Beukennootjes zijn erg leuk om te zoeken in het bos. Je kunt er leuk mee knutselen, ze zijn een leuke decoratie en je kunt ze eten. Maar zijn beukennootjes eigenlijk wel gezond om te eten?
Gezond of toch niet?
Goed
Beukennootjes bevatten calcium, ijzer en vitamine B6 en vitamine C. Ze bevatten ook goede vetten en zitten vol met plantaardige eiwitten. Die zijn allen heel goed voor de gezondheid.
Slecht
Maar zoals bij zo veel goede dingen, zijn er ook een aantal minpuntjes. Zo bevatten de nootjes blauwzuur (ook wel waterstofcyanide genoemd). Gelukkig verdwijnt dit door de nootjes te verwarmen. In het velletje (die om het nootje zit wanneer je de schil hebt verwijdert) zit echter nog een schadelijk stofje, namelijk fagine. Dit stofje maakt je duizelig en slaperig. Door het velletje te verwijderen, heb je ook dit probleem opgelost.
Wist je dat…
Wist je dat de blaadjes van de beuk ook eetbaar zijn…en dat ze zelfs naar beukennootjes smaken? De herfstblaadjes zijn niet bepaald smakelijk en dus niet echt geschikt voor consumptie. Maar de jonge blaadjes die in de lente aan de boom groeien, zijn heel lekker. De blaadjes werken ook nog eens ontstekingsremmend en ze bevorderen de spijsvertering. Als je de blaadjes wilt eten, kun je het beste de hele jonge blaadjes nemen, deze zijn licht van kleur en laten licht door.
Hoe herken je de beukennoot?
De blaadjes van de boom herken je aan de ronde vorm met een punt. De rand is glad en de nerven zijn heel goed zichtbaar. De bolster (of het napje) herken je aan de kleine ei-vorm die in kwarten verdeeld is. Hij gaat ook open in kwarten. De noot is klein, heeft een wat ronde onderkant en een puntige bovenkant. De noot heeft drie zijden.
Wanneer kun je ze rapen?
Een exacte datum kan ik je natuurlijk niet geven. Daarvoor is de natuur net iets te variabel. Maar zo rond oktober zijn vaak de rijpe beukennootjes wel te rapen.
Beukennootjes bereiden
Selecteren voor het eten
Niet alle beukennootjes kun je eten. De nootjes met een gaatje er in of met een beschadiging kun je beter niet meer eten. Kies liever de mooie bolle noot met een mooie lichtbruine kleur…met een glansje. Hier vind je een filmpje waarin ik je laat zien hoe ik weet of er een nootje in de schil zit of niet (zonder ze te pellen).
Bereidingen
Beukennootjes kun je rauw eten. Maar je kunt ze beter even bereiden vanwege het blauwzuur. Door de nootjes even te roosteren of te bakken, breekt het blauwzuur af. Ook zijn de nootjes veel lekkerder wanneer je ze even roostert of bakt. Je kunt de gepelde nootjes ook een poos in de volle zon laten liggen om het blauwzuur af te laten breken…maar dan loop je wel het risico dat de volgens er mee vandoor gaan 😉
Rauw eten
Een beukennootje kun je prima rauw eten, maar eet er dan niet veel. 20 Rauwe beukennootjes is echt het maximum! Er zit namelijk blauwzuur in en dat is giftig in grotere hoeveelheden. Af en toe een paar nootjes peuzelen tijdens een boswandeling kan dus geen kwaad, maar let dus wel goed op dat je er niet te veel eet.
Roosteren in de oven
Zet de oven op 160ºC. Pel de beukennootjes. Leg de beukennootjes op bakpapier of in een ovenschaal. Laat ze 10 minuten bakken. Haal ze uit de oven en laat ze eventjes afkoelen, want ze zijn nu heel heet. Door de nootjes even te wrijven, vallen de vliesjes er gemakkelijk af.
Bakken in de pan
Pel de nootjes. Zet een pan op het vuur (zet het vuur niet te hoog, want dan branden de nootjes snel aan). Bak ze heel eventjes rondom. Aan het schilletje zie je wanneer ze klaar zijn…deze laat dan makkelijk los. Verwijder de velletjes zo veel als je kunt door ze te wrijven.
Recepten
Beukennootjes kun je heel goed gebruiken in recepten. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in een mueslibar/granolabar (bak/rooster ze wel even van tevoren), je kunt ze door een appeltaart doen in plaats van walnoten (of samen met walnoten), maar je kunt ze ook in een ovengerecht met tamme kastanje gebruiken of door een wokgerecht…of in een heerlijke salade. Beukennootjes passen ook goed bij herfstgroente zoals pastinaak en pompoen en wortel.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Dol op koken (of eten)?
Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.