Site pictogram Mama Duizendpoot

Afrikaanse maskers van papier

afrikaanse maskers

Maskers zijn leuk om te maken en nog leuker om te dragen. Je kunt dan even helemaal iemand (of iets) anders zijn. Deze Afrikaanse maskers van papier maakten we naar aanleiding van een boek.

Activiteit bij een boekje

In het boekje ‘De grote vijf‘ zie je een paar Afrikaanse maskers. De kleine meid vroeg al gelijk wat dat voor gekke maskers waren en dat gaf mij het idee om zelf Afrikaanse maskers te gaan maken van stevig papier.

Wat zijn Afrikaanse maskers?

Afrikaanse maskers zijn maskers die verschillende Afrikaanse stammen maakten en gebruikten tijdens een maskerdans. De maskers stelden vaak geesten of goden voor, denk hierbij aan een vruchtbaarheidsgod, god van de jacht, natuurgeesten of geesten van voorouders. Elk masker had zijn duidelijke doel. Het doel is ook goed te herkennen. Zo lijken de goden van de jacht vaak op dieren zoals leeuwen. De maskers werden vooral gebruikt tijdens maskerdansen en om (anoniem) recht te spreken. Naast dat de maskers op geesten en goden (en dus ook dieren) lijken, is er nog meer kenmerkends aan deze maskers. Ze zijn namelijk vaak met strepen en stippen versiert in een bepaald ritme.

Ceremoniële maskerdans

Tijdens een maskerdans danst de drager niet als zichzelf, maar als de identiteit van het masker. Zo kwamen de Afrikaanse stammen in contact met de goden en geesten. Nadat je zelf een masker hebt gemaakt, is het natuurlijk erg leuk om zelf ook een soort maskerdans te bedenken en uit te voeren.

Materiaal

We hebben de Afrikaanse maskers gemaakt van stevig papier. Voor jongere kinderen is dit wat makkelijker om mee te werken. Je kunt het masker ook van laagjes karton maken, zodat er meer dimensie ontstaat. Het is ook leuk om een Afrikaans masker van papier maché te maken…dat kun je dan op een ballon doen doe je zo groot als je hoofd opblaast.

Printable

De printable is in het winkeltje te vinden en kost €0,50. Op de printable staat het het lege gezicht met de lijnen voor het knippen/prikken (ogen, neus en mond). Het document is na voltooiing van de bestelling en betaling te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een Afrikaans masker heb je het volgende nodig:

Print het masker uit of teken zelf een vorm voor het masker (je kunt het makkelijks gelijk op stevig papier afdrukken, anders moet je het masker uitknippen en overtrekken op stevig papier…decoreer dan op de achterkant van het papier).

Knip het masker uit.

Prik de ogen en de mond uit het masker.

De neus prik je ook, maar die laat je bovenaan vast zitten.

Versier het masker door er allerlei vormen op te tekenen en in te kleuren. Wil je het op een echt Afrikaans masker laten lijken? Gebruik dan voornamelijk symmetrische lijnen en stippen om het masker te versieren. Laat het masker eventueel op een van ‘de grote vijf’ lijken (olifant, leeuw, neushoorn, jachtluipaard, buffel).

Als je het masker ook wilt dragen, moet je de gaatjes voor het elastiek er ook uit prikken. Tip: Plak eerst een beetje plakband om de plek van het gat, zodat het niet zo snel uitscheurt. Rijg er vervolgens elastiek door en maak deze vast…let er op dat het masker lekker zit en je het elastiek dus niet te strak of los vast maakt.

Maak jij ook zo’n leuk Afrikaans masker?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Mobiele versie afsluiten