Site pictogram Mama Duizendpoot

Thee voor een betere weerstand

thee voor een betere weerstand

Wanneer de ‘R’ in de maand zit, gaat het vaak iets slechter met onze weerstand. Naast goed eten en genoeg bewegen, kun je jouw weerstand nog een extra handje helpen…met thee voor een betere weerstand. Met een kleine aanpassing is de thee zelfs geschikt voor baby’s.

Ook voor baby’s?

De basis van de thee voor een betere weerstand is geschikt voor baby’s. Geef de baby maximaal een half kopje per dag en laat de thee voor baby’s maar 5 minuten trekken in plaats van 10 minuten…anders wordt de thee te sterk.

Laat de thee voldoende afkoelen. De thee mag best een beetje warm zijn (en lauw/koud is zelfs ook prima), maar zeker niet heet of heel warm! Wanneer je koud water toevoegt aan de thee om het af te koelen, wordt de concentratie van de werkende stofjes ook lager…ook is de thee dan niet meer steriel. Afkoelen is daarom de beste methode om de thee kouder te maken.

De thee opbouwen voor verschillende leeftijden

In de lijst van ingrediënten staat er af en toe * of ** achter een ingrediënt. De ingrediënten met * er achter, geeft aan dat het geschikt voor kinderen is. De ingrediënten met ** er achter zijn geschikt voor volwassenen. Begin dus met de ingrediënten zonder * of  ** er achter en bouw op naar de leeftijd van degene waarvoor de thee is.

Als je de thee voor verschillende leeftijdsgroepen maakt, maak je eerst de thee voor baby’s. Je haalt dan genoeg uit de theepot voor de baby. Een half kopje is genoeg voor de hele dag. Vervolgens voeg je de ingrediënten toe die geschikt zijn voor kinderen. Je kunt dan eventueel extra heet water toevoegen. Je haalt dan genoeg thee uit de pot voor de kinderen. Tot slot voeg je de overige ingrediënten toe en eventueel extra heet water. Zo heeft iedereen thee zonder dat je extra potten thee hoefde te zetten. Omdat je telkens moet wachten koelt ook nog eens de thee voor de baby en de kinderen extra af, zodat jullie lekker gezellig samen de thee kunnen drinken…lekker met een koekje er bij of zo 😉

Borstvoeding 

Wanneer je borstvoeding geeft kunnen kruiden invloed hebben op de productie (zowel positief als negatief). Zo zou salie bijvoorbeeld negatief kunnen werken.

De werking van alle ingrediënten

Hieronder staat op alfabetische volgorde welke werking elk ingrediënt heeft:

Het recept voor thee voor een betere weerstand

Ingrediënten
Bereiding

Doe de blaadjes verveine (citroen verbena), blaadjes salie, kardemompitten en kruidnagels in de theepot. (Ik heb zo’n theepot met ingebouwde zeef die je er ook weer uit kunt halen…van de Ikea, ideaal)

Snijd de plakjes gember af en voeg deze toe. (De gember mag overigens gewoon met schil worden toegevoegd, dit kan geen kwaad)

Snijd een limoen of citroen door midden en knijp het sap er uit boven de theepot. De uitgeknepen halve limoenen kun je trouwens gewoon in het zeefje van de theepot doen als je dat wilt.

Hang het zakje groene thee in de pot.

Schenk het hete water nu rustig in de theepot…lekker over de kruiden heen. Schenk de pot helemaal vol.

Laat de thee 5 minuten trekken, zodat alle werkende stofjes en de lekker smaakjes goed in de thee komen. Sterker moet je de thee niet maken voor baby’s. Zorg er ook voor dat de thee niet te heet is wanneer je de thee geeft.

* Doe voor kinderen het venkelzaad, kaneelstokje, steranijs er bij in het zeefje van de theepot. (Haal de uitgeknepen halve limoenen uit het zeefje als je ruimtegebrek hebt)

* Voeg een flinke scheut honing toe aan de thee (dit hoeft dus niet in de zeef, maar kan gewoon bij het water.

* Laat de thee 10 minuten trekken, zodat alle werkende stofjes en de lekker smaakjes goed in de thee komen. Zorg er weer voor dat de thee niet te heet is wanneer je de thee aan kinderen geeft.

** Doe de peperkorrels en het chilipepertje in het zeefje van de theepot.

** Laat de thee 10 minuten trekken, zodat alle werkende stofjes en de lekker smaken goed in de thee komen. De thee kan dan ook een beetje pittig worden, hoe langer de thee trekt, hoe pittiger het wordt.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

 

Mobiele versie afsluiten