Zwanger zijn is leuk, heel bijzonder…bijna magisch. Maar het is niet alleen een roze wolk waar je op leeft. Om je roze wolk die zwangerschap heet, hangen namelijk allemaal kleine donderwolkjes. Ik deel een aantal ongemakken met je.
11 Ongemakken tijdens de zwangerschap
#1 Douchen
Douchen gaat niet zo heel makkelijk meer. Je kunt namelijk niet echt meer makkelijk overal bij. Laat staan dat je alles nog fatsoenlijk kan zien. De grootste uitdaging is denk ik nog wel het scheren. De oksels gaan nog wel, je benen zijn ook nog wel te doen met een beetje moeite, maar je bikinilijn…dat is een uitdaging. Dat is echt een kwestie van schuim er op, scheermes pakken en hopen dat het een beetje acceptabel wordt. Helaas lijkt het daar dan meer op een boskat die ruzie met een scheerapparaat heeft gehad dan wat jij voor ogen had.
#2 Aankleden
Je aankleden is best lastig. Niet alleen het vinden van kleding wat lekker zit is een uitdaging, maar het aankleden op zich valt ook niet mee. Je borsten prop je in je bh, je trui worstel je over je buik en je broek trek je aan op acrobatische wijze. En dan besluit je naar buiten te gaan. Met mooi weer heb je geluk en stap je even snel in de slippers of ga je gewoon op blote voeten verder. Met koud en slecht weer is het een iets ander verhaal. Om je schoenen om je voeten te krijgen is een gestunt die een hele work-out is. En terwijl jij al bek af bent van het aantrekken bedenk je je dat de veters nog niet gestrikt zijn. Met wat moeite krijg je de veters te pakken en dan kom je tot de conclusie dat je buik niet alleen je armen blokkeren om er bij te kunnen, maar dat het ook nog eens je gezichtsveld blokkeert…dan maar laarzen aan.
#3 Liggen
Als buikslaper heb je al vroeg een probleem, want op je buik slapen kun je wel vergeten. Op je rug liggen valt ook niet mee, want dan ligt al dat gewicht bovenop je en drukt dwars door je heen op je rug. Op je zij liggen lijkt de enige optie te zijn, maar dan is het wel fijn om ondersteund te worden met kussens. En wil je je even omdraaien? Nou, vergeet dat ‘even’ maar snel, want het is een hele militaire operatie om jou op je andere zijde te krijgen.
#4 Hormonenachtbaan
De hormonen die het mede mogelijk hebben gemaakt dat die kleine in je buik zit, zorgen er ook gelijk voor dat je in de wilde hormonenachtbaan mag rijden…nou ja…meer moet in plaats van mag. Zo ben je een engeltje en dan ben je weer een heks en daarna verschijnt de grote waterval der tranen. Het valt allemaal niet mee.
#5 Eetgewoonte
Je lichaam krijgt behoefte aan allerlei bouwstoffen waar het anders wat minder behoefte aan heeft. Je lichaam schreeuwt er soms zelfs om. Zo wil je ineens vis terwijl je normaal nooit van vis houdt. Of je wilt plotseling avocado’s eten of vreemde combinaties. Als je goed naar je lichaam luistert vertelt het precies wat je nodig hebt. Ach en als dat dan betekent dat je een broodje chocopasta met kipfilet wilt eten, dan moet dan kunnen toch? Wat we allemaal al niet voor de kleine over hebben.
#6 Onbalans
Voor je zwangerschap had je de balans van een kat. Maar hoe meer je buik groeit, des te meer je balans ook verschuift. Je bukken is daardoor een gele onderneming. Wanneer je iets laat vallen zal je dan ook eerst zorgvuldig afwegen of het belangrijk genoeg is om weer op te pakken.
#7 Groei
Dat je buik groeit is logisch, maar het is niet het enige wat groeit. Je borsten kunnen ook een flinke groeispurt krijgen en helaas je voeten ook. Ach, dan heb je een goed excuus om weer nieuwe schoenen te kopen. En natuurlijk moet je ook nieuwe bh’s kopen, maar dat worden voorlopig alleen functionele voedingsbh’s.
#8 Moe
Al die extra kilo’s vragen veel extra energie. Je eet iets meer en waarschijnlijk ook bewuster. En je bent steeds sneller moe. Geef je daar ook maar gewoon aan toe, want als de kleine eenmaal uit je buikje is, kun je dingen als nachtrust eerst wel vergeten.
#9 Misselijk
Wat mij bespaard is gebleven is het misselijk zijn. Daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor. Er zijn vrouwen die de gehele zwangerschap misselijk zijn en die daardoor zelfs in het ziekenhuis belanden wegens ‘ondervoed raken’. Zo wordt zwanger zijn wel heel zwaar.
#10 Kramp
Een van de vervelendste dingen vond ik toch wel die constante kramp in de benen. Vooral vlak voor het slapen was de kramp het hevigst. Gelukkig heb ik een lieve man die de spiertjes wel even los maakte zodat ik lekker kon slapen.
#11 Vergeetachtig
De meest handige was toch wel…ehm…ehm..wat was het ook maar weer…ehm…oh ja, vergeetachtig zijn. Je vergeet zo ontzettend veel tijdens de zwangerschap. Ik ben in die periode soms wel tien keer een ruimte in gelopen om iets te halen om er vervolgens mij af te vragen wat dat ook maar weer was. Mijn omgeving vond dat erg grappig en nu ik ook wel, maar toen was dat af en toe best frustrerend. Maar de minder leuke dingen vergeet je ook en dat is ook de bedoeling, want biologisch gezien is het toch wel de bedoeling dat je al die donderwolkjes weer een keer om je heen krijgt…samen met die dikke buik.
lees ook: Hoe de bevalling van onze kleine meid verliep
Hoe fijn die roze wolk ook is, die donderwolkjes zijn ook zeker functioneel. Zo wil je tenminste graag dat de kleine inwoner van je buikje op niet al te lange termijn vertrekt.
PS: Deze prachtige foto is door mijn lieve tante Severia gemaakt