Co-sleeping is iets waar je echt voor kiest. Iets waar je over na hebt gedacht voordat je er aan begon. Veel borstvoedende mama’s vinden co-sleeping fijn, omdat ze dan lekker liggend in bed kan voeden zonder de kleine te hoeven verplaatsen na die tijd. Zo krijgt de borstvoedende moeder iets meer nachtrust. Een co-sleeper is dan wel zo prettig (en veilig) om te hebben.
Een co-sleeper tot aan de peutertijd
De meeste co-sleep bedjes zijn vrij klein (wiegformaat) en daar groeit je kind al vlot uit. Dan kun je het bedje dus maar kort gebruiken. Daar komt bij dat ze niet erg goedkoop zijn. Daarom hebben wij zelf een co-sleeper gemaakt. Dit bedje is groot, hoog en sluit perfect op je bed aan. En niet het onbelangrijkste is dat hij niet zo duur is als in de winkel (tenzij je er veel toeters en bellen aan maakt
Materiaal
Wij hebben gekozen voor mdf, omdat dit minder duur is en net zo stevig. Deze is in een laag grondverf gekomen en tot slot afgewerkt met een kleur die bij zowel ons dekbed als haar kamertje past. Als ze niet meer bij ons hoeft te slapen, kan hij omgetoverd worden tot een bedje, bankje of bureautje…net wat we willen. Hij kan ook van underlayment gemaakt worden en dan afgewerkt worden met bijvoorbeeld een white wash en een laklaag (of iets anders wat je mooi vindt natuurlijk).
Aan de slag
Wat heb je nodig voor een bedje met een matras van 60×120 cm:
- bouwtekening met afmetingen en zaagvoorbeeld
- mdf platen (of underlayment) van 18mm dik
- balkjes
- zaag
- schuurpapier
- accuboormachine
- boor
- schroeven (4-4,5 cm lang voor in de balken, 5-5,5 cm lang voor de liggende plaat, 2,5 cm lang voor plaat op plaat)
- grondverf en verf op waterbasis (of white wash en lak)
- kwasten
- rollers
- verfbakje
- sjorband die lang genoeg is om om het bedje en de bedpoten van het grote bed te kunnen.
Zorg er eerst voor dat alle platen en balken op maat gezaagd zijn. Kijk voor de exacte maten op de bouwtekening met zaagvoorbeeld. Let er op dat alle maten in mm zijn op de tekening. (De platen kun je bij de bouwmarkt op maat laten zagen wanneer je de platen koopt, zij kunnen dat heel recht zagen met een machine. Maar je mag het uiteraard ook zelf zagen)
Bij het vastschroeven kun je het beste eerst voorboren met een boor die een maat dunner is dan de schroef. Zo splijt het hout niet zo snel. Kies daarom je schroeven ook niet te dik, omdat ze door smalle stukken hout gaan.
Maak eerst de twee frames van de balken (de lange balken tussen de korte balken), zo dat de frames 44 mm hoog worden wanneer je ze plat neer legt. Let op: bij een frame zit er dus geen voorkant in, die bestaat uit twee korte en een lange balk. Zo kun je later er nog een hoge boog of rechthoek uit zagen om er een bureau van te maken of een ruimte te maken voor bijvoorbeeld opbergkistjes voor speelgoed.
Maak plaat 3 (voorkant) vast aan de frames, met de ‘open’ kant aan de kant van de plaat. Let er op dat deze netjes aan de bovenkant en onderkant zitten. De schroeven kun je van binnenuit vast maken, zodat je minder schroeven in het zicht hebt.
Maak de platen 1 (zijkanten) vast aan het frame. Zorg er voor dat de onderkant goed aansluit. Let er ook op dat de hoogte van het frame overal gelijk blijft, anders ligt je kind straks scheef op het bed.
Maak plaat 2 (achterkant) vast aan het frame. Zorg er weer voor dat de onderkant mooi aansluit. Ook hier schroef je van binnen uit.
Maak plaat 4 (liggende plaat) vast aan het frame. Deze past als het goed is precies en valt op de voorste plaat en het frame. Ook deze maak je van binnen uit vast, met de langere schroeven.
Schroef nu vanaf de buitenkant de hoeken netjes vast met de kortere schroeven.
Teken de hoeken aan de bovenkant (die aan de open kant) rond af en zaag deze af.
schuur alle hoeken rond af, zodat er geen scherpe punten meer aan zitten.
Zorg er voor dat het stofvrij is zonder het nat te maken (mdf is net een spons en zet uit wanneer het vochtig is).
Zet het bed in de grondverf. (of in de white wash wanneer je undelayment hebt gebruikt)
Wanneer de grondverf (of white wash) overschilderba
Wanneer het bedje helemaal droog is, kan de sjorband om het bed en de bedpoten van het grote bed.
Let er op dat er geen kier zit tussen de matrassen. Bij een topmatras kun je die tegen het bedje aan schuiven. Anders moet je het gat opvullen met bijvoorbeeld lakentjes of hydrofiele doeken.
Tip
Op de bouwtekening kun je ook zien hoe je het voordeligst de delen uit de platen kunt halen. De tekening is gebaseerd op een mdf plaat van 244×144 cm en een plaat van 122×122 cm. Op de tekeningen zijn alle maten in mm!
Ombouwopties
Bureau
Hiervoor kun je een hoge boog uit de voorkant zagen. Hierdoor creëer je ruimte voor de benen. De zijkanten zou je wat sierlijker kunnen afzagen en minder hoog kunnen maken aan de voorkant. Aan de achterwand zou je plankjes kunnen maken op dingen op te zetten of een magneetbord kunnen plaatsen.
Bed
Hiervoor maak je het onderste frame los. Daarna zaag je een stuk van de onderkant af zodat je de juiste hoogte hebt. Vervolgens bevestig je het onderste frame weer netjes aan de onderkant van het bed. Je maakt tot slot een iets hogere plaat dan plaat 3 tegen de voorkant waardoor het matras op zijn plek blijft, en eventueel nog hoger zodat je kind niet zo makkelijk uit bed rolt. Ook zou je nog een boog of rechthoek uit de voorkant kunnen zagen voor opbergbakjes.
Bankje
Hiervoor maak je het onderste frame los. Daarna zaag je een stuk van de onderkant af zodat je de juiste hoogte hebt. Vervolgens bevestig je het onderste frame weer netjes aan de onderkant van het bed. Ook hier zou je nog een boog of rechthoek uit de voorkant kunnen zagen voor opbergbakjes.
Combinatie
Als je het ook nog eens zo neerzet in het kamertje dat de achterwand zichtbaar is, zou je hier een bank/bed & bureau van kunnen maken. Door aan de achterkant een bureau te maken. Dat doe je door een balk op de gewenste hoogte horizontaal te bevestigen. Je neemt een werkblad die zo breed is als het bedje. Je maakt twee poten van de juiste hoogte vast in de hoeken van de lange zijde. Vervolgens maak je het werkblad vast op de balk (aan de onderkant). Zo creëer je twee aparte ruimtes: een slaap-/lees ruimte en een leer-/werk ruimte. Ook dan kun je een mooi magneetbord vast maken boven het werkblad.
Nog meer bouwen?
Ben je dol op bouwen? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama Bouwt’.