In verband met de Nationale Voorleesdagen, bedacht Jeanet een voorleestag die bestaat uit 10 leuke vragen. De Nationale voorleesdagen zijn voor dit jaar al achter de rug, maar (voor)lezen is altijd een goed idee…welke dag van het jaar het ook is.
Lees ook: Voorlezen…waarom zou je?
Tag, you’re it
De voorleestag wordt doorgegeven aan mede bloggers en ik ben getagd door Marieke Macquiné. Ook zij heeft de voorleestag ingevuld. Haar voorleesverhaal kun je lezen op Love2BeMama.
De vragen van ‘De Voorleestag’
1. Wat is op dit moment het favoriete voorleesboek van je kind?
Het boekje wat hier het meest gepakt wordt is op dit moment Plasman van Benjamin Leroy en Jaap Robben. Mijn man en ik zijn beide dol op superhelden…blijkbaar is dat erfelijk 🙂
Lees ook: Een masker en cape voor de kleine superheld
2. Heb je een vast voorleesmoment met je kind?
Voor het slapen gaan, lezen we altijd een boekje. Zij mag dan eerst lezen en dan lees ik het voor. Overdag wordt er ook wel gelezen. De meiden hebben een flink aantal boekjes in de boekenkast staan beneden, waaruit ze gewoon een boekje mogen pakken om te lezen. Soms lezen ze zelf en soms moeten we dan voorlezen.
3. Lees je precies in het boek wat er staat of maak je er ook wel je eigen verhaal van?
Meestal lees ik het boekje zoals het geschreven is. Soms staan er woorden in waarvan ik twijfel of ze dat wel begrijpen en dan kies ik een synoniem de ze wel begrijpen. Maar verder verander ik het verhaal liever niet. Niet omdat het mij aan fantasie ontbreekt hoor. Welnee, aan fantasie geen gebrek hier. Maar ik vind dat je het werk van een ander een beetje in tact moet laten. Het is toch iemands pareltje en daar blijf je dan toch wel een beetje van af…toch?
4. Mag je kind een boek uit kiezen of kies jij welk boek er wordt voorgelezen?
De meiden mogen altijd zelf kiezen wel boekje er voorgelezen moet worden. Zo blijft de motivatie het hoogst en blijft de lol er het langst in.
5. Als het boek uit is, en je kind wil het boek nog een keer lezen. Lees je het boek dan nog een keer voor of kies je dan voor een ander boek.
Voor het slapen gaan wordt er maar 1x 1 boekje voorgelezen, dit is een duidelijke afbakening, zodat het slaapritueel niet te veel verstoord wordt door vele prikkels. Buiten dit moment om, mag elk boekje zo vaak voorgelezen worden als ze maar willen (mits daar tijd voor is uiteraard).
6. Maak je gebruik van luisterboeken?
Wij hebben geen luisterboeken en daar maken wij ook geen gebruik van. Het is veel leuker om gezellig samen een boekje te lezen.
7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?
Ik ben wat dat betreft denk ik wat ‘ouderwets’. Ik houd van fysiek in plaats van digitaal. Wanneer ik een boek lees, wil ik hem ook vasthouden. Ik vind een kast vol met boeken dan ook prachtig om te zien. Mijn liefde voor boeken geef ik dan ook graag door. Beide meiden hebben hun eigen boekjes op de boekenplank op hun kamertje en beneden staat nog een boekenkast vol met boeken.
Een usb-stick met digitale boeken er op staat toch wat minder mooi op de boekenplank 😉 Maar buiten dat leest een fysiek boek ook prettiger dan op een scherm.
8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?
Nee joh…ik koop bijna nooit boekjes (ahum). Ik heb echt een boeken-tik; wanneer ik een leuk boekje tegenkom, moet die echt mee (of wordt hij besteld). Zoals ik al eerder zei…ik ben dol op boekjes!
9. Leen je boeken van de bibliotheek?
We hebben wel een abonnement op de bibliotheek, maar erg vaak komen we er niet. De leuke boekjes die zij hebben, hebben wij vaak ook al. En ik denk dat wij meer kinderboeken hebben dan de bibliotheek in ons dorp. Yep, ik heb echt een boeken-tik.
10. Wat voor tips wil je andere ouders mee geven over het voorlezen?
Neem vooral lekker de tijd om samen boekjes te lezen en maak er echt een momentje samen van…dat vinden kinderen heerlijk.
Dol op boekjes?
Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op de leespagina ‘Mama leest voor’.