunt ze ook heel goed gebruiken voor woordjes leren (Engels-Nederlands bijvoorbeeld of in een ISK afbeelding en woord of in groep 3 woord en afbeelding om het leren lezen te stimuleren). Door veel te oefenen met flitskaarten wordt het steeds makkelijker om tot het juiste antwoord te komen. En wanneer je er een puntensysteem aan vast maakt en er een wedstrijdje van maakt is de motivatie groot om de antwoorden zo snel mogelijk te kunnen opnoemen. Je kunt de flitskaarten op verschillende manieren gebruiken.

Hoe werk je met flitskaarten?

Show & tell

Een iemand heeft de stapel met kaartjes…met de sommen/vragen naar beneden. Deze houdt telkens een kaartje omhoog, op zo’n manier dat de som/vraag zichtbaar is. De ander moet dan het juiste antwoord geven. Deze wordt dan gecontroleerd door de ‘flitser’. Vervolgens wordt er weer een nieuw kaartje ‘geflitst’. Het is de bedoeling dat de antwoorden uiteindelijk steeds sneller gegeven worden. naarmate er mee wordt geoefend. Je kunt hierbij ook tijdlimieten stellen. De eerste ronde 5 tellen, de tweede ronde 4 tellen enz. Wanneer een antwoord telkens 1 tel duurt is het goed geautomatiseerd.

Punten sprokkelen

Dit werkt hetzelfde als bij de eerste vorm, alleen is elk goed antwoord een punt voor de antwoordgever en elk fout antwoord een punt voor de ‘flitser’. De kaartjes kunnen dan als punt voor diegene liggen die de punt verdiend heeft.

Wedstrijd

Laat 2-4 personen tegen elkaar strijden. Iedereen krijgt een fluitje/toeter/buzzer (zorg voor verschillend geluid). Diegene die het eerst reageert mag het antwoord noemen. Is het antwoord fout, dan krijgt diegene een -1 punt genoteerd. Bij een goed antwoord is dat een een +1 punt. Voor extra competitie kun je de beurt doorschuiven naar de persoon die net niet de snelste was. Deze ontvangt -2 of +2 punten…enz. De punten worden in een tabel genoteerd en aan het einde van de eerste ronde worden de + punten  bij elkaar opgeteld en de – punten er nog afgetrokken.

Quiz

Dit werk hetzelfde als bij de wedstrijd, alleen laat je de kinderen dan in kleine teams werken. Uit elk team wordt een aanvoerder gekozen die fluit/toeter/buzzer krijgt.

Thuis of in de klas

Ik heb de flitskaarten voor de tafels altijd in de klas gebruikt. De leerlingen vonden het leuk om klassikaal de quiz te spelen, maar ook om in 2-tallen punten te sprokkelen wanneer ze even iets voor zichzelf mochten doen. Maar ook thuis zijn ze handig. Zo kan je kind lekker oefenen op speelse wijze…zelf in de vakantie is het geen straf een een spelletje te spelen met de flitskaarten en blijft de stof te hangen.

Verschillende kleuren of toch niet?

Ik heb de tafels altijd elk in hun eigen kleur gemaakt. Zo was het duidelijk welk kaartje van welke tafel was. Vooral wanneer er meerdere tafels door elkaar geoefend werd, was het bij het opruimen makkelijk dat ze elk hun eigen kleur hadden. Maar de kleur geeft op deze manier wel een hint voor de antwoorden. De kleuren kunnen aan antwoorden gekoppeld worden waardoor antwoorden al sneller gevonden worden.

Printabels

Ik heb een aantal flitskaarten al gemaakt op de computer. Deze zijn in het winkeltje te vinden en zijn na betaling te downloaden. Het gaat hier om de kaarten ‘tafels 1 tot en met 10‘ ‘– tot en met 20‘, ‘+ tot en met 20‘, ‘cijfers & dobbelstenen‘ en ‘kleurenritmes (herfst: bruin, rood, oranje, geel, groen)‘. Alle documenten kosten €0,50 per stuk. De laatste vier zijn als pakket te bestellen, omdat deze bij de rekenboom horen. Dit pakket kost €1,50.

Aan de slag

Voor het maken van flitskaarten heb je het volgende nodig:

  • stevig papier (geen hele lichte kleur)
  • printer (met printables) of tekenmateriaal met liniaal (let er op dat het tekenmateriaal niet door het papier drukt)
  • schaar
  • envelop
Printen

Maak eerst de kaartje digitaal. Het eerste A4-tje bestaat uit sommen of vragen en de tweede bestaat uit de achterkant. Let er op dat wanneer je 2 sommen/vragen naast elkaar hebt staan, je de antwoorden andersom naast elkaar plaatst…dit omdat je de kaartjes omdraait bij het printen van de achterkant en links dan rechts wordt.

Print de sommen (of vragen) uit op stevig papier.

Print de antwoorden op de achterkant van het stevig papier, let er hierbij wel op dat je de antwoorden bij de juiste sommen zet 😉 Tip: print eerst een testpapiertje (gewoon wit A4 papier) om te kijken hoe je het papier in de printer moet stoppen om de achterkant netjes er op af te drukken.

Knip de kaartjes uit.

Doe de kaartjes in een envelop met daarop aangegeven om welke soort sommen het gaat.

Zelf schrijven

Verdeel het stevig papier in vijf gelijke delen, teken deze lijnen.

Teken daarna een lijn door de helft, zodat je 10 gelijke kaartjes krijgt.

Knip de kaartjes uit.

Schrijf op de voorkant de som (of vraag) en op de achterkant het antwoord.

Ga jij ook flitskaarten maken?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - flitskaartenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

4 thoughts on “Flitskaarten om mee te oefen en te leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *