Even iets om je heen slaan bij het zwembad is erg fijn, zodat je niet gelijk zo koud wordt. Maar een handdoek is niet erg mooi en valt ook snel af. Een zwembadcape is ideaal. Hij zit goed, blijft ook zitten, is lekker warm en staat onwijs goed. Voor een eenhoornfan maakte ik een eenhoorn zwembad poncho. Nu kan zij zich magisch voelen bij het zwembad.
Badcape of zwembad poncho?
De een noemt iets zus en de ander noemt iets zo. Toen ik verschillende namen zag voor hetzelfde ding vond ik dit toch wel een beetje verwarrend en ook lastig, want hoe ging ik mijn ‘product’ dan noemen? De namen badcap, zwembadponcho, zwembad poncho, strandponcho en badponcho kwamen allemaal voorbij. Ik heb bewust gekozen voor zwembad poncho. Een poncho is namelijk iets wat je over je hoofd aantrekt en het bovenlijf warm houdt. Een cape is iets wat achter je blijft…en dus is een badcape voor mij dat doek met een driehoekje in een hoek zodat het op je hoofd blijft.
Voor groot en klein
Normaal vind je in de winkel zwembadponcho’s voor kleine kinderen. Maar deze eenhoorn moest groter worden. Deze heb ik namelijk gemaakt voor de dochter van een vriendin die heel graag een zwembad poncho wilde, maar er achter kwam dat alles eigenlijk al te klein voor haar is. Gelukkig was ze bij het uitspreken van haar wens bijna jarig en had ik nog geen cadeau voor haar. Ik beloofde er een te maken voor haar als cadeautje voor haar verjaardag. Het patroon van vorig jaar is aangepast waardoor er nu dus twee maten zijn: kleine kinderen & grote kinderen. De grote kan ik zelf nog aan (al zou ik het doek dan wel ietsje groter maken zodat mijn billen er niet onderuit piepen, maar de capuchon past verder prima).
Lees ook: Een dino zwembad poncho (of draak of monster)
Materiaal
De zwembad poncho is gemaakt van badstof. Nu zijn er verschillende soorten badstof. Persoonlijk vind ik wafelbadstof erg mooi, maar dubbelgelusd kan ook prima (deze is iets makkelijk met de afwerking). Voor de ogen, manen, binnenkant oren en het randje om de hoorn heb ik fleece gebruikt.
Spelen met kleur
Als je graag een regenboog van manen wilt maken, dan kan dat prima. Je hebt dan alleen verschillende kleuren fleece nodig. Deze verschillende kleuren stroken kun je gewoon naast elkaar tussen de stroken badstof naaien, omdat je fleece niet hoeft af te werken en de stroken toch in gaat knippen om er manen van te maken.
Het patroon
Dit patroon bestaat uit een deel wat je zelf moet tekenen (het doek), een deel wat je kunt overnemen (de capuchon) en een deel wat je er uit moet halen (het hoofdgat). Er zijn twee maten te vinden op het patroon: klein en groot. Het kleine patroon is de afmeting van de zwembad poncho’s zoals je die ook in de winkel koopt. De grote is voor daarna. Het patroon is te vinden in het winkeltje en kost hier €1,00. Deze is te downloaden nadat de betaling is voltooid.
Het patroon is trouwens simpel aanpasbaar. Voor het doek zelf kun je het beste je kind in een ‘T’ laten staan. Je meet dan van pols naar pols voor de breedte van het doek. Voor de lengte van het doek meet je van schouder tot de gewenste lengte…deze lengte neem je 2x. De lengte van de capuchon kun je ook veranderen, laat dan de breedte van de onderkant wel hetzelfde. Ook moet je dan de smalle stroken aanpassen tot de lengte van de ronde kant van de capuchon.
Aan de slag
Voor het maken van een eenhoorn zwembad poncho heb je het volgende nodig:
- patroon
- meetlint
- schaar
- badstof
- fleece (wit voor de ogen en een andere kleur voor de manen enz)
- spelden
- garen
- naald
- biaisband
- klein beetje kussenvulling voor de hoorn
Print het patroon uit.
