Het klassekleed

klassekleed

Een wandkleed voor verschillende educatieve doeleinden. Met het klassekleed kun je werken met letters, cijfers, vormen, kleuren, foto’s, tekeningen, boeken en nog veel meer.

Wat is een klassekleed?

Een klassekleed is een hulpmiddel voor de beginnende lezer. Met behulp van de vakjes en kaarten worden kinderen op speelse wijze veelvoudig en op verschillende manieren ‘blootgesteld’ aan letters, cijfers en nog veel meer. Herhaling is hierbij het magische woord…maar dan wel herhaling in een vorm die niet heel erg opvalt. Zo worden de leesactiviteiten niet gelijk langdradig en eentonig, maar leuk en uitdagend en motiverend.

Waarom een klassekleed?

Wanneer kinderen letters en cijfers leren lezen (en schrijven), is het belangrijk deze zo veel mogelijk aan te bieden of veel verschillende manieren. Door mijn ervaring op de internationale school (leerlingen die geen Nederlands spreken) heb ik geleerd dat je met spelletjes het beste resultaat boekt. Leerlingen zijn gemotiveerder om mee te doen en willen ze het op zo’n moment ook heel graag goed doen. Ik wilde daarom iets maken om ervoor te zorgen dat kinderen heel speels met letters en cijfers aan de slag kunnen. En waarom stoppen bij letters en cijfers? Je kunt er ook met vormen, kleuren, gezichten, kunstwerken en boeken werken. Het klassekleed is namelijk ook een prachtig hulpmiddel om iets tentoon te stellen. Deze maakte ik voor de klas van de grote meid. Binnenkort ga ik nog een kleiner model maken voor thuis, zodat er thuis ook lekker geoefend kan worden.

Het klassekleed kan prima thuis gebruikt worden. Kinderen kunnen er samen maar ook alleen mee ‘werken’ wanneer ze de letters/cijfers/vormen al herkennen. Heb je thuis niet veel ruimte? Dan kun je het kleed beter kleiner maken…thuis is zo’n groot kleed ook niet echt noodzakelijk en kan klein zelfs prettiger werken. Ook in de klas kan het klassekleed een leuke aanvulling zijn voor zowel klassikaal als individueel werken.

Hoe werk je met een klassekleed?

Je kunt er op heel veel verschillende manieren mee werken. Je kunt er spelletjes mee doen, maar je kunt hem ook als ‘display’ gebruiken of als overzicht of organizer. In dit document vind je verschillende opties om met het kleed te werken. Er staan wel 20 lessugesties in!

De verschillende activiteiten

De volgende hoofdkaarten staan in het document: letterkleed, cijferkleed, vormenkleed, boekenkleed, smoelendoek, kleurenkleed en kunstgalerij. Je kunt dus met letters, cijfers, vormen, boeken, gezichten, kleuren en kunstwerken werken. Je kun klassikaal met het klassekleed werken, maar ook individueel. Alle activiteiten staan beschreven in het document die hierboven gratis te downloaden is. Heb je zelf nog een ander doel bedacht? Er staan ook lege kaartjes in waarop je zelf een naam op kunt schrijven.

Materiaal

Het klassekleed moet vrij stevig zijn, omdat hij best groot is. De stevigheid van de stof zorgt er voor dat hij niet doorzakt wanneer er iets in zit. Omdat er veel mee gewerkt kan worden door de kinderen, is het handig om een stof te kiezen die ook makkelijk afneembaar is. Ik heb gekozen voor een dikke kunstleer. De achterkant heb ik gemaakt van breaker teflon, deze is makkelijk schoon te maken en is lekker soepel.

De vakjes zijn van transparante tafelzeil…of doorzichtig tafelzeil. Zo kun je de kaarten er in schuiven en er opdrachten mee uitvoeren.

De kaarten zijn van stevig papier (225 gr), zodat ze niet zo snel kreukelen of scheuren. Wil je de kaartje echt kindvriendelijk maken? Dan zou je ook ‘gewoon papier’ kunnen gebruiken en deze lamineren. Op die manier blijven de kaarten heel lang goed. Voor het lamineren moet je de kaarten wel eerst een stukje kleiner knippen, omdat het lamineren de kaarten 0,5 cm rondom groter maken.

