Een rimpelrokje is makkelijk om te maken, is snel klaar en wordt graag gedragen. Hierdoor is het een perfect project voor beginners en voor wanneer je nog even snel iets wilt maken.
Zo simpel, het kan bijna niet fout gaan
Ben je een echte beginner? Dan is een rimpelrokje een heel leuk naaiproject. Je hoeft namelijk alleen maar recht te naaien en er is maar 1 recht patroondeel. Het patroon bestaat namelijk uit 1 rechthoek, waardoor er tijdens het maken van het rokdeel niet veel meer fout kan gaan. Het enige waar je een beetje handigheid in moet krijgen is het rimpelen met elastiek, maar ook dat kan op meerdere manieren. Verder zijn de verschillende soorten stof op verschillende manieren af te werken. Ik leg 2 manieren om te rimpelen uit en 5 manieren om af te werken.
Materiaal
Je kunt het rokje van ontzettend veel soorten stof maken. Zo heb ik het rimpelrokje al van katoen, tricot en kunstleer gemaakt.
Het patroon
Omdat je het patroon voor het rimpelrokje zelf moet tekenen is het patroon gratis. Het document is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,00. Na het voltooien van de bestelling, kun je het patroon downloaden. Het document bestaat uit een voorbeeld met uitleg voor het maken van het patroon en het patroon voor het strikje.
Aan de slag
Voor het maken van een rimpelrokje met bijbehorend strikje heb je het volgende nodig:
- patroon
- stof naar keuze
- boordelastiek of elastiek (afhankelijk van welke manier van rimpelen je kiest)
- garen
- *eventueel biaisband/kanten bandje
- lintje voor het knipje
- haarknipje
Teken het patroon voor de rok. Let er op dat je wel minimaal de omtrek van de heupen/taille neemt (welke van de twee maar breder is)
Knip het patroon uit.
Neem het patroon over op de stof.
Knip de stof uit. (wanneer je elastiek door een tunnel wilt halen, moet je bovenlangs extra stof knippen ivm het maken van de tunnel.
Leg de zijkanten van het rokdeel op elkaar, met de goede kanten op elkaar.
Naai de zijkanten op elkaar. Wanneer je hier een zigzagsteek gebruikt, is het gelijk netjes afgewerkt. Knip dan vlak langs de zigzag de overtollige stof af.
Keer het rokdeel binnenstebuiten.
Naai de naad netjes plat.
Rimpelen
Tunnel met elastiek (dit is alleen geschikt voor soepele stoffen)
Zoom de bovenkant 1x om.
Vouw de bovenkant naar achteren. Zorg er voor dat de afstand overal gelijk is en dat het elastiek er doorheen kan (+ 1cm).
Naai de tunnel langs de enkele zoom vast, maar laat aan de achterkant een stukje open.
Haal het elastiek er door.
Maak de uiteinden van het elastiek aan elkaar vast. Zorg er wel voor dat het elastiek fijn om de taille zit en de rok niet afzakt.
Naai eventueel de opening waar je het elastiek door hebt gehaald nog even dicht. Wanneer je dit gat vrij klein hebt gehouden is het niet per se noodzakelijk om dicht te naaien.
Boordelastiek er op (dit is vooral bij stugge stoffen mooi)
Meet het elastiek om de taille. Het elastiek moet een klein beetje op spanning aansluiten. Neem 1 cm extra.
Naai de uiteinden op elkaar met de goede kanten op elkaar met een zigzagsteek.
Vouw het elastiek open en naai de naad plat. Zo zit dit stevig aan elkaar.
Wanneer je een stof hebt die kan rafelen, zoom je eerst nog de bovenkant van het rokdeel enkel om naar de goede kant. Bij kunstleer hoeft dit bijvoorbeeld niet.
Speld het elastiek op de bovenkant van de rok (op de goede kant van de rok). Zorg er voor dat de naden op elkaar zitten. Verdeel het elastiek zo goed mogelijk. Ik speld dan eerst de naad, dan de overkant, dan er tussen in het midden en daarna de rest. Voor een nette verdeling kun je het beste het elastiek uitrekken tot de stof er goed achter zit…dan speld je het elastiek op de stof.
Naai het elastiek op de stof met een zigzagsteek.
Afwerken
Omzomen
Wanneer je onderkant dubbel omzoomd is de stof netjes afgewerkt. Bij katoen kan dat bijvoorbeeld prima.
Decoratieve rolzoom
Tricot kun je het mooist afwerken met een rolzoompje. Wil je het rokje een extra speels effect geven, dan kun je er een decoratieve rolzoom aan zetten. Deze rolzoom zorgt er voor dat het tricot helemaal gaat golven. Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.
Biaisband
Wanneer je katoen of tricot gebruikt, kun je de onderkant van de rok afwerken met biaisband. Met tricot gebruik je het beste een elastische biaisband. Je hebt biaisband die gewoon recht is, maar je hebt ook decoratieve biaisband. Heeft de stof een motiefje, kies dan voor een rustig biaisbandje. Heb je een effen stof, dan kun je leuk spelen met het biaisbandje. Hier kun je lezen hoe je biaisband kunt bevestigen.
Een kanten bandje er achter
Dit werkt het mooist met kunstleer. Kunstleer hoef je niet af te werken, maar persoonlijk vind ik dat een beetje saai. Om stoer toch een beetje zacht te maken is het mooi om het te combineren met kant. Door een kanten bandje achter de onderkant langs te naaien heb je een mooie afwerking die het stoere een beetje breekt.
Rafelen
Wanneer je een rokje hebt gemaakt van spijkerstof, kun je de onderkant ook rafelen. Dit doe je door de horizontale draden te verwijderen. Wanneer je nog een beetje controle wilt houden over hoe ver de rok mag rafelen, kun je het beste eerst even een zigzagsteek langs de onderkant naaien op de gewenste afstand.
Een strikje voor in het haar (voor kunstleer)
Knip een strookje van de stof af.
Vouw de uiteinden naar achteren en leg deze over elkaar.
Naai de uiteinden vast op het midden van de strik.
Knip eventueel een even brede strook die ietsje kleiner is dan de strik.
Knip de uiteinden in een leuk puntje door er een ‘v’ uit te knippen.
Leg deze op de uiteinden van de strik die je net hebt vastgenaaid.
Knoop een lintje om het midden en laat de uiteinden eventueel over de strik vallen.
Schuif een knipje door de achterkant van het strikje. Dit kun je eventueel nog vast lijmen, maar het is niet echt nodig.
*Van een andere stevige stof (katoen/spijkerstof) kun je eerst een tunnel maken en daar de strik van maken. Laat dan de strook met de puntjes weg.
Maak jij ook zo’n leuk rimpelrokje?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.