Site pictogram Mama Duizendpoot

Gezonde snoepjes

gezonde snoepjes

Gezonde snoepjes? Kan dat echt? Wij hebben in ieder geval snoepjes gemaakt zonder suiker en zonder kleurstof…en ik heb 10 smaakjes voor je op een rij gezet.

Gezonde snoepjes?

Snoepjes zijn natuurlijk niet echt gezond. Maar deze snoepjes komen aardig dichtbij. De snoepjes bevatten namelijk geen suiker of geurstoffen of kleurstoffen en zijn gemaakt van fruit. Nu kun je dus heerlijk zonder schuldgevoel snoepjes eten. Nou ja…er zit natuurlijk nog wel honing of agavesiroop door die je niet oneindig kunt nuttigen. Maar voor je dat niveau hebt bereikt, heb je waarschijnlijk al lang genoeg gehad 😉

Traktatie

Of de school nu een ‘gezonde school’ is of niet, dat maakt voor deze snoepjes niets uit. Doordat je ze zonder suiker maakt en van fruit, kun je gewoon snoepjes trakteren. Maak de snoepjes in alle kleuren van de regenboog en prik ze op een stokje…dan trakteer je regenbogen. Of maak ze in allerlei leuke vormen en stop ze in een doorzichtig zakje met allemaal gezellige lintjes er aan.

Tip 1: Maak de snoepjes niet langer dan een dag van te voren. De bindkracht neemt namelijk wel af na verloop van tijd en zo zijn de snoepjes nog even stevig bij het uitdelen. Bewaar de snoepjes om die reden ook zo lang mogelijk in de koelkast.

Tip 2: Let op de religieuze samenstelling van de klas. Er is namelijk gelatine van rund en van varken. Heb je kinderen in de klas die geen varkensvlees mogen nuttigen? Kies dan voor de variant van rund.

Vegan

Wij hebben gelatine gebruikt, omdat dit stevig wordt zonder dat dit buiten de koelkast smelt. Om vegan snoepjes te maken zou je ook agar agar kunnen gebruiken, maar dit blijft dus minder lang stevig buiten de koelkast.

Variatie

Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken, zowel puree als sap doet het prima. Je kunt ook variëren door er yoghurt door te roeren of kwark (zorg er dan voor dat het vloeibare samen 100 ml is). Of doe er verse munt door. Of combineer fruit, dat is ook erg lekker. En voel je je wat experimenteel? Gebruik dan groente of combineer groente met fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het recept voor gezonde snoepjes

Ingrediënten
Aardbei & vanille
Appel & kardemom
Sinaasappel & kaneel
Peer
Citroen & munt
Kers & chocolade
Ananas & kokos
Mango & gember
Banaan & avocado
Komkommer, munt & limoen

Wanneer je het fruit kunt persen, pers je het sap er uit. Anders snijd je het in stukjes en pureer je het (wel zonder schil en zonder pitjes en dergelijke). Zorg voor 100 ml aan sap/puree.

Voeg een klein beetje vanille, kardemom, kaneel…of wat dan ook toe voor een extra smaakje. Pureer dit mee met het sap of puree.

Voeg 50 ml honing of agavesiroop toe en roer dit goed door elkaar.

Week de blaadjes gelatine in koud water.

Verhit het mengsel in een steelpannetje (het hoeft niet heet te worden, maar gewoon warm genoeg dat de gelatine smelt).

Roer de blaadjes gelatine er om de beurt door.

Wanneer alles door elkaar geroerd is en de gelatine goed gesmolten is, kun je deze in siliconen ijsklontvormpjes gieten. In principe maakt het niet uit welke vorm ze krijgen…al is een vorm met veel hoekjes wel lastig bij het er uit halen. Als Lego fan moesten we hier natuurlijk Lego snoepjes maken. Dit zijn oorspronkelijk 2×4 blokjes, maar deze hebben we doormidden gesneden zodat het 2×2 blokjes werden.

Leg de vormpjes goed recht in de diepvries, hier laat je ze ongeveer een uur in zitten. In de koelkast werkt overigens ook prima hoor, alleen moet je dan twee tot drie uur wachten.

Haal de snoepjes heel rustig en voorzichtig uit de vormpjes. Ik heb eerst een beginnetje gemaakt door langs de rechte zijden te snijden met een mesje.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Mobiele versie afsluiten