Ooit was de wereld een geheel, dat was miljoenen jaren geleden. Dat continent heette Pangea. Ik maakte deze Pangea puzzel zodat de meiden spelenderwijs meer inzicht zouden krijgen in de wereld zoals hij was en zoals hij nu is.
Spelend leren
Een goede samenwerking
Ik ben dol op educatief speelgoed. Spelend leren is namelijk een hele natuurlijke manier om kennis te vergaren en handelingen te oefenen. Door beweging en kennis aan elkaar te koppelen zijn zowel de linkerhelft als de rechterhelft van het brein actief. Dit zorgt er voor dat je dingen makkelijker onthoudt en ook beter onthoudt.
Ervaren doet onthouden
Ook maakt educatief speelgoed informatie vaak beter visueel dan een plaatje of filmpje. En dat is met de Pangea puzzel eigenlijk ook het geval. Je kunt mensen namelijk wel vertellen dat er vijf continenten zijn en dat ze vroegen een supercontinent waren, maar of dat praatje blijft hangen is maar de vraag. Met een plaatje kun je het zien, waardoor het praatje iets logischer klinkt…maar nog steeds is de vraag of het ook verhaal blijft hangen en wordt waarschijnlijk ook vergeten hoe de continenten in elkaar pasten. Door een Pangea puzzel te maken ervaren kinderen zelf hoe veel continenten er zijn en hoe zij precies in elkaar passen. Het verhaal is logisch geworden en ook begrijpbaar.
Een stapje verder
Met de Pangea puzzel kun je zelfs nog een stapje verder gaan. Laat de continenten van Pangea naar de wereld van vandaag bewegen op papier. Laat ze strepen op het papier zetten in de richting van beweging van de continenten. Nu kinderen zien hoe de continenten bewegen, kunnen ze ook voorspellen hoe de wereld er uit zal kunnen zien bij een volgend supercontinent. Ook kunnen ze voorspellen waar bergen zouden kunnen ontstaan…namelijk op de plaats waar de botsingen plaats vinden.
Deze inzichten krijgen kinderen bij lange na niet van een verhaaltje over de continenten en een plaatje van Pangea. En daarom houd ik dus zo van educatief speelgoed.
Supercontinent
De wereld is contant in beweging en daar merken we op zich niet zo heel veel van…het gaat namelijk super langzaam. De continenten zijn dan ook ooit (zo’n 350 miljoen jaar geleden) een geheel geweest; een supercontinent. Dit supercontinent heette Pangea (wat ‘één aarde’ betekent). Pangea dreef uiteen tot twee continenten: Laurazië en Gondwana. Deze twee continenten dreven op hun beurt ook weer uiteen tot de continenten. Laurazië dreef uiteen tot Noord-Amerika & Eurazië. Gondwana dreef uiteen tot Zuid-Amerika, Afrika, Antarctica, India, & Oceanië. Na vele miljoenen jaren zijn ze uiteindelijk zodanig uiteen gedreven en gebotst tot de continenten zoals wij die nu kennen.
Maar voordat Pangea ontstond is de wereld ook al eens uiteengedreven vanuit een supercontinent. Dat supercontinent heette Rodinia…maar wij gaan het hebben over Pangea, omdat dit supercontinent meer verklaard hoe de wereld van vandaag er nu uit ziet en hoe de wereld er in de toekomst uit zal kunnen zien.
Continenten en werelddelen
In de Nederlandse taal maken wij onderscheid tussen continenten en werelddelen.
Continenten zijn geologische grenzen. De geologische grenzen hebben te maken met de continentale verschuiving. Er zijn vijf continenten. Dit zijn de vijf continenten: Antarctica , Afrika, Eurazië, Amerika en Oceanië.
Werelddelen zijn politieke grenzen. Ze zijn grofweg hetzelfde als de continenten. Bij de werelddelen worden Eurazië gesplitst tot Europa & Azië en en Amerika wordt gesplitst tot Noord-Amerika & Zuid-Amerika. Voor enkele landen en eilanden kan het er voor zorgen dat ze ineens tot een andere groep behoren.
Liedje
Een tijdje geleden maakte ik een liedje over de planeten. De kleine meid vond dit erg fijn en kende zo de planeten van onze zonnestelsel eigenlijk al na een paar keer zingen. Maar er was nog een fan…op YouTube. Deze mevrouw vond dit een geweldig liedje om de namen en de volgorde van de planeten te leren. En ze vroeg of ik misschien ook een liedje had over de continenten. Die had ik nog niet, maar het was al wel een idee waar ik al een tijdje mee in mijn hoofd rondliep. Vandaag is het dan eindelijk zo ver; het liedje staat op YouTube…met de Pangea puzzel ter ondersteuning uiteraard 😉
Materiaal
Je kunt de puzzel van verschillende materialen maken. Je kunt hem van stevig papier maken, maar hij is ook prima te maken van tassenvilt (vilt van 3 mm dik). Van vilt is gaat het een stuk langer mee dan de versie van papier. Nog duurzamer is een houten versie, maar door de vele rondingen is dit wel ontzettend veel priegelwerk (tenzij je een laser hebt natuurlijk). Als je de puzzel van hout maakt is het wijs om de puzzel goed glad te schuren en na een eventuele verfbeurt ook af te lakken met parketlak…zo blijft de Pangea puzzel nog langer mooi.
Bewaren
Wanneer je de puzzel hebt gemaakt, wil je deze natuurlijk ook ergens bewaren. Het handigst is om de plaat met Pangea in een kleur te lamineren en hier een laag doosje voor te maken. Hier kun je de puzzelstukjes dan ook gelijk in bewaren.
Printable
In het winkeltje vind je het document met de Pangea puzzel. In dit document vind je de puzzel als losse stukjes, de puzzel als Pangea, de puzzel met de namen van de continenten, Pangea als geheel (in een kleur) en de liedtekst. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje. Deze kun je downloaden zodra de bestelling en betaling is voltooid zijn.
Aan de slag
Voor het maken van een Pangea puