Site pictogram Mama Duizendpoot

Multibloom: de tafels automatiseren op een leuke speelse manier

Multibloom

De tafels automatiseren is vaak een super saaie bezigheid en daardoor gewoon niet echt leuk. Met Multibloom is dat wel even anders.

Stiekem leren en automatiseren

Ik ben dol op activiteiten waarbij kinderen stiekem dingen leren. Met Multibloom zijn kinderen actief bezig met de tafels. Ze moeten namelijk groepjes van bloemen maken om zo te kunnen verkopen aan klanten die uiteraard een precies aantal willen. Op die manier zijn ze aantallen aan het vermenigvuldigen om tot het juiste eindaantal te kunnen komen. Voor kinderen waarbij de tafels nog niet (voldoende) geautomatiseerd zijn, is het spelen van dit spel een leuke en gezellige manier om de tafels geautomatiseerd te krijgen.

Niet alleen maar vermenigvuldigen

Alleen een beetje vermenigvuldigen maakt een spel nu niet echt gelijk leuk om te spelen. Daarom zitten er ook speciale kaarten tussen die je kunt spelen. Deze kaarten zorgen voor net dat beetje extra uitdaging die het tot een leuk spel maakt.

Zo heb je een klantenkaart voor het grootste bloemenperk en een klantenkaart waarbij je de klanten moet vervangen. Wanneer je de klanten moet vervangen kan dat heel vervelend zijn wanneer je juist strategisch aan het sparen was voor een bepaalde klant.

Ook zijn er nog oogstvergrotingskaarten. Zo heb je een tovergieter die het aantal bloemen op een bloemenperk verdubbelt of zelfs verdriedubbelt. Dan gaat het ineens wel heel makkelijk met bloemen kweken. Ook is er nog het toverbloempje. Deze kaart kun je inzetten als een soort joker. Je kunt deze dus in elke soort bloem laten transformeren die jij maar wilt. Dat is ook heel handig. Verder heb je nog ongedierte-kaarten. Je hebt kaarten met een mol en met kevers. Met de mol mag je van je tegenspeler stelen en de kevers dunnen de bloemperken van een tegenspeler uit. Een kever is erg grappig om uit te spelen, maar de mol vind ik toch wel iets handiger.

Verschillende versies

Je kunt het spel op verschillende manieren spelen. Je hebt natuurlijk het spel zelf, maar je kunt het ook nog aanvullen met een paar extra regels, waardoor je net even iets meer uitdaging creëert. Maar ook voor de kinderen die nog niet alle tafels hebben geleerd is het spel makkelijk aan te passen door een aantal bloemkaarten niet te gebruiken en een aantal speciale kaarten achterwege te laten. Op die manier wordt het rekenwerk ietsje makkelijker. Het leuke is dat je dan het spel mee kan laten groeien naarmate er meer tafels zijn geleerd.

Spieken

Omdat het voor het spel wel noodzakelijk is om te kunnen vermenigvuldigen, zitten er ook een aantal spiekkaartjes in. Hier staat een tabel op van 2 tot en met 9 horizontaal en verticaal. Op de kruisingen staan de antwoorden die je krijgt wanneer je de twee getallen vermenigvuldigd.

In het begin zullen de spiekkaartjes misschien wat vaker gebruikt worden, maar ook van spieken kun je leren om het sneller te onthouden. Spieken is dus niet altijd slecht.

Executieve vaardigheden

Multibloom is net als Catowl heel geschikt om executieve vaardigheden mee te trainen. Je werkt bij dit spel vooral aan reactie inhibitie, werkgeheugen, planning, organisatie en flexibiliteit. En voor iedereen die niet zo goed tegen verliezen kan komt emotie regulatie er ook nog bij kijken. Je oefent dus veel meer dan enkel het vermenigvuldigen.

In de klas

Doordat je het spel goed kunt inzetten om te werken aan executieve vaardigheden, is het een heel geschikt spel voor in de klas. Het spel is te spelen vanaf 2 spelers en het wordt aangeraden om met maximaal 5 spelers te spelen. Het spel is in principe geschikt voor kinderen vanaf 9+, maar met wat aanpassingen is hij ook al geschikt voor 7+. Nu zegt leeftijdsindicatie voor mij niet zo heel veel. Het is beter om gewoon per groep kinderen te bepalen of het spel geschikt is en welke versie dan het beste past. Maar gezien de leerlijn van het vermenigvuldigen zou je het vanaf groep 3 (eerste leerjaar) kunnen inzetten als verrijking. Vanaf groep 4 is het echt in te zetten als oefening.

Wat vinden wij er van?

Het koste even tijd om de spelregels goed door te nemen. De regels werden bij het spelen overigens al snel een stuk duidelijker. Al zou dat bij mij ook kunnen liggen aan het feit dat ik een beelddenker ben.

Het spel is erg leuk om te spelen. Je bent echt actief bezig met de tafels, waardoor je ze ook echt automatiseert. En juist het automatiseren van de tafels is voor kinderen vaak een saaie bezigheid. Nu hoeft dat dus echt niet meer saai te zijn.

Het spel is leuk voor thuis als extra oefening, maar is ook heel bruikbaar in de klas.

The Brainy Band

Multibloom is een spel van The Brainy Band. The Brainy Band heeft verschillende toffe spelletjes waarbij er op een speelse manier ‘stiekem’ geleerd wordt. Er zijn spelletjes met rekenvaardigheden, maar er zijn ook spelletjes met taalvaardigheden. De spelletjes zijn zelfs beschikbaar in verschillende talen, waaronder ook Nederlands.

Waar kun je Multibloom kopen?

Het spel Multibloom kun je (net als andere spellen van The Brainy Band) kopen bij Foozle. Dit spel kun je overigens ook samen met Splittissimo kopen. Dat is een spel waarbij delen centraal staat. Zo ben je in een keer klaar. Foozle verkoopt spelletjes die geschikt zijn voor kinderen die behoefte hebben en net even een beetje meer uitdaging. Ilse en haar man zijn de eigenaren van Foozle. Ilse is specialist hoogbegaafdheid bij Hoogbegaan en selecteert daardoor de spellen die ze verkopen zeer zorgvuldig op uitdaging en leermogelijkheden.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon ergens anders delen, dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Mobiele versie afsluiten