Patroon & printable

Er staan in het winkeltje een patroon en een printable die bij dit klassekleed horen. Het patroon is een voorbeeld die je zelf moet tekenen op de stof aan de hand van de afmetingen. Dit document kost is gratis en kost dus €0,00. Het is te downloaden nadat de bestelling voltooid is.

De printables staan in 1 document. Het document kost €1,00 en is te downloaden nadat de betaling voltooid is. In het document vind je alle kaarten: letters, lettergroepen, cijfers, kleuren, vormen en de bijbehorende woordkaarten.

Aan de slag

Voor het maken van een klassekleed heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • meetlint
  • stofkrijt (of ander tekenmateriaal)
  • stevige stof die goed afneembaar is.
  • doorzichtig tafelzeil
  • schaar
  • garen
  • biaisband
  • spelden of wonderclips
  • keperband of lint die niet glad is
  • papier
  • grote stok (ik gebruikte een onbewerkte bezemsteel)
  • *eventueel printables
  • *eventueel lamineervellen en lamineer apparaat
Het klassekleed

Teken het patroon op de gewenste stoffen.

Knip de delen uit.

Leg de 2 stroken stof op de zijkanten van de korte strook doorzichtig tafelzeil, met de goede kanten op elkaar.

Naai de 2 stroken vast.

Vouw de grote strook nu open en naai de naden netjes plat.

Naai biaisband langs de bovenkant en de onderkant van de stroken voor de vakken.

Speld een stuk keperband (of ander lint) in het midden van de bovenkant van de grote vakken vast (op de achterkant).

Naai het keperband (of ander lint) vast.

Speld en of klem de stroken op de achtergrond van stevig stof (ik koos een dikke kunstleer)…op de aangegeven plekken.

Naai de stroken langs de onderkant en de zijkanten vast.

Speld keperband (of ander lint) op de achtergrond vast…ter hoogte van het keperband/lint van de vakjes.

Naai het keperband/lint vast.

Leg een knoop in de uiteinden van het keperband/lint

Naai biaisband helemaal om het kleine strookje doorzichtig tafelzeil.

Speld het strookje op de aangegeven plek.

Naai het strookje langs de onderkant en de zijkanten vast (zo kunnen de naamstrookjes er in geschoven worden vanaf de bovenkant).

Naai biaisband langs de zijkanten van de kleine stroken stof.

Vouw de stroken dubbel.

Naai de dubbelgevouwen stroken langs de bovenkant van het kleed vast (op de kop op de goede kant).

Leg de achterkant op het kleed, met de goede kanten op elkaar en spel/klem deze vast.

Naai de achterkant op de voorkant, maar laat een stuk aan de onderkant open.

Keer het kleed binnenstebuiten.

Naai et kleed rondom langs de rand, zodat de rand netjes plat wordt en de opening dicht is.

Zet nu strepen op het tafelzeil waar de vakverdeling moet komen (dit staat aangegeven in het patroon.

Naai over de zojuist getekende strepen en ook langs de 2 naden van de grote vakken. Tip: kies voor het onderdraad de kleur van de achterkant en als bovendraad de kleur van de achtergrond van de voorkant.

De kaarten

De kaarten print je uit op stevig papier (225 gr). Deze hoef je dan alleen nog op maat te knippen.

Wil je de kaarten liever lamineren? Dan volstaat printen op ‘gewoon papier’ ook. Knip de kaarten dan wel 0,5 cm rondom kleiner, zodat ze gelamineerd nog in de vakjes passen.

Tip voor het printen van de kaarten: kies verschillende kleuren voor de verschillende soorten kaarten. Zo kun je de verschillende soorten kaarten makkelijk herkennen en sorteren. Je kunt zelfs de klinkers en medeklinkers nog andere kleuren even, zodat deze duidelijker te herkennen zijn voor de leerlingen.

Maak jij ook zo’n leuk klassekleed?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Dieren’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je insecten lantaarntjes van lege flesjes kunt maken.

Deze week is het thema ‘In de klas’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een klassekleed.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - klassekleedVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


3 thoughts on “Het klassekleed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *