Site pictogram Mama Duizendpoot

Pijltjes schieten met een pvc buis

Pijltjes schieten met een pvc buis

Papieren pijltjes schieten met een pvc buis is voor mij echt pure nostalgie. Wat hebben we dit veel gedaan. Dat moest ik natuurlijk ook de meiden leren!

De juiste buis

Voor het schieten van de pijltjes heb je een geschikte buis nodig. Een pvc buis voor elektra heeft een doorsnede van 16 mm en is hier heel handig voor. De buis is namelijk lekker licht, mooi glad en goed te knippen/zagen. Deze buizen kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen.

De buis pimpen

Met isolatietape kun je de elektrabuis heel mooi versieren. Deze tape is net als de elektrabuis te koop in de bouwmarkt…dat is lekker handig. De tape kun je in heel veel verschillende kleuren kopen. De tape plakt goed op de buizen, maar is er ook weer simpel af te halen. Hierdoor kun je makkelijk even corrigeren.

De tape kun je ook weer goed gebruiken om meerdere buizen aan elkaar vast te maken. Op die manier kun je een vizier op de buis maken. Je kunt zelfs extra kamers maken voor reservepijlen.

Pijltjes draaien

Pijltjes draaien is een hele techniek. Oefening baart zeker kunst. Wanneer je een strook voor je neerlegt (omhoog gericht), pak je de linker punt die onderaan zit vast tussen de duim, wijsvinger en middelvinger. Zo valt de strook over de vingers. De rest van de strook rol je om de drie vingers. Trek vervolgens in een draaiende beweging aan de gerolde koker, terwijl je de punt aan de binnenkant nog steeds goed vasthoudt. Het kan zijn dat de strook iets te lang is, waardoor je het uiteinde van de strook even moet afknippen/scheuren om een mooie punt te krijgen. Het uiteinde van de punt maak je een beetje vochtig en plak je daarmee vast door met de vingers om de punt te draaien.

De pijlen maak je op maat door ze in de buis te schuiven en af te scheuren bij de rand van de buis.

Filmpje

Omdat een uitleg op papier niet altijd even duidelijk is, heb ik ook een filmpje gemaakt waarin ik laat zien hoe je een pijltje kunt maken. Zo kun je het proces goed zien. Dat filmpje vind je hier.

Pijltjes schieten

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op elkaar gaat schieten. Al kan het niet veel kwaad, zolang je niet op het hoofd schiet en ook niet met een harde punt. Wij maakten een ‘target’ om op te schieten. We namen een groot stuk karton (die hadden we nog van het nieuwe bed) en daar maakten we gaten in waar we doorheen konden schieten. Boven elk gat schreven we een nummer, zodat we punten konden verzamelen. Het kleinste gat was het meest aantal punten waard en het grote gat het minst aantal punten.

Een goede voorraad

Een goede voorbereiding is het halve werk. Nu is het maken van een grote voorraad aan pijltjes niet zo heel handig. Dit neemt best veel ruimte in beslag en je plet de pijltjes ook al vlot aangezien ze van papier zijn. Maar de stroken papier om de pijltjes mee te kunnen maken, daar kun je wel heel goed een voorraad van maken. Wij bewaarden altijd een hele stapel flappen achter onze riem. Dan staken we de stapel tot de helft achter de riem, zodat de andere helft over de riem viel. Zo konden we makkelijk een flapje er uit trekken om een pijltje van te maken.

Opruimen

Spelen is leuk, maar opruimen hoort daar ook bij. Dat is hiermee niet anders. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na het pijltjes schieten alle pijltjes gewoon maar laat rondslingeren. Verzamel de pijltjes netjes en gooi ze bij het oud papier wanneer je ze niet meer gebruikt. Zo blijft het voor iedereen leuk en is het ook niet schadelijk voor het milieu.

In de klas

Het maken van de pijltjes is een goede oefening voor de fijne motoriek. Het schieten van de pijltjes is weer goed voor de hand-oog coördinatie. Ook in de klas kun je werken met een puntensysteem, zoals wij hebben gedaan. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook op antwoorden van een som laten schieten. Om de pijltjes goed georganiseerd te houden, kun je de kinderen met stift hun naam of initialen op de pijlen laten schrijven. Zo kun je als leerkracht inventariseren wie het juiste antwoord had, maar zo kunnen de kinderen ook hun eigen pijl terug vinden (in verband met hygiëne).

Aan de slag

Voor het maken van de papieren pijltjes en de buis heb je het volgende nodig:

  1. Knip/zaag een stuk buis af. Zorg er voor dat hij ietsje langer word dan de afstand tussen de mond en de hand van een gestrekte arm.
  2. Knip/zaag eventueel nog een paar extra stukjes ter decoratie en als ruimte voor extra pijltjes.
  3. Schuur de geknipte/gezaagde randen mooi glad, zodat er geen scherpe randen meer aan zitten.
  4. Plak stukken tape op de buis om de buis mooi te versieren en om de delen mooi stevig aan elkaar te maken.
  5. Knip gladde folders in de lengte in stroken van ongeveer 5 cm breed.
  6. Draai pijlen van de stroken.
  7. Schuif de pijl in de buis en scheur het overtollige papier er af, zodat de pijl door de buis past. Let op! Wanneer je de pijl te dik maakt, zal hij in de buis blijven steken. Wanneer je de pijl te dun maakt, zal hij makkelijk uit de buis vallen. De pijl moet eigenlijk net wel/niet klemmen in de buis.

Maak jij ook zulke leuke pijlen van papier voor een pvc buis?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Mobiele versie afsluiten