De kleine meid heeft sinds kort een klein poppenhuisje. Hier zitten ontzettend leuke poppetjes bij. Maar ze wilde graag meer poppetjes. Ik besloot zelf houten poppetjes van klosjes en spoeltjes te maken…en dan van ons gezin.
Knutselen met kinderen
Op zich is dit prima te maken met kinderen. Je hoeft de klosjes of spoeltjes namelijk niet per se te verven…en dat scheelt al weer veel geklieder. Je zou de klosjes ook kunnen kleuren met stift (al geeft dit wel wat af). Het is een beetje priegelig om te maken, wat het niet echt geschikt maakt om te doen met kleine kinderen.
Materiaal
Ik heb er hier voor gekozen om de poppetjes van houten klosjes en spoeltjes te maken. Maar je kunt ze ook prima van lege klosjes maken van jouw naaigaren. Deze zijn van plastic. De houten klosjes en spoeltjes kun je makkelijk een extra kleurtje geven, bij de plastic spoeltjes is dat niet echt aan te raden. Wel kun je de klosjes een kleurtje geven door er draadjes omheen te wikkelen. De eerste klosjes zijn bij mij de leeg, dus ik denk dat er nog meer poppetjes gaan komen 😉
Het hoofd heb ik gemaakt van houten kralen. Let er op dat de kralen een mooie grootte hebben ten opzichte van het klosje. Ik koos voor de grote voor een kraal van 25 mm en bij de kleine koos ik voor een kraal van 20 mm.
Verschillende haren
Ik heb vier poppetjes gemaakt, Deze hebben alle vier een ander kapsel. Er is een poppetje met kort haar, een poppetje met een staart, een poppetje met twee staartjes en een poppetje met twee vlechtjes.
Wel of geen gezicht?
Ik heb er voor gekozen om de gezichtjes blanco te houden. Ik vind het eigenlijk een beetje zonde om er een gezichtje op te maken. Het hout vind ik namelijk ontzettend mooi. Maar buiten dat ik het hout mooi vind, vind ik een gezichtje ook gelijk zo bepalend voor het spel. Nu de gezichtjes blanco zijn, kunnen ze elke emotie hebben die je er aan zou willen geven. Het is zo lekker neutraal.
Mocht je er wel een gezichtje op willen maken, dan zou ik dit zeker met verf doen (niet met waterverf of waterige verf!). De houtvezels trekken namelijk aan inkt van een stift of fineliner, waardoor je de lijnen nooit mooi strak zult krijgen. Met (onverdunde) verf heb je hier geen last van. Maar je zou de gezichtjes natuurlijk ook eerst helemaal kunnen verven en vervolgens de gezichtjes op de verf aan kunnen brengen.
Aan de slag
Voor het maken van de poppetjes van klosjes en spoeltjes heb je het volgende nodig:
- klosjes en/of spoeltjes (kijk bij ‘materiaal’ een linkje)
- *eventueel verf (op waterbasis) en een kwastje
- houten kraal (kijk bij ‘materiaal’ voor linkjes)
- wol
- garen
- naald
- stevig papier/karton
- *eventueel prikpen met priklap
Het lijfje
Als je de klosjes en spoeltjes kleur wilt geven dan kun je ze het beste verven (dat geeft namelijk niet af en zit er goed op).
Wil je werken met meerdere kleuren? Verf ze dan eerst in de lichtste kleur. Wacht daarna tot de verf volledig droog is. Daarna kun je de donkerdere verf er op zetten. Voor een rechte lijn kun je ook schilderstape gebruiken, verwijder deze pas wanneer de verf droog is. Als je er nog wol omheen bindt, hoeft de lijn niet zo strak te zijn, omdat je die lijn later toch niet meer ziet.
Teken per poppetje een rondje op stevig papier/karton die even groot is als de onderkant van het lijfje (ik vond mijn stevig papier nog net even te zwak, dus ik heb twee rondjes per poppetje gebruikt). Prik alvast twee gaatjes in het papier/karton die even ver van elkaar staan als dat het gat van het klosje/spoeltje breed is.
Lange haren met een staart
Om lange haren te maken, knip je eerst een aantal strengen wol op lengte (ietsje langer dan je wilt). Leg ze allemaal plat naast elkaar en haal naald en met dubbel garen door het midden. Het is de bedoeling dat de haren van gaatje naar gaatje komen bij de kraal. Mocht je nog niet genoeg haren hebben, dan kun je er gewoon meer strengen aan rijgen. Zodra je genoeg haren hebt, kun je de naald met garen door de kraal halen. De uiteinden knoop je aan elkaar. Breng alle haren netjes naar boven (langs het ‘gezicht’). Knip een lang stuk wol af en knoop de haren bij elkaar. Haal de uiteinden door de kraal, prik desnoods eerst door de staart als je de staart heel hoog wilt.
Lange haren met twee staartjes of vlechtjes
Voor het maken van de twee staartjes volg je eigenlijk eerst de eerste paar stappen van het poppetje met de staart (tot en met de stap dat je de haartjes op het hoofd vast hebt gemaakt). Knip twee kortere draden van wol. Maak nu twee staartjes van de haren door de wollen draadjes er omheen te knopen…zorg er wel voor dat de haren mooi langs het ‘gezicht’ vallen. Knip een lang stuk wol af. Rijg dit draadje door een van de staartje, door bovenkant van de kraal, door het ander staartje naar boven en weer door de bovenkant van de kraal.
Als je twee vlechtjes wilt, kun je de staartjes beter pas gaan vlechten wanneer het poppetje helemaal klaar is. Dan heb je namelijk meer grip. De uiteinden van de vlechtjes knoop je weer vast met een draadje wol.
Korte haren
Wanneer je korte haren wilt maken rijg je telkens een draad om de kraal heen, door het gaatje. Dit doe je net zo lang tot het bijna niet meer wil doordat het gaatje te krap wordt. Knip een lang stuk wol af. Rijg het draad door twee haren op de ‘kruin’. Haal de uiteinden door de bovenkant van de kraal.
Het hoofd op het lijfje vast maken
Rijg elk draadje (die onder het hoofdje) zit door een gat. Rijg ze vervolgens door het andere gat naar boven (let op dat je niet door het wol heen prikt). Haal de uiteinden door het klosje (naar het hoofd). Zorg er voor dat de draadjes strak door het klosje en het papier/karton zitten (zonder aan het papier/karton te hebben getrokken)…dit is even een priegelig werkje. Draai de uiteinden een paar keer om het nekje heen (tegen elkaars richting in). Leg een knoop in de uiteinden (aan de achterkant). Knip het overtollige stuk van de uiteinden af.
Je kunt nu het lijfje nog extra decoreren door er wol omheen te wikkelen en vast te knopen. Dit mag netjes, maar ook een beetje slordig. Ik vond het leuker om het een beetje slordig te doen. Bij de klosjes heb er twee kleurtjes omheen gewikkeld. Bij de spoeltjes heb ik het bij een kleur gelaten, omdat ik het anders te druk vond worden.
Maak jij ook zo’n leuke poppetje van klosjes en spoeltjes?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.