Ik hou van boeken. Er staat dan ook een flink aantal in onze boekenkasten en op de boekenplanken. Maar het leukste boek in de hele collectie is toch wel het boek dat ik zelf geschreven heb, en ook zelf gemaakt heb. Het was heerlijk om een eigen verhaal te schrijven en er zelf illustraties bij te maken op de computer. Maar zelf je eigen boekje binden was toch wel heel erg leuk en leerzaam…misschien nog wel leuker dan het maken van het verhaal.
Maar eerst even dit…
Dit bericht is een onderdeel van een link-party genaamd crea-cross. Je bent welkom om ook jouw recente werk (niet ouder dan een maand) en/of thema-gerelateerde creativiteiten (met een maximum van 3) te delen in de link-party helemaal onderaan dit bericht. De leukste inzendingen delen wij op ons Pinterest-bord en op Instagram in de stories (voor bloggers enz uiteraard met naam en/of link). Over de crea-cross staat verderop in het bericht meer…ik ben erg benieuwd naar jullie creaties.
De nationale voorleesdagen
De nationale voorleesdagen start dit jaar op 23 januari en zal duren tot en met 2 februari. Omdat ik toch wel heel erg fan ben van voorlezen, leek het mij wel leuk om zelf eens een boekje te maken om voor te lezen. Dit heb ik gedaan met een verhaal die ik al in 2000 geschreven en uitgewerkt heb…het werd dus wel tijd dat ik het kon voorlezen.
Een activiteit voor kinderen
Het is geen activiteit voor jonge kinderen. Hiervoor is het veel te veel een precisiewerkje. Maar vanaf de bovenbouw zou dit zeker wel kunnen. Het is een prachtige manier om te leren hoe een boek nu gemaakt wordt. En je eigen verhaal uitwerken tot een boekje is toch wel heel erg gaaf.
Naaien
De binnenkant van het boekje heb ik genaaid. Ik wilde namelijk geen nietjes in mijn boekje en ik wilde ook geen gelijmde rug, omdat dit snel stuk gaat. Plus dat ik het wel eens leuk vond om te ervaren hoe het is om een boekje te binden. Ik had altijd al veel respect voor boekbinders…maar nu toch wel veel meer…man, wat een priegelwerk zeg! (Maar wel een priegelwerk met een mooi resultaat.)
Plakken
Er wordt ontzettend veel geplakt voor dit project. Hiervoor gebruikte ik een lijmstift. De lijm van een lijmstift is namelijk niet zo nat, waardoor het papier niet zo snel lelijk wordt. Ook verdeelt de lijm netter, waardoor je minder snel bobbels in het papier krijgt. Het is bij het maken van het boekje erg belangrijk dat je de vlakken goed insmeert: goed langs de randen en ook goed op de vlakken. Zo blijft het papier overal goed strak op zitten.
Je eigen boekje binden
Voor het maken en binden van je eigen boekje heb je het volgende nodig:
- 4x A4 papier (… g/m²)
- 1x A4 karton (500 g/m²)
- 1x A3 papier of 2x een A4 (80 g/m²)
- het verhaal op halve A4-tjes (A5 formaat per bladzijde, 80 g/m²)
- garen
- naald (scherpe punt en groot oog, maar niet te dik)
- lijmstift
- washi tape
- potlood
- liniaal
- schaar
De kaft
Knip het overige stuk in 2 gelijke delen, dit worden de voorkant en de achterkant.
Als je een A3 papier hebt, plak je de rug in het midden van jouw papier. Als je met 2 A4-tjes werkt volg je de volgende stappen.
– Plak de rug langs de lange zijde van het A4 papier (in het midden).
– Vouw de rug om
– Plak het andere A4-tje langs de vouw, aan de andere kant van de rug.
Teken aan beide kanten 3 mm van de rug af een lijn.
Plak de voorkant en de achterkant langs de lijn.
