BabyTV is toch niet zo pedagogisch als het lijkt

babytv is niet zo pedagogisch als het lijkt

Als je de website van BabyTV moet geloven, werken er pedagogen mee aan het maken van de programma’s en aan de programmering. Maar het ‘pedagogisch verantwoorde’ van sommige filmpjes (en tijdstippen) begrijp ik niet altijd. Laat ik een paar voorbeelden noemen.

Mona stift

Het filmWP_20170720_07_25_51_Rich (3)pje waar ik mij het meeste aan stoor is toch wel Mona en Stift. Mona vertelt Stift wat ze vandaag wil worden. Stift komt met een andere suggestie. Mona zegt vervolgens dat hij onzin tekent. Dat is natuurlijk geen correcte reactie. Maar dat is nog tot daar aan toe. Wat ik echt niet vind kunnen is dat wanneer ze vertelt wat ze wil worden, ze direct “Ah, toe” met een pruillipje zegt. Hoe kun je als pedagoog bedenken dat dit goed is om aan kinderen te leren? Dit is onwenselijk verwend gedrag.

Gee-Raffa

We gaan nog even verder. In een aflevering van Gee-Raffa komt er een struisvogel bij hem aan de deur. Ze belt en hij komt gelijk kijken wie het is. Wanneer Gee-Raffa de deur open doet, zegt de struisvogel “He he, ben je daar eindelijk” Ten eerste is dat wel erg ongeduldig en ten tweede zijn dat geen zinnen die je kinderen wilt leren, omdat ze ongepast zijn voor kinderen. Tijdens haar bezoekje is ze overdramatisch en vertoont ze onbeleefd diva-gedrag. Waar mijn broek echt van afzakt is dat ze in grote paniek bij hem voor de deur staat omdat ze niet kan dansen. Gee-Raffa leert haar dansen en dan reageert ze arrogant met “Natuurlijk kan ik goed dansen”. Ze bedankt hem niet eens voor het compliment.

Billy en Bambam

Dan komen we bij Billy en Bambam. Billy is erg bazig over haar broertje. Ook doet ze soms kattig en reageert ze jaloers. Nu lijkt het mij niet erg pedagogisch verantwoord om kinderen te leren dat dit gedrag acceptabel is. Daar komt nog eens bij dat ze eerst alles fout vindt wat Bambam doet, omdat hij het anders doet. Ook dit lijkt mij niet handig om aan kinderen te leren. Later vindt ze het wel goed wat hij doet, maar het foute voorbeeld is dan al gegeven.

De wondere wereld

Bij De wondere wereld heeft oma aap telkens een raadsel. De hond geeft altijd een verkeerd antwoord en wordt vervolgens uitgelachen om zijn ‘belachelijk’ antwoord. Nu vind ik het nooit goed om iemand uit te lachen om een fout antwoord. Hij heeft het immers geprobeerd.

De muizenklussers & Egg Birds

Maar dat is niet de enige plek waar er vrolijk uitgelachen word. Bij de Muizenklussers lachen ze elkaar ook uit wanneer iemand het niet goed raadt. En bij de Egg Birds gaat het al net zo.

Flip en Flash

Verder is er nog Flip en flash waarbij Baby kaartjes omdraait. Op zich is daar niets mis mee…ware het niet dat hij dat van rechts naar links doet. Niet erg handig natuurlijk als je kinderen een leesrichting aanleert die afwijkt van onze eigen leesrichting.

Kleine Lola

En dan heb je Kleine Lola nog die de boerderij bezoekt en allerlei dingen over de boerderij leert. Maar waarom dan niet gelijk leren zoals het werkelijk is? Dat is toch het doel van dit programma? Waarom groeien bloemkolen en pompoenen dan niet aan planten, maar komen ze met wat blaadjes rechtstreeks uit de grond? Zo leren kinderen niet goed hoe dingen werkelijk groeien.

Wat een prachtige dag

Wat een prachtige dag vind ik persoonlijk wel leuk. Daar zingen ze best mooie liedjes. En met pijn in mijn hart moet ik zeggen dat ook hierbij de plank wordt misgeslagen. Maar de fout zit niet in het programma zelf, maar in de programmering. Om drie uur in de middag wordt er gezongen over lunchtijd en om half acht in de avond word er gezongen over de middag. Vooral die laatste vind ik erg jammer, want het liedje van de avond is mooi en rustig, eigenlijk ideaal voor het naar bed gaan…maar ja, die komt pas een half uur later en dat is te laat voor bedtijd.

Nachtprogramma

In de nacht wordt er redelijk rekening gehouden met de programmering…althans, zo lijkt het. Er is een prachtig programma met klassieke muziek met rustige beelden wat erg geschikt is. Maar er worden nog steeds drukke beelden vertoont in andere programma’s en ook worden er nog drukke liedjes uitgezonden. Dat is natuurlijk niet handig als je kind een nachtbraak moment heeft en bijna in slaap viel…kun je weer opnieuw beginnen.

Waarom dan nog BabyTV kijken?

Waarom kijk je dan nog naar BabyTV? Er zijn natuurlijk ook wel ‘goede’ progWP_20170720_07_44_34_Rich (3)ramma’s en ‘goede’ liedjes. Mijn favoriet (en ook die van de kleine meid) waar niets mis mee is (in mijn ogen) is Big bug band. Hierin spelen een aantal insecten allerlei liedjes van verschillende genres en uit verschillende culturen. Heel goed, zo krijgen kinderen een breed beeld van muziek.

Lees ook: 1 Jaar oud en dol op muziek

Daar komt nog eens bij dat bij andere zenders nog erger gedrag vertoond wordt en de filmpjes nog drukker zijn. Dan is dit nog het minst erg. En zo heeeeeeel erg is Baby TV nu ook weer niet…soms moet je gewoon even klagen 😉

9 thoughts on “BabyTV is toch niet zo pedagogisch als het lijkt

 1. Wat een zeikerd ben je als moeder. Jou kinderen worden zeker gepest op school. Tekenfilm of niet jij hoort ze het juiste te leren. Je bent een #KAREN! Zoek het op als je niet weet waar het voor staat!

 2. Het is duidelijk te zien dat je niet helemaal tot aan de laatste alinea hebt gelezen…jammer, want dan had je gezien dat je dit bericht met een knipoog moet lezen. Mijn dochtertje en mijn stiefdochtertje weten prima hoe zij zich horen te gedragen…en ja, dat hebben wij ze geleerd. Een tv is nu eenmaal geen pedagoog of opvoeder (dat is het hele punt van dit bericht).

  Zo heb ik de meiden bijvoorbeeld ook geleerd dat het niet netjes is om iemand uit te schelden of te labelen…het scheldwoord en de label zegt namelijk nog het meest over de persoon die het geeft

 3. Nou, ik vind het wel mee vallen met baby tv. Sommige programma’s op Zappelin vind ik ook “pedagogisch” minder… tip de muis (brutaal gedrag van tip), Rita en krokodil (bazig meisje die Rita). Maar in het echte leven gaan ze ook geen politiek correcte mensen tegenkomen. Ondertussen heb ik een dochter die netjes groet, beleefd is, netjes vraagt of ze langs iemand heen mag, bedankt netjes nadat ze iets heeft gekregen. Ze zingt uit volle borst happy birthday mee, geleerd van baby tv. Heeft grappen en grollen naar onbekende mensen. Opvoeding en gedrag ligt bij jezelf en niet bij de tv. Al met al, denk ik niet dat het zo’n vaart loopt.

 4. Natuurlijk valt het best mee. Zoals in de laatste alinea ook staat
  Opvoeding ligt altijd bij de ouders en nooit bij een tv zender…dat zou wat zijn zeg. Dat was ook het hele punt van dit bericht. De meiden weten hier gelukkig ook prima wat wenselijk gedrag is en wat onwenselijk gedrag is (en dat hebben ze echt niet van tv geleerd).

 5. Ik vind het te grappig om deze blog tegen te komen aangezien ik me al dagen hetzelfde zit te bedenken ik zit het toevallig te lezen terwijl the big bug band een Jamaicaans stukje reggae speelt. De liedjes waar de ochtend over gaat in de middag en later in de avond etc vind ik ook zeer leuk en mijn zoontje ook. Dus ik zing luidkeels mee en dat Vindt Tygo weer super leuk en gaat geluid produceren wat misschien ook meezingen moet voorstellen. Maar zodra er inderdaad bij het stukje jongen waarin ze aangeeft wat voor dagdeel het is, irriteer in me eraan dat ze zeggen dat het middag is en dan is het aan bijna avond. En dan later vraag ik me af waarom zoiets me moet irriteren maar ik moet zeggen dat de stukjes met muziek en zang ik sowieso het leukste voor Tygo vind, Tygo zelf reageert daar ook het leukst op. Zo heb je ook Charlie en de getallen waarbij ze naar het cijfer feest gaan en een liedje zinnen waarin alle cijfers voorbij komen. Ook die zing ik (& Tygo) luidkeels mee.

  Maar heel herkenbaar je verhaal ligt meer aan ons dan aan de zender denk ik

  1. De liedjes zijn erg leuk en heel aanstekelijk. 1…1, 2, 3…1, 2, 3, 4, 5…6, 7, 8, 9…9, 10.
   Ons dochtertje heeft dankzij dit liedje nog best lang volgehouden dat na 9 toch echt 19 komt, “want dat zingen ze ook op tv”. Hele discussies heb ik met mijn toen dreumes gehad.

 6. We love BabyTv maar ik ben het wel met je eens, vooral bij Gee-Raffa erger ik me. Pinguin weet niet wat ze wil voor haar verjaardag en is dan superonaardig tegen Raffa als hij haar probeert te helpen. Verwend nest. Dat moet dochter bij mij niet proberen, haha. Ik vind Charlie met de cijfers, vormen en letters echt heel goed. En Kapitein Katie met de all-female piratencrew ❤️!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *