Site pictogram Mama Duizendpoot

Voorlezen…waarom zou je?

voorlezen

Voorlezen (en lezen) is ontzettend belangrijk. Je kunt dan ook niet vroeg genoeg beginnen met het voorlezen aan je kind. Sommigen zeggen dat je zelfs al kunt beginnen wanneer de kleine nog in de buik zit.

De voordelen van voorlezen

Voorlezen heeft veel voordelen. Het is goed voor de taalontwikkeling. Je kind hoort telkens nieuwe woorden en hoort hoe een zin opgebouwd wordt. Ze leren rustig te zitten/liggen/staan luisteren. Hun fantasie wordt geprikkeld. Jullie hebben een knus momentje waarbij je aan je ouder-kind relatie bouwt. Je creëert een routine door telkens voor het slapen gaan voor te lezen. Je kind leert dat boekjes een bron van kennis zijn. En zo zijn

Wanneer lees je voor?

Lezen en voorlezen kan eigenlijk op elk moment en overal. Let wel op met welke doelstelling je leest en pas de tijd en omgeving daar op aan.

Wanneer begin je met voorlezen?

Ik ben eigenlijk al vroeg begonnen met voorlezen. Ik denk dat ik het eerste boekje haar al in de eerste week heb voorgelezen. Tijdens de zwangerschap las ik ook al voor hoor, maar dat was voor de klas en voor de grote meid

Dol op boekjes

Of het nu komt doordat er vroeg voorgelezen is of omdat het aanleg is of …(vul maar in), ik heb geen idee. Maar onze jongste meid is dol op boekjes. Ze mag er zelf graag in lezen en ze wordt ook graag voorgelezen. Zodra ze een boekje ziet, wil ze het eigenlijk ook gelijk lezen…of ze wil er uit voorgelezen worden. Dat geeft ze dan ook erg subtiel aan (niet dus). Blij komt ze dan met het boekje naar je toe gelopen, drukt het boekje in je hand en zegt:”Lees?” (ze is veertien maanden oud). Twee oogjes kijken je dan twinkelend en smekend aan…wie kan dat nu weerstaan

Lil haar boekjes top 3

Lilian heeft absoluut haar voorkeur wanneer het om boekjes gaat en daarom deel ik hier nu haar (voorlees)boekjes top 3.

Nummer 1: Muisje wil dansen

In dit boekje wil een muisje graag samen met iemand dansen. Ze vraagt een aantal dieren of ze met haar willen dansen, maar ze hebben het allemaal te druk…totdat er een uiltje haar hoort verdrietig zijn (omdat niemand met haar wil dansen), die wil wel met haar dansen. En samen dansen ze de sterren van de hemel. Het boekje zit vol herhaling en dierengeluiden en bewegingen; ideaal voor een beetje interactie. Zo zegt Lil bij elk dier “Nee”, maakt ze een aantal dierengeluiden bij de dieren die ze kent en doet ze bepaalde bewegingen mee (dansen, rennen, stampen, op een been staan).

Nummer 2: Waar is Dribbel

Dit boekje is al best oud. Ik las hem vroeger al toen ik nog klein was. En ook ik vond hem fantastisch. Dribbel moet eigenlijk eten, maar is weg. Zijn moeder Drieka gaat naar hem op zoek en komt allerlei verstopte dierenvriendjes tegen. Totdat Klaartje de schildpad haar verklapt waar Dribbel verstopt zit. De flapjes in het boek maken het ontzettend leuk om te kijken of Dribbel daar verstopt zit of niet. Onze kleine meid zegt al standaard “Nee” wanneer ze een flapje opent.

Nummer 3: Wat een pech, mijn naam is weg.

Dit boekje is erg persoonlijk en kun je zelf online laten maken. Een jongen of meisje is de naam kwijt en gaat op zoek naar de naam. Ondertussen komt hij/zij allerlei magische wezens tegen die als dank voor de hulp een letter van de naam meegeven. Aan het einde van het boekje is de naam compleet…het is…”Dat is mijn naam!”. Naast de leuke manier waarop het verhaal verteld wordt en de magische wijze waarop de naam onthuld wordt, heeft het boek ook prachtige illustraties.

Meer weten of kopen?

Wil je meer weten over ‘Muisje wil dansen?’ lees hier dan onze review.

Wil je de boekjes ook kopen? Klik op de titel om doorgelinkt te worden.

Heb je thuis ook zo’n boekenworm? Deel dan ook vooral jullie top drie

Dol op boekjes?

Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op onze leespagina ‘Mama leest voor’.

Mobiele versie afsluiten