Plak washi tape over de beide ‘openingen’ naast de rug.
Om de rug (en de rug-constructie) extra stevig te maken, plak je ook over het midden van de rug washi tape.
Wrijf het tape goed strak op het karton en op het papier, zodat de ‘openingen’ nog mooi zichtbaar zijn.
Knip over de getekende lijnen.
Plak de korte kanten op het karton. De puntjes die over het papier komen vouw je om en knip je af.
Teken een lijn die 8 cm vanuit de hoeken naar de punten gaan…laat het bij de punten iets afronden.
Knip over de getekende lijnen.
Plak de lange kanten nu ook op het karton.
De binnenkant
Vouw de vier vellen dubbel.
Naai met de grootste steek van de naaimachine over de vouw (zonder aanhechting of afhechting). Je kunt dit ook met de hand naaien, laat dan telkens 1 cm tussen de steken (gebruik hiervoor een rijgsteek). Zorg er voor dat je aan beide uiteinden ongeveer 20 cm garen heb.
Vouw de vellen dubbel.
Leg de dubbelgevouwen vellen papier op elkaar met alle draadjes netjes bij elkaar.
Leg aan beide kanten een knoop in de touwtjes, dicht op het papier.
Haal de draadjes van een kant door het oog van de naald.
Rijg nu de draadjes door de rug van de vellen…als een slangetje van links naar rechts door de steken heen. Zorg er voor dat je wel telkens alle vier de ‘ruggen’ mee neemt.
Wanneer de draadjes bijna ‘op’ zijn, haal je 1 helft van de draadjes linksom door de rug en de andere helft rechtsom door de rug op dezelfde plaats.
Leg een stevige knoop in het uiteinde.
Rijg aan de andere kant ook de draadjes door de rug. (Ik had net iets te korte draadjes, doordat ik iets te enthousiast had geknipt tijdens het naaien…suffe ik. Maar met 20 cm aan beide kanten heb je meer dan genoeg lengte om tot het midden te kunnen komen.)
Een boekje met inhoud
Leg het binnenwerk langs de ‘openingen’ naast de rug, zodat de ‘openingen’ nog zichtbaar zijn (die waar je washi tape over hebt geplakt). (Zorg er voor dat het goed recht zit.
Druk het binnenwerk goed aan, zodat het goed vast zit.
Lijm de voorkant ook helemaal in.
Plak deze langs de andere ‘opening’ naast de rug.
Druk dit ook weer goed aan. Zorg er voor dat het goed recht zit.
Nu kun je het verhaal en de omslag er op plakken.
Let er op dat je de omslag op 1 A4 afdrukt en er in zijn geheel op plakt.
Ikzelf heb nog washi tape over de rug geplakt…voor extra stevigheid en bescherming. Deze heb ik om de randen gevouwen tot aan het binnenwerk. Je zou trouwens de kaft ook kunnen lamineren met speciale lamineerfolie, maar dat is nog best lastig om netjes te plakken.
De pagina’s van je verhaal druk je af in paren. Elk paar plak je als geheel op het binnenwerk. Let er op dat je deze pagina’s nog wel op maat moet maken, omdat je 2 cm van het binnenwerk hebt geknipt.
En dan….kun je eindelijk genieten van het voorlezen van jouw eigen verhaal uit jouw eigen gemaakte boekje
Maak jij ook helemaal zelf een boekje?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Iets nieuws’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een nieuw speeltentje kunt maken voor een oud frame.
Deze week is het thema ‘Voorlezen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar wat zij in dit thema heeft gemaakt. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie van BMelloW heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een eigen boekje. Elke week is er ook nog ruimte voor een gast-co-host. Deze week is onze gast-co-host Bertine van Letters & Spetters. Benieuwd naar haar creatie? Kijk dan hier.
Wil je ook mee doen met de crea-cross? Lees dan verder en deel ook jouw (relevante) creatie.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.