Spelen, leren, ontdekken en ervaren zijn prachtige dingen voor een kind. Hoe meer zintuigen er gestimuleerd worden, des te interessanter het vaak is. Daarom maakte ik deze sensomotorische zakjes. Deze zakjes stimuleren het zicht, de tast, het gehoor en eventueel ook de reuk…en dan kun je er ook nog eens mee leren gooien!
Leren gooien
Pittenzakjes zijn perfect om mee te leren gooien. Kinderen kunnen de zakjes goed vast houden, ze zijn niet te zwaar en toch zwaar genoeg om goed mee te kunnen gooien. Met een bal kunnen kinderen natuurlijk ook prima gooien, maar die stuitert nog verder. Een pittenzak blijft lekker liggen waar hij de grond raakt en dat maakt het voor iemand die net leert mikken een stuk fijner.
De afmeting
Een kinderhand is niet zo heel groot en daarom al snel gevuld. Het is beter wanneer het gewicht dat gegooid wordt in de hand zitten en er niet buiten. Zo kunnen kinderen beter leren inschatten en mikken. Om deze reden zijn de zakjes hoofdzakelijk binnen de 10×10 cm (op de rechthoek na, want deze is 7×13 cm…wat uiteindelijk voor ongeveer dezelfde volume zorgt).
Zakjes in verschillende vormen
De pittenzakken die je kent zijn meestal rechthoekig. Dit is vooral omdat dit simpel is om te maken en je geen stofresten hebt die niet echt nodig zijn. Zo kun je uit een lap zo veel mogelijk pittenzakken maken. Maar ik vond dat eigenlijk toch wel saai. Ik maakte daarom zakken in verschillende vormen.
Zakjes met verschillende vullingen
En ik maakte ook niet echt de traditionele pittenzakken met kersenpitten. Ik vulde de zakjes allemaal met iets anders. Zo gooit elk zakje weer anders en voelt elk zakje ook anders aan.
Zakjes met verschillende textuur
Ik heb de zakjes van restjes stof gemaakt en had dus enkel wat er voor handen was. Je kunt elk zakje in een andere kleur maken, zodat ze de kleuren ook nog eens kunnen leren. En je kunt elk zakje ook een andere buitenkant geven in plaats van een andere vulling, zodat de zakjes op die manier anders aanvoelen. Je zou zelfs een stapje verder kunnen gaan en de vormen dubbel maken met elke dubbele dezelfde vulling, maar met een andere stof. Zo kunnen ze niet alleen voelen wat zwaar en licht, wat groot en klein is is en niet alleen luisteren naar de verschillende klanken die de vulling maakt, maar ook nog eens voelen wat hard, zacht, glad, pluizig, harig, enzovoorts is.
Zakjes met verschillende geuren
De vormen kun je zien, de vulling kun je voelen en horen, maar je kunt ze ook laten geuren. Als je de vulling eerst in een vakje doet en er een drupje etherische olie door roert, geurt de vulling heerlijk zonder dat dit vlekken maakt op de stof. Daarna doe je de vulling in het zakje. Met zeven verschillende geuren zijn de zakjes extra aantrekkelijk geworden. Tip: gebruik bekende en onbekende geuren en varieert er mee qua geurgroep (fruit, kruiden, bloem, boom, enz).
Aan de slag
Om de sensomotorische zakjes te maken heb je het volgende nodig:
- patroon
- schaar
- katoen
- garen
- vulling (kersenpitten, boekweitdoppen, rijst, graan, lijnzaad, kussenvulling, polyether vlokken, eps parels, comforel bolletjes, kapok…de laatste vier kun je bij schuimrubberbetaalbaal.nl bestellen)
- *eventueel een trechter
Print het patroon uit.
Knip de vormen uit.
Neem de vormen over op de juiste stof (leg voor je eigen gemak de stof dubbel met de goede kant naar binnen, dat scheelt knippen en je hebt alles gelijk netjes passend op elkaar liggen). Houd rekening met de 1 cm naadwaarde, deze zit niet bij het patroon in.
Speld de 2 lagen op elkaar vast.
Naai de 2 lagen langs de rand dicht, met een korte steek (ik had hem op standje 1 staan, zodat er niets uit kan ontsnappen). Laat een stuk van ongeveer 3-4 cm open, zodat je ze binnenstebuiten kunt keren.
Knip de stof in bij hoekjes en bochtjes, zodat de vorm beter in tact blijft. Hier kun je lezen hoe je dat het beste kunt doen.
Keer de vormpjes binnenstebuiten.
Vul elk vormpje naar eigen wens…en trechter kan hierbij trouwens handig zijn. Maak de vormpjes overigens niet te vol, want ze moeten nog dichtgenaaid worden.
Vouw het open stuk netjes naar binnen en zorg er voor dat de randen precies op elkaar zitten.
Naai elk vormpje vlak langs de rand dicht of maak het gat onzichtbaar dicht door het met de hand met een ladder steek dicht te naaien.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Halloween’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je gordelmonstertje kunt maken. Deze week is het thema ‘Vormen’ aan de beurt. Ilse is als bedenker van crea-cross de host en zij maakt paper critters, Melanie van BMellow en ik zijn beide co-host. Melanie gaat tekenen met vormen en ik liet je hier dus zien hoe je sensomotorische zakjes in verschillende vormen kunt maken.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.