Tamme kastanjes zijn erg leuk om te zoeken in het bos. Je kunt er leuk mee knutselen, ze zijn een leuke decoratie en je kunt ze eten. Maar zijn tamme kastanjes eigenlijk wel gezond om te eten?
Gezond of toch niet?
Tamme kastanjes zitten boordevol vitamine C en dat helpt je weerstand. Ze bevatten ook veel antioxidanten, deze helpen de vrije radicalen afvoeren uit je lichaam. Voor de zwangere mama’s is de tamme kastanje heel goed om te eten, want er zit foliumzuur in en dat stimuleert een gezonde celgroei en de vorming van weefsel.
Ook zorgen ze voor een langdurig vol gevoel, waardoor je minder snel snoept en dus makkelijker op gewicht blijft…handig! Dit komt voornamelijk doordat ze voor 40% uit zetmelen bestaan.
Hoe herken je de tamme kastanje?
De boom herken je aan de lange gekartelde bladeren. De bolster herken je aan de lange puntige stekels en de kastanje zelf herken je aan het puntje met het kleine pluimpje er op.
Wanneer kun je ze rapen?
Een exacte datum kan ik je natuurlijk niet geven. Daarvoor is de natuur net iets te variabel. Maar zo rond het midden van oktober zijn vaak de rijpe kastanjes wel te rapen. En meestal is er tegen het einde van oktober ook nog wel wat te vinden.
Tamme kastanjes bereiden
Bereidingen
Tamme kastanjes kun je rauw eten. Maar persoonlijk vind ik ze veel lekkerder wanneer ze gekookt zijn. Ook kun je ze roosteren en poffen (de gepofte kastanjes ken je misschien wel van kerstmarkten).
Selecteren voor het eten
Niet alle tamme kastanjes kun je eten. De kastanjes met een gaatje er in of met een beschadiging kun je beter niet meer eten. Ook de kastanjes die al een beetje verschrompeld zijn en die verkleurd zijn, kun je beter vermijden. Kies liever de mooie bolle kastanjes met een mooie bruine kleur…met een glansje. Hier vind je een filmpje waarin ik je laat zien hoe ik de kastanjes selecteer.
Snijden
Snijd in het kontje een kruis met een scherp mes. Dit zorgt er voor dat de kastanje makkelijk(er) te pellen is.
Rauw eten
Wanneer je de tamme kastanje pelt, kun je hem gelijk eten. Ikzelf vind het licht bruine velletje wat bitter en dus verwijder ik deze ook…al valt dat vaak nog niet mee.
Koken
De kastanjes kunnen (na het selecteren en insnijden) gekookt worden in water. Wanneer het water kookt, zet je het vuur op laag en laat je ze nog even een half uur in het hete water. Daarna kun je ze afgieten en pellen. Wanneer je de gekookte tamme kastanjes ook nog eens pureert, heb je een heerlijke kastanje-spread voor op brood of op een toastje.
Poffen in vuur of op de BBQ
De tamme kastanjes kun je niet in een open vuur gooien om te poffen. Om ze te poffen heb je smeulende kooltjes of smeulende houtblokken nodig. leg de tamme kastanjes voorzichtig tussen de smeulende kooltjes/houtblokken. Wanneer ze open knappen (poffen) zijn ze klaar en kun je ze er uit halen. Verwijder nog wel al het as voordat je ze gaat opeten. Ikzelf vind het handiger om ze op een roostertje vlak boven de kooltjes/houtblokken te leggen. Zo haal je ze er makkelijker uit en zitten ze niet zo onder het as…waardoor het eigenlijk meer roosteren wordt 😉
Roosteren in de oven
Zet de oven op 200-220 graden. Kerf de tamme kastanjes in. Leg ze vervolgens op de bakplaat. Na 10-15 minuten zouden ze ongeveer moeten open springen (je kunt ze tussendoor nog even omdraaien voor een mooie gelijke garing). Wanneer ze open springen zijn ze klaar. Zo zijn ze al erg lekker, maar een klontje boter en een beetje zout er door roeren is ook lang niet verkeerd.
En nog een keer selecteren
Ondanks dat je voor het voor het bereiden zorgvuldig hebt geselecteerd, kan het nog steeds gebeuren dat je een kastanje treft die toch niet goed is. Dit kun je het beste zien wanneer ze gaar en gepeld zijn. wanneer de kastanje rubberachtig aanvoelt of een vreemde kleur heeft, is deze niet goed meer om op te eten.
Recepten
Naast het gaar maken van de kastanjes kun je de kastanjes ook gebruiken in heerlijke gerechten. Zo heb ik al eens een ovenschotel gemaakt, een sausje voor over vlees (of over herfstgroente) of een lekkere soep.
Dol op koken (of eten)?
Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.