Als je de website van BabyTV moet geloven, werken er pedagogen mee aan het maken van de programma’s en aan de programmering. Maar het ‘pedagogisch verantwoorde’ van sommige filmpjes (en tijdstippen) begrijp ik niet altijd. Laat ik een paar voorbeelden noemen.
Mona stift
Het film
Gee-Raffa
We gaan nog even verder. In een aflevering van Gee-Raffa komt er een struisvogel bij hem aan de deur. Ze belt en hij komt gelijk kijken wie het is. Wanneer Gee-Raffa de deur open doet, zegt de struisvogel “He he, ben je daar eindelijk” Ten eerste is dat wel erg ongeduldig en ten tweede zijn dat geen zinnen die je kinderen wilt leren, omdat ze ongepast zijn voor kinderen. Tijdens haar bezoekje is ze overdramatisch en vertoont ze onbeleefd diva-gedrag. Waar mijn broek echt van afzakt is dat ze in grote paniek bij hem voor de deur staat omdat ze niet kan dansen. Gee-Raffa leert haar dansen en dan reageert ze arrogant met “Natuurlijk kan ik goed dansen”. Ze bedankt hem niet eens voor het compliment.
Billy en Bambam
Dan komen we bij Billy en Bambam. Billy is erg bazig over haar broertje. Ook doet ze soms kattig en reageert ze jaloers. Nu lijkt het mij niet erg pedagogisch verantwoord om kinderen te leren dat dit gedrag acceptabel is. Daar komt nog eens bij dat ze eerst alles fout vindt wat Bambam doet, omdat hij het anders doet. Ook dit lijkt mij niet handig om aan kinderen te leren. Later vindt ze het wel goed wat hij doet, maar het foute voorbeeld is dan al gegeven.
De wondere wereld
Bij De wondere wereld heeft oma aap telkens een raadsel. De hond geeft altijd een verkeerd antwoord en wordt vervolgens uitgelachen om zijn ‘belachelijk’ antwoord. Nu vind ik het nooit goed om iemand uit te lachen om een fout antwoord. Hij heeft het immers geprobeerd.
De muizenklussers & Egg Birds
Maar dat is niet de enige plek waar er vrolijk uitgelachen word. Bij de Muizenklussers lachen ze elkaar ook uit wanneer iemand het niet goed raadt. En bij de Egg Birds gaat het al net zo.
Flip en Flash
Verder is er nog Flip en flash waarbij Baby kaartjes omdraait. Op zich is daar niets mis mee…ware het niet dat hij dat van rechts naar links doet. Niet erg handig natuurlijk als je kinderen een leesrichting aanleert die afwijkt van onze eigen leesrichting.
Kleine Lola
En dan heb je Kleine Lola nog die de boerderij bezoekt en allerlei dingen over de boerderij leert. Maar waarom dan niet gelijk leren zoals het werkelijk is? Dat is toch het doel van dit programma? Waarom groeien bloemkolen en pompoenen dan niet aan planten, maar komen ze met wat blaadjes rechtstreeks uit de grond? Zo leren kinderen niet goed hoe dingen werkelijk groeien.
Wat een prachtige dag
Wat een prachtige dag vind ik persoonlijk wel leuk. Daar zingen ze best mooie liedjes. En met pijn in mijn hart moet ik zeggen dat ook hierbij de plank wordt misgeslagen. Maar de fout zit niet in het programma zelf, maar in de programmering. Om drie uur in de middag wordt er gezongen over lunchtijd en om half acht in de avond word er gezongen over de middag. Vooral die laatste vind ik erg jammer, want het liedje van de avond is mooi en rustig, eigenlijk ideaal voor het naar bed gaan…maar ja, die komt pas een half uur later en dat is te laat voor bedtijd.
Nachtprogramma
In de nacht wordt er redelijk rekening gehouden met de programmering…althans, zo lijkt het. Er is een prachtig programma met klassieke muziek met rustige beelden wat erg geschikt is. Maar er worden nog steeds drukke beelden vertoont in andere programma’s en ook worden er nog drukke liedjes uitgezonden. Dat is natuurlijk niet handig als je kind een nachtbraak moment heeft en bijna in slaap viel…kun je weer opnieuw beginnen.
Waarom dan nog BabyTV kijken?
Waarom kijk je dan nog naar BabyTV? Er zijn natuurlijk ook wel ‘goede’ prog
Lees ook: 1 Jaar oud en dol op muziek
Daar komt nog eens bij dat bij andere zenders nog erger gedrag vertoond wordt en de filmpjes nog drukker zijn. Dan is dit nog het minst erg. En zo heeeeeeel erg is Baby TV nu ook weer niet…soms moet je gewoon even klagen 😉