Veel mensen gruwelen van kleine kriebelbeestjes, vooral spinnen zijn erg ongeliefd. Maar waarom eigenlijk? Hier noemen we elke spin die op visite komt ‘Sebastiaan’, naar het liedje van Annie MG Schmidt.
Waarom zijn mensen bang voor kriebelbeestjes?
Angst is iets wat je leert; dat kan van iemand zijn, maar ook van ervaringen. Kijk maar eens naar een baby die een spin voor het eerst ziet…die is echt niet bang (met een beetje pech wordt deze zelfs gepakt en in de mond gestopt). Maar als diezelfde baby schrikt van een plotselinge of onverwachte beweging van die spin, zal die een angst kunnen ontwikkelen. En wanneer iemand in de buurt angstig reageert op die spin, leert die baby dat je bang moet zijn voor dat gekke beestje.
Angst is niet altijd slecht
Bang zijn is niet erg. Het is zelfs natuurlijk en zorgt er voor dat we overleven. Onterechte angst is uiteraard heel wat anders. Of angst voor kriebelbeestjes een onterechte angst is, is aan jezelf…maar hier in Nederland heb je eigenlijk niet veel te vrezen voor de kleine gekke beestjes (of je moet al allergisch zijn). Ikzelf wil dan ook niet dat de meiden leren dat kriebelbeestjes (zoals spinnen, insecten en wormen) per definitie eng zijn. Ik wil dat ze die dieren leren begrijpen en er respectvol mee omgaan.
Respect voor de natuur moet je leren
Je kind blootstellen aan de natuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling., dan komen ze ook vanzelf allerlei beestjes tegen. Besteed hier aandacht aan; laat de dieren zien in hun natuurlijke omgeving. Vertel er over wat je weet en leg ook gelijk uit dat ze de dieren niet mogen oppakken of aanraken. Vertel ook vooral waarom deze diertjes nuttig zijn, waarom ze voor ons zo belangrijk zijn. Je kunt ze de kleine kruipertjes beter bekijken met een loep, dit is voor kinderen ook een leuk attribuut en maakt het kijken naar deze dieren al een stuk minder spannend.
Als ze een dood beestje tegenkomen, kun je deze goed bekijken met een ‘Smartscope‘. Dit is een doosje die je gebruikt in combinatie met je smartphone. Je kunt zo het beestje vergroot bekijken en er mooie foto’s van maken, zodat je die later nog eens goed kunt bestuderen…of in een fotoboek kunt plakken, zodat je jouw eigen insectenboekje maakt.
Boekjes om kinderen van hun angst af te helpen
Je hebt hele leuke informatieve boeken over deze dieren die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. Wij hebben bijvoorbeeld ‘Het bijzondere beestjes boek’ die boordevol informatie en prachtige plaatjes staat. Aan de hand van zo’n boek kun je dan op zoek gaan naar een van de beschreven diertjes en ze samen bestuderen. Maar andersom kan natuurlijk ook. Je kunt ook een diertje tegenkomen en er dan samen over lezen. Uiteindelijk zijn we toch minder bang voor wat we kennen. Een ‘eng beestje’ leren kennen is dus een goede stap om van de angst af te komen of om er voor te zorgen dat de angst niet wordt aangeleerd.
Naast informatieve boeken zijn er ook nog ontzettend veel grappige prentenboekjes over insecten en spinnen. ‘De grootste griezel‘ vind ik heel leuk geschreven, deze gaat over een spin die zichzelf de grootste griezel vindt…maar aan het einde is hij toch best wel bang voor jou. Dit boekje is ideaal om kinderen iets minder bang te maken voor spinnen, want er zit natuurlijk een kern van waarheid in; hoe eng een spin er ook uit ziet, uiteindelijk is hij banger voor jou dan jij voor hem.
Verwerken
Angst is iets wat een kind een plekje moet leren geven. Neem de angst van een kind daarom altijd serieus. Praat met jouw kind over wat het diertje dan zo eng maakt. Op die manier kun je systematisch aan de slag gaan met het af laten nemen van de fobie door gericht te leren over het beestje. Forceer niets, dat maakt de fobie alleen maar groter. Neem rustig de tijd en creëer een veilige omgeving.