Je hebt een kleine, gefeliciteerd. Je bent trots, blij….en MOE! Naast het feit dat er van slaap weinig terecht komt met de kleine aanwinst er bij, heb je het thuis nog nooit zo druk gehad. Wat is zo’n kleine een schoonmaakklus zeg!
De was
Laten we beginnen met de was. Wat je eerder produceerde in een week, lijk je nu in een dag tevoorschijn te hebben getoverd. Waar komt het toch allemaal vandaan? Nou, je kleine bengel plast en/of poept ook gewoon wanneer jij de luier net hebt afgedaan. Dat betekent dus een vies aankleedkussen, vieze romper, vies shirt en als je pech hebt zit jouw shirt (en misschien ook nog wel jouw broek) er ook onder…zucht. Je smeerpoets moet in bad, dat is dus een extra large hydrofiele doek en een handdoek en een washandje. De spuugjes gaan ook gewoon door en dat betekent dat zowel jij als de kleine zo gerust 3x schone kleren aan krijgt op een dag. En het bedje zal ook geregeld verschoond moeten worden door de spuugjes.
Wanneer je kleine begint met hapjes eten, komen daar ook nog eens tig slabbetjes bij. Wij hebben maar zo’n afneembaar eetschort aangeschaft…nou ja, vijf dan. Dat scheelt enorm veel was qua slabbetjes en shirtjes.
Dan kan je kind ineens kruipen en lopen, dan kun je er de donder op zeggen dat de kleren binnen een half uur goed smerig zijn van het spelen (vooral na het buiten spelen).
De vaat
Maar de vuiligheid houdt niet bij de was op. Ook de vaat lijkt enorm gegroeid te zijn. Een à twee keer de vaatwasser aan per dag is normaal…en dat is mede door al die flesjes. In het begin heb je ook nog de stroom aan kraamvisite die zo lief voor een productie aan vieze kopjes, lepeltjes, glazen en bordjes zorgt. En later komen de aparte pannetjes met ongekruid eten voor je smulpaap er nog bij.
Poetsen
Maar helaas, ook hier eindigt het vuilverhaal niet. Ook je huis moet er aan geloven. De kraamvisite loopt niet altijd zonder schoenen door je huis. En wanneer je racemonster kruipend door het huis sjeest, wil je de vloer graag extra schoon hebben. En wanneer de grijpgrage handjes ook boven de tafel kan komen, wordt het op die hoogte ook poetsen geblazen.
Vuilnis
De container en vuilnisbak lijken ook nog eens overuren te draaien. Wat een afvalproductie met al die vieze luiers zeg.
Rommel
Oh, en het speelgoed! Het lijkt soms wel of het huis ontploft is. En dat soms binnen vijf minuten.
10 Tips om een einde te maken aan het oneindige vuilverhaal.
We hebben het dus maar wat druk met al die vuiligheid en troep. Daarom speciaal voor al die papa’s en mama’s, die het einde van de vuilberg niet meer zien, 10 tips om je te helpen:
Tip 1: Stop geen was in de wasmachine wanneer er geen plek is op de waslijn of in de droger. Eigenlijk moet al het schone al netjes opgeruimd zijn voor je de wasmachine aan zet. Waarom? Zo weet je zeker dat je berg vuile was niet veranderd in een berg schone was waar je maar niet doorheen komt en zo blijft de natte was niet onopgemerkt lang in de wasmachine wegkwijnen.
Tip 2: Sorteer de was op prioriteit. Zo voorkom je dat je ineens zonder de broodnodige schone kleren, slabbetjes en hydrofiele doeken zit. Zo zit er iets minder druk op het wegwerken van de was.
Tip 3: Hardnekkige vlekken verwijder je goed met afwasmiddel (voor het de was in gaat gewoon even met de hand boenen) of door het een nachtje in Biotex groen of Vanish gold te laten staan.
Tip 4: Accepteer dat er overdag speelgoed ligt. Ruim het op wanneer het bijna bedtijd is, zodat je kind ziet wat opruimen is. Later kun je dan samen opruimen. Wanneer ze wat groter zijn maak je de regel ‘eerst het oude opruimen voor je het nieuwe pakt’. Dat scheelt al een boel frustratie.
Tip 5: Neem in de woonkamer een speelgoedkist, dat ruimt een stuk sneller op en staat rustiger dan speelgoed wat zichtbaar blijft.
Tip 6: Maak schoon wanneer je kind op bed ligt. Zo kun je ongestoord even de doek er door halen en eventueel de dweil ook. Je sluit de dag dan lekker fris en overzichtelijk af en wanneer de dag begint is alles heerlijk schoon.
Tip 7: Doe de vaatwasser aan ruim voordat je kind overdag gaat slapen. Dan kun je namelijk de vaat tijdens het slaapje wegwerken. En als je maar een keer de vaat hoeft te doen, dan is het fijn om hem aan te zetten voordat je naar bed gaat. Dan is alles schoon wanneer je beneden komt de volgende dag en kun je hem vlak voor het ontbijt even snel uitpakken, zodat de vuile vaat van die dag gelijk in de vaatwasser kan. Dan hoef je ook niet tegen de vuile vaat aan te kijken en blijft het aanrecht vrij.
Tip 8: Recycle zo veel mogelijk. Zorg voor aparte bakken voor plastic, papier, blikjes, groen en ‘gewoon’ afval. Wat buiten kan, zet je buiten neer en de rest plaats je uit het zicht. Het is niet alleen goed voor het milieu maar zorgt er ook voor dat je niet meer hoeft te betalen dan nodig is aangezien sommige soorten afval gratis af te voeren zijn.
Tip 9: In sommige woonplaatsen kun je zelfs luiers laten recyclen…erg handig, want dat scheelt je toch al snel een vuilniszak vol. Hier zijn ze helaas nog niet zo ver.
Tip 10: Als je toch al het pak billendoekjes in je hand hebt, kun je gelijk even een doekje over dat tafeltje of kastje halen, dat scheelt je later weer wat tijd.
Lees ook: 15 Manieren om billendoekjes te gebruiken
Heb je nog meer tips? Deel ze dan vooral, want samen staan we sterk in het gevecht tegen al het vuil
Nog meer schoonmaakverhalen?
Kun je niet genoeg krijgen van schoonmaakverhaaltjes? Neem dan vooral een kijkje op de pagina ‘Mama maakt schoon‘.