Beukennootjes, wel of niet gezond?

Beukennootjes wel of niet gezond

Beukennootjes zijn erg leuk om te zoeken in het bos. Je kunt er leuk mee knutselen, ze zijn een leuke decoratie en je kunt ze eten. Maar zijn beukennootjes eigenlijk wel gezond om te eten?

Gezond of toch niet?

Goed

Beukennootjes bevatten calcium, ijzer en vitamine B6 en vitamine C. Ze bevatten ook goede vetten en zitten vol met plantaardige eiwitten. Die zijn allen heel goed voor de gezondheid.

Slecht

Maar zoals bij zo veel goede dingen, zijn er ook een aantal minpuntjes. Zo bevatten de nootjes blauwzuur (ook wel waterstofcyanide genoemd). Gelukkig verdwijnt dit door de nootjes te verwarmen. In het velletje (die om het nootje zit wanneer je de schil hebt verwijdert) zit echter nog een schadelijk stofje, namelijk fagine. Dit stofje maakt je duizelig en slaperig. Door het velletje te verwijderen, heb je ook dit probleem opgelost.

Wist je dat…

Wist je dat de blaadjes van de beuk ook eetbaar zijn…en dat ze zelfs naar beukennootjes smaken? De herfstblaadjes zijn niet bepaald smakelijk en dus niet echt geschikt voor consumptie. Maar de jonge blaadjes die in de lente aan de boom groeien, zijn heel lekker. De blaadjes werken ook nog eens ontstekingsremmend en ze bevorderen de spijsvertering. Als je de blaadjes wilt eten, kun je het beste de hele jonge blaadjes nemen, deze zijn licht van kleur en laten licht door.

Hoe herken je de beukennoot?

De blaadjes van de boom herken je aan de ronde vorm met een punt. De rand is glad en de nerven zijn heel goed zichtbaar. De bolster (of het napje) herken je aan de kleine ei-vorm die in kwarten verdeeld is. Hij gaat ook open in kwarten. De noot is klein, heeft een wat ronde onderkant en een puntige bovenkant. De noot heeft drie zijden.

Wanneer kun je ze rapen?

Een exacte datum kan ik je natuurlijk niet geven. Daarvoor is de natuur net iets te variabel. Maar zo rond oktober zijn vaak de rijpe beukennootjes wel te rapen.

Beukennootjes bereiden

Selecteren voor het eten

Niet alle beukennootjes kun je eten. De nootjes met een gaatje er in of met een beschadiging kun je beter niet meer eten. Kies liever de mooie bolle noot met een mooie lichtbruine kleur…met een glansje. Hier vind je een filmpje waarin ik je laat zien hoe ik weet of er een nootje in de schil zit of niet (zonder ze te pellen).

Bereidingen

Beukennootjes kun je rauw eten. Maar je kunt ze beter even bereiden vanwege het blauwzuur. Door de nootjes even te roosteren of te bakken, breekt het blauwzuur af. Ook zijn de nootjes veel lekkerder wanneer je ze even roostert of bakt. Je kunt de gepelde nootjes ook een poos in de volle zon laten liggen om het blauwzuur af te laten breken…maar dan loop je wel het risico dat de volgens er mee vandoor gaan 😉

Rauw eten

Een beukennootje kun je prima rauw eten, maar eet er dan niet veel. 20 Rauwe beukennootjes is echt het maximum! Er zit namelijk blauwzuur in en dat is giftig in grotere hoeveelheden. Af en toe een paar nootjes peuzelen tijdens een boswandeling kan dus geen kwaad, maar let dus wel goed op dat je er niet te veel eet.

Roosteren in de oven

Zet de oven op 160ºC. Pel de beukennootjes. Leg de beukennootjes op bakpapier of in een ovenschaal. Laat ze 10 minuten bakken. Haal ze uit de oven en laat ze eventjes afkoelen, want ze zijn nu heel heet. Door de nootjes even te wrijven, vallen de vliesjes er gemakkelijk af.

Bakken in de pan

Pel de nootjes. Zet een pan op het vuur (zet het vuur niet te hoog, want dan branden de nootjes snel aan). Bak ze heel eventjes rondom. Aan het schilletje zie je wanneer ze klaar zijn…deze laat dan makkelijk los. Verwijder de velletjes zo veel als je kunt door ze te wrijven.

Recepten

Beukennootjes kun je heel goed gebruiken in recepten. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in een mueslibar/granolabar (bak/rooster ze wel even van tevoren), je kunt ze door een appeltaart doen in plaats van walnoten (of samen met walnoten), maar je kunt ze ook in een ovengerecht met tamme kastanje gebruiken of door een wokgerecht…of in een heerlijke salade. Beukennootjes passen ook goed bij herfstgroente zoals pastinaak en pompoen en wortel.

Bewaren voor later

Pinterest - Beukennootjes wel of niet gezondVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

9 thoughts on “Beukennootjes, wel of niet gezond?

  1. Beukennootjes bevatten een lage dosis blauwzuur. Sommige honden kunnen daar ziek van worden…vooral wanneer ze er veel van gegeten hebben. Buiten dat hebben beukennootjes ook scherpe randen. Deze kunnen schade aanrichten bij de darmen. Heft jouw hond beukennootjes gegeten (en vertrouw je het niet(, ga dan zeker ter controle lang de dierenarts.

  2. Onze hond eet constant beukenootjes tijdens de boswandelingen. Dat vind ik echt een probleem vooral omwille van die scherpe randen. Ik begrijp niet wat hij er zo lekker aan vindt.

 1. Wij zochten vroeger een speelgoedemmertje vol beukennootjes in het bos. Dat emmertje stond in de schuur en wij kinderen, vriendjes en vriendinnetjes namen er dan van. Het samen zoeken en eten had inderdaad iets gezelligs.

   1. Natuurlijk weer vroeger. In de jaren 50 gingen we ze op die heerlijke woensdagmiddagen zoeken en als je geluk had , mochten we ze thuis na het pellen, en bakken. En met nog meer mazzel wed er suiker gebrand, de nootjes erin, uitgieten op koude ondergrond en na een poosje .. voila… nougat!!

    1. Wat een heerlijke herinnering. En een goede tip ook om ze te suikeren. daar had ik zelf nog helemaal niet aan gedacht (en dat terwijl ik gesuikerde pinda’s heerlijk vind). Dat gaan we dit jaar zeker eens even maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *