Het veterstrik konijn (slofjes of diy)

het veterstrik konijn

De een pikt het heel snel op en de ander lijkt er eeuwen over te doen. Leren veter strikken kan heel verwarrend zijn. Om het simpeler te maken, bedacht ik het veterstrik konijn.

Waarom een veterstrik konijn?

Er zijn twee manier om veters te strikken die beide hetzelfde resultaat geven. De meeste mensen leren het echter op de ‘moeilijke’ manier. Terwijl de ‘makkelijke’ manier in de vergetelheid raakt. Dit heeft denkt ik iets te maken met de fijne motoriek die nodig is voor de ‘makkelijke’ manier.

De grote meid kon de ‘moeilijke’ (en meest gangbare) manier maar niet onthouden. Daar moest ik dus iets op verzinnen. Ik besloot de andere versie eens te proberen met haar…in combinatie met een versje die ik er bij bedacht: Het veterstrik konijn. Het versje hielp haar de stappen te onthouden en ze kreeg er lol in om te leren veter strikken. Telkens wanneer we het versje weer hadden opgezegd en zij een poging waagde om de veters mee te strikken, werd haar glimlach groter. En na een klein poosje oefenen lukte het haar zowaar. Ze kon veter strikken! Supertrots was ze op zichzelf…en terecht, want ze had er hard voor gewerkt.

De kleine meid kent het versje nu ook al bijna helemaal en knoopt de veters er vrolijk bij…zo schattig om te zien. Ze vraagt ook niet of we een strikje willen maken, maar of we het konijntje willen doen. Dus wie weet hoe lang het gaat duren voordat ook zij zelf haar vetertjes strikt 😉

Het versje

Het versje is vrij simpel. Elke zin hoort bij een volgende stap en legt uit wat je met de veters moet doen. Om het extra duidelijk te maken heb ik er een filmpje bij gemaakt, zodat je ook kunt zien wat je bij elke stap moet doen. (vergeef me voor het zachte praten in het filmpje…de kleine meid lag al op bed en die heeft ultra-oren)

Wanneer het versje klaar is, zit de strik in de veters en heeft het konijntje ‘oortjes’ gekregen.

Het veterstrik konijn
  1. Er was eens een konijntje, die huppelde vrolijk rond.
  2. Hij (of zij) zag toen een klein holletje, diep onder de grond.
  3. Eerst stak hij (of zij)  het ene oor erdoor.
  4. En later ook het andere oor.
  5. Hij (of zij) draaide wat met zijn (of haar) koppie rond.
  6. En was toen ‘floeps’ onder de grond.
  7. Joepie! Hij (of zij) was eindelijk daar…
  8. …en het strikje is nu helemaal klaar.

Slofjes of diy

Het ene kind oefent liever met iets wat ze aan kunnen trekken en het ander kind wil gewoon lekker kunnen zitten oefenen. Daarom heb ik slofjes en een oefenbord gemaakt. In beide gevallen wordt de strik de oortjes van het konijn. Zowel het patroon als de printable kun je gratis downloaden.

Materiaal keuze

Slofjes

De slofjes heb ik gemaakt van gekookte wol. Dit is lekker zacht en heerlijk warm. Ook is het makkelijk te verwerken. Je hoeft namelijk niet te naaien met een naaimachine, maar kunt ook gewoon met een feston steek aan de slag. Er zijn mensen die vilt gebruiken in plaats van wol, maar dit is minder zacht en minder warm. Ook slijt dit sneller. Onder de bodem kun je eventueel een laagje suède maken, zodat het ietsje minder glijdt.

De veters heb ik gemaakt van een smalle, soepele keperband. Deze raakt niet snel los, zijn makkelijker vast te houden dan ‘gewone’ veters (die zijn namelijk veel dunner) en zijn niet te glad.

DIY

Je kunt ook een oefenbord maken van een konijntje en daar een lint of veters op bevestigen. Met twee 2 veters in verschillende kleuren, heeft je kind nog meer zicht op wat er met de veters gebeurt. Maar een wat bredere ‘veter’ (zoals bij de slofjes) in dezelfde kleur als het konijn, geeft meer het idee van konijnenoren.

Ik heb mijn oefenbord gelamineerd en de randen gesmolten met een kaarsje. Deze stappen kun je overslaan, maar met deze stappen heb je veel langer plezier van het veterstrik konijn

Het patroon en oefenbord

Het document met het patroon en de printable is te downloaden in het winkeltje. Het patroon moet je zelf tekenen, maar in het patroon staat dit stap voor stap uitgelegd aan de hand van afbeeldingen (elke pagina is een stap). Het documenten kost  €0,50. Na het voltooien van de bestelling en de betaling kun je het patroon en de printable direct downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van het veterstrik konijn heb je het volgende nodig (alles met een * er voor is voor het naaien en alles met een * er achter is voor de diy):

  • *patroon of printable*
  • papier
  • potlood
  • schaar
  • *meetlint
  • *stof (ik koos voor wol)
  • *garen
  • *keperband
  • *naald
  • stevig papier/karton*
  • lijmstift*
  • kleurpotloden, stiften of verf*
  • lamineervel (met lamineerapparaat) of plakfolie*
  • perforator*
  • brede veter of lint/band*
Slofjes

Teken eerst het patroon op maat en knip deze uit.

Neem het patroon over op de stof, let er op dat je de strook aan de stofvouw legt.

Knip de stof uit, ongeveer 1 cm extra rondom (afhankelijk van hoe groot je de naad wilt, ik nam 1 cm extra en heb een naad van 0,5 cm).

Naai met een brede (redelijk korte) zigzagsteek langs de rechte zijde van de strook.

Sla de afgewerkte kant ongeveer 1,5-2 cm om (vanuit het midden, naar de buitenkant toe). Enkel de middelste helft naai je langs de afwerking vast (de uiteinden blijven dus onomgezoomd).

Leg het midden van de strook, met de afgeronde zijde aan het midden van de achterkant van de zool (met de goede kanten naar de buitenkant).

Speld de strook vast langs de rand van de zool, richting punt A.

Daarna speld je de strook vast langs de rand van de zool richting punt B.

Naai de stof langs de rand vast, dit kan met de naaimachine, maar kan ook met een feston steek (met de hand)…en beide kan natuurlijk ook als je een stevige afwerking wilt, maar ook een sierlijk randje.

Bij het andere slofje maak je de rand net in de andere volgorde vast…dus eerst naar punt B en dan naar punt A. Zo spiegelen de slofjes mooi.

Haal het keperbandje door de tunnel en leg een knoop in de uiteinden.

Borduur eventueel een neusje en oogjes op de slofjes, zodat het meer een konijntje wordt.

NB: Als je geen sierrandje wilt, kun je de slof ook binnenstebuiten keren. Houd er dan wel rekening mee dat er dan een naad aan de binnenkant van de slof zit…dat kan als vervelend worden ervaren.

Variatie tip: Maak de buitenkant van wol en de binnenkant van tricot. Hiervoor moet je eerst de stroken op elkaar naaien en binnenstebuiten keren. Ook hierbij sla je de rand om en naai je deze vast. Daarna leg je alle delen op elkaar en kun je naaien. Bij het omslaan zie je dan leuk het tricot.

Oefenbord

het veterstrik konijn oefenbordTrek het gezicht van het konijn over op papier.

Kleur het konijn zoals je dat leuk vindt. (Ik heb het gezichtje en de wangen gekleurd met waterverf en de rest heb ik gekleurd met stift.)

Knip het gezichtje uit.

Plak het gezicht op een stuk stevig papier of karton.

Knip het karton gelijk aan het gezicht.

Je kunt eventueel ook nog de achterkant van het konijn beplakken met papier, gelijk aan het karton knippen en kleuren.

Lamineer het konijntje.

Knip het konijn uit, maar laat een randje van 0,5 cm langs het karton zitten, zodat het mooi dicht kan blijven.

Haal het lamineerrandje nu voorzichtig langs het brandende kaarsje (niet helemaal tot het karton…ongeveer halverwege), zodat het plastic smelt. Let er op dat je het plastic niet laat branden! En let er ook op dat je niet aan het gesmolten plastic zit! Kijk niet te lang in het kaarsje i.v.m. lasogen!

Wanneer het afgekoeld is, is het konijntje mooi afgesloten en gaat het minder snel stuk. Ook is het randje dan niet meer scherp, zodat ze zich niet meer snijden aan het papier of folie.

Maak met een perforator gaatjes op de plek van de oortjes.

Knoop aan elk gaatje een stuk veter/lint/band. Werk de uiteinden van de stukken veter/lint/band netjes af (wanneer het synthetisch is, kun je dit gewoon laten smelten…anders zou je het moeten omzomen of een knoopje in moeten leggen).

Maak jij ook zo’n leuk veterstrik konijn?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Toekomst’ aan de beurt en liet ik je zien hoe een roldoek kunt maken.

Deze week is het thema ‘Gedicht’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar wat zij in dit thema heeft gemaakt. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie van BMelloW heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een roldoek om in te leren rollen. Elke week is er ook nog ruimte voor een gast-co-host. Deze week is onze gast-co-host Emmy van Webkonijn. Zij heeft iets heel moois gemaakt .

Bewaren voor later

Pinterest - veterstrik konijnVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

One thought on “Het veterstrik konijn (slofjes of diy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *