Site pictogram Mama Duizendpoot

Een draagdoek en ringsling

Patroon draagdoek en ringsling

Je kindje dragen in een draagdoek en ringsling vond ik zelf er fijn. Zo was ze dichtbij me en had ik toch even de handen vrij.

Waarom een draagdoek of ringsling?

Waarom je een draagdoek of ringsling wilt gebruiken, bepaalt iedereen natuurlijk voor zichzelf. De een doet het omdat je jouw kindje dan lekker dichtbij hebt, de ander omdat je de handen dan fijn vrij hebt en weer een ander omdat de baby een gigantische huidhonger heeft of omdat het wel makkelijk is borstvoeding geven (al vergt dat laatste wel wat oefening). Voor mij was de grootste reden een huidhongerig meisje die niet verder van mij verwijderd wilde zijn dan een paar meter…en ook nog eens een flesweigeraar was.

Lees ook: Mijn kleine meid is een flesweigeraar

Verder was de draagdoek/ringsling handig bij uitjes…vooral wanneer we naar het bos gingen of wanneer we naar de winkel gingen. Zo hoefde ik haar niet constant op de arm te tillen. En de draagdoek/ringsling past makkelijk in een tas of in het vakje van de autostoel (in tegenstelling tot een buggy of kinderwagen), waardoor je hem altijd bij je kunt hebben voor het geval dat.

Een leuke bijkomstigheid was bij ons dat de beentje in een fijne houding zaten en haar buikje tijdens het lopen een beetje werd gemasseerd. Hierdoor had ze minder last van krampjes en poepte ze makkelijker.

De draagdoek

De draag doek kan gebruikt worden vanaf de geboorte (ook bij prematuren) en kan gebruikt worden tot je kind 20 kilo is (al ben ik al eerder afgehaakt omdat het te zwaar voor mij werd). Wanneer je kind zwaarder wordt, is het prettiger om je kind op de rug te gaan dragen.

Er is geen maximum tijd waarop je jouw kind in de draagdoek mag dragen op een dag. Let er gewoon op dat het voor zowel jou als voor jouw kindje prettig blijft. Ook is het belangrijk dat jouw kindje zich af en toe vrij kan bewegen, zodat het rollen, kruipen en lopen geoefend kan worden.

De ringsling

De ringsling is eigenlijk een soort draagdoek, maar dan zonder knopen. Het voordeel is dat je kind snel en makkelijk in een drager zit en er ook weer snel en makkelijk uit kan. Dit vond ik vooral in de winkel erg handig. Het nadeel is dat er niet veel keuze is qua dragen. Eigenlijk is de ringsling bedoeld om op de heup te dragen. Maar baby’s worden er ook wel eens in gelegd wanneer ze nog niet zelf hun hoofd kunnen tillen.

Hoe plaats je een kind in een draagdoek of ringsling?

Er zijn ontzettend veel manieren om een draagdoek te knopen. Het is belangrijk dat je een manier vindt die voor zowel jou als voor jouw kindje fijn zit. Maar ja…welke manier is dat? En hoe vind je die? Op YouTube staan een heleboel filmpjes over hoe je een draagdoek moet knopen en hoe je een ringsling moet dragen. Tijdens de zoektocht is het handig om te weten welke manieren er allemaal zijn en wat de afkortingen hiervoor zijn.

Lees ook: Afkortingen die mama’s onderling gebruiken 

Bij het dragen moet je op een aantal dingen letten wanneer het gaat om veiligheid en comfort. Hierover kun je meer lezen op ‘online opvoeden’ (al gaat dit wel meer over het dragen in een draagzak).

Materiaal

Kies een stof die sterk is, soepel is en ademt. Aanbevolen wordt om voor een jacqard of kruiskeper geweven stof te nemen. Deze stoffen rekken niet in de breedte en ook niet in de lengte…maar wel diagonaal iets. Canvas is hier een voorbeeld van. Deze constructie zorgt er voor dat de draagdoek stevig is en makkelijk knoopt. Kies dus niet zomaar een stof uit, maar kies een stof die geschikt is. Je kunt speciale draagdoekstof kopen. Deze stoffen zijn stevig, soepel, voldoen aan veiligheidseisen en zijn dan ook geverfd met een kleurstof die niet schadelijk is voor jouw kindje.

Het patroon

Het patroon is gratis te downloaden in het winkeltje en kost dus €0,00. Na het afronden van de bestelling kun je het patroon gelijk downloaden. Het patroon bestaat uit een beschrijving voor de afmetingen voor de draagdoek en voor de ringsling. Je moet het patroon dus zelf tekenen.

Aan de slag

Voor het maken van een draagdoek of ringsling heb je het volgende nodig:

De draagdoek

Werk de stof eerst af met een zigzag, omdat de stof makkelijk rafelt.

Markeer het midden met een labeltje (deze naai je mee in de zoom) of met een opvallende zigzag-streep in een contrasterende kleur.

Nu hoef je de stof alleen nog maar om te zomen.

De ringsling

Bij het maken van de ringsling knip je eerst de doek op maat.

Daarna zoom je drie zijden dubbel om (een korte kant niet)

De overige zijde zoom je enkel om, dat is straks makkelijker bij het vastzetten op de doek.

Deze korte kant haal je door de twee ringen en speld je op de doek vast zodat het dubbelgeslagen deel van naad tot ringen ongeveer 25 cm is.

Naai de zoom van het uiteinde vast op de doek.

In principe is je ringsling nu klaar.

Vind je het stuk stof wat ‘over’ is iets te lang? Je kunt het uiteinde omtoveren tot een handige opbergvak. Naai dan eerst de rits op de doek en het uiteinde, met de goede kanten op elkaar (de ringsling zit dan in het opbergvak). Doe de rits open en naai daarna het opbergvak dicht, langs de rand. Daarna kun je het opbergvak binnenstebuiten keren en heb je een ringsling met opbergvak in plaats van een gevulde opbergzak.

Maak jij ook zo’n leuke draagdoek of ringsling?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Mobiele versie afsluiten