Knip de patroondelen uit.
Neem de patroondelen over op de juiste stof.
Leg de twee stroken fleece voor de manen tussen de twee stroken badstof (met de goede kanten op elkaar).
Naai het fleece tussen de twee stroken.
Vouw de naad open en naai de ‘flapjes’ van de naad netjes gespreid opzij (naar elke kant fleece en badstof). Wanneer je dubbelgelusd badstof hebt, kun je deze gewoon vast zigzaggen, zodat het fijner zit bij het dragen.
Knip de stroken fleece in met telkens een (ongeveer) 1 cm er tussen, zodat er manen ontstaan.
Knip een strookje fleece van ongeveer 0,5 cm breed.
Vouw het strookje dubbel.
Leg de lus op de punt van de hoorn.
Leg het andere deel van de hoorn er op, met de goede kanten op elkaar.
Naai de zijkanten op elkaar.
Keer de hoorn binnenstebuiten.
Vul de hoorn met kussenvulling.
Draai de ene kant van het strookje linksom om de hoorn en de andere kant rechtsom. Probeer aan de achterkant van de hoorn uit te komen.
Zet het strookje vast. Ik naaide deze bij elke kruising even met de hand vast en ook bij het uiteinde.
Naai de hoorn op de gewenste plek op de strook met de manen. Spreid de manen wel eerst even netjes voordat je de hoorn er op zet. Ik heb de hoorn eerst met de hand vastgezet en daarna met de naaimachine (dat is even een gedoe, maar het lukt wel…als je de hoorn niet te vol hebt gemaakt).
Naai de binnenkant van de oren op de oren.
Leg de twee delen van de oren op elkaar met de goede kanten op elkaar.
Naai de oren langs de zijkanten vast.
Keer ze binnenstebuiten.
Vouw de oren dubbel.
Speld ze op de gewenste plek vast op de strook met manen (op de kop langs de rand).
Naai de oren vast.
Naai de ogen op de capuchondelen.
Teken een pupil in de ogen.
Naai met een zigzag over de getekende lijn en naai telkens verder naar binnen in een spiraal. Zo vul je langzamerhand de hele pupil.
Teken de wimpers langs de ogen.
Naai met een zigzag over de getekende lijnen.
Ik heb ook nog de oogleden gekleurd met een zigzagsteek, zodat de ogen extra vriendelijk en kleurrijk worden.
Speld de delen van de capuchon aan de strook met manen en oren, met de goede kanten op elkaar.
Naai de capuchondelen aan de strook met een zigzag.
Vouw de ‘flapjes’ van de naden naar het gezicht toe en naai de naden plat, zo is het netter afgewerkt en blijven de oren ook mooier staan.
Knip het gat in het doek.
Speld de capuchon aan het gat, met de goede kanten op elkaar. Als het goed is past dit precies langs het liggende deel van de ‘T’. Past het bij jou niet precies? Geen nood! Je kunt het gat zodanig aanpassen dat het wel past. Wanneer je meer capuchon hebt dan gat kun je het liggende deel van de ‘T’ een klein beetje groter maken. Wanneer je net niet in de hoekjes van de ‘T’ uit komt kun je het staande deel van de ‘T’ ietsje breder maken. Zorg er telkens wel voor dat links en rechts precies hetzelfde is.
Naai de capuchon vast met een zigzag.
Vouw de ‘flapjes’ van de naad naar het doek en naai de naad plat.
Naai biaisband langs de rand van de capuchon en een deel van het gat (dit loopt gewoon door).
Werk de rand van het doek af met biaisband of zoom het netjes om. Wanneer je dubbelgelusd badstof gebruikt, kun je het gewoon een keer omvouwen en met een zigzag afwerken…hier zie je niets meer van terug. Wanneer je wafelbadstof gebruikt is biaisband mooier. Weet je niet zo goed hoe? Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.
Maak jij ook zo’n leuke eenhoorn zwembad poncho?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Regenboog’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een regenboog van polymeerklei kunt maken.
Deze week is het thema ‘Zomer’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een eenhoorn zwembad poncho.
Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.