Help…mijn kind heeft krentenbaard!

krentenbaard

Het mooie weer kwam er aan en zo ook de krentenbaard. Kak! Dat betekende dus dubbel op smeren, minimaal korte mouwtjes en even geen zwembad. Lekkere timing dus.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard (ook wel bekend als impetigo) is een besmettelijke ontsteking van de huid. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes of beiden tegelijk. De bacteriën zitten in de keel en bij het uitbreken van krentenbaard zitten ze ook in de blaasjes. In principe is krentenbaard niet schadelijk…het is gewoon erg vervelend (net als waterpokken en een koortslip). Gelukkig is het wel goed te behandelen.

Lees ook: Oh nee, waterpokken!

Krentenbaard kun je overigens meer dan eens in je leven krijgen. Dat je al een keer krentenbaard hebt gehad, wil niet zeggen dat je het nooit meer kan krijgen. Blijf dus ook voorzichtig wanneer je zelf al eens krentenbaard hebt gehad.

Wat zijn de symptomen?

krentenbaard, 3 stadiaKrentenbaard begint als een klein plekje. Dit plekje wordt een blaasje en de blaasjes gaan stuk (of spontaan of door wrijving). De stukke blaasjes worden plekjes met korsten. Krentenbaard komt het meest voor in het gezicht, maar kan ook in de oksel, op de buik of op andere plekken beginnen. Verder kan je kind een verhoging hebben.

Onze kleine meid had het in haar oksel, met verspreiding naar haar zij, rug en buik. Het is een vervelende plek, maar ik ben erg blij dat ze het niet in haar gezicht heeft gehad.

Hoe krijg je ze?

Krentenbaard kun je krijgen via aanraking, maar ook door hoesten en niezen. De incubatietijd is 1 tot 3 dagen. Na besmetting duurt het dus 1-3 dagen voordat je de symptomen waarneemt.

Naar school/sport?

Volgens het RIVM kan je kind in principe gewoon naar school. De besmetting kan namelijk al hebben plaatsgevonden voordat er symptomen zichtbaar waren. Overleg altijd even van tevoren met school. Er is namelijk een groot verschil tussen kunnen, mogen en verstandig. Wanneer er veel blaasjes zijn die (nog niet) open zijn, zou ik persoonlijk mijn kind liever thuis houden. Gewoon om verdere verspreiding door contact te voorkomen. Dit geldt overigens ook voor het kinderdagverblijf.

Ook sporten waarbij gezamenlijk materiaal gebruikt word of contactsport zou ik persoonlijk even op halt zetten. Het laatste wat je wilt is dat andere kinderen besmet raken door jouw kind…toch? Wanneer je jouw kind toch wilt laten deelnemen aan een sport is het wel zo netjes om van te voren meet de docent/trainer te overleggen.

Wat kun je doen om je kind te helpen?

Naar de huisarts

Wanneer je kind blaasjes heeft of ineens een wondje op een wat bijzondere plek, ga dan gelijk naar de huisarts. Wacht niet! Krentenbaard is namelijk best hardnekkig. hoe langer je wacht, des te langer het duurt voordat het onder controle is.

Wanneer de huisarts krentenbaard heeft geconstateerd, schrijft hij vaak eerst een zalfje voor. Het zalfje is een soort plaatselijke antibioticum (net zoals je dat bij koortsuitslag hebt). Tijdens de behandeling kan het zich nog een beetje verspreiden, maar het trekt grotendeels weg. Na 2 weken waren hier alle plekjes mooi dicht en waren de korstjes weg. Als het na 2 weken nog niet weg gaat of nog niet onder controle is, wordt er vaak een antibiotica kuur voorgeschreven. Dit werkt iets sneller. Het nadeel is dat je kind een imuniteit voor antibiotica kan opbouwen.

Handen wassen

Was je eigen handen, maar ook die van je kind vaak. Sowieso wanneer het zalfje van de huisarts is gesmeerd. Dit zorgt er voor dat de kans op verspreiding via de handen minder groot is.

Afblijven!

Het is ontzettend belangrijk om niet te krabben en er niet aan te zitten (voor het behandelen mag het natuurlijk wel). De bacteriën kunnen zich namelijk makkelijk verspreiden via de handen…plus dat de opengebarsten blaasjes heel besmettelijk zijn en voor meer blaasjes kunnen zorgen, waardoor de plek steeds groter wordt. Niet doen dus, gewoon niet aankomen (en ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan).

Afdekken

De plekjes mag je niet afdekken met pleisters. Wel is her prettig om de plekjes af te dekken met kleding (indien mogelijk natuurlijk).

Afdrogen

Na het douchen moet je goed afdrogen. De krentenbaard en wondjes zijn week geworden door het warme water en gaan daardoor makkelijk stuk. Doe dit deppend! Wanneer je wrijft kunnen de plekjes stuk gaan en is de kans op besmetting groter. Ook kun je de wondjes verder stuk wrijven waardoor de kans op littekens groter wordt.

Smeren

Het belangrijkste is om het zalfje te smeren wat je van de huisarts meekrijgt.

Littekens

De uitgedroogde plekjes kun je insmeren met Bio Oil of kokos olie (gewoon uit de supermarkt), zodat de kans op littekens kleiner wordt. Smeer dit niet op de krentenbaard, maar dus echt op de plekjes die niet meer besmettelijk zijn en geen wondjes meer zijn. Als je borstvoeding geeft kun je een moedermelk-crème maken en deze op de plekjes smeren die dicht zijn. Dit helpt het helingsproces en zorgt er voor dat de kans op littekens kleiner is.

Heel veel liefde en geduld

En verder kun je niet veel meer doen dan er voor je kind zijn en veel liefde geven.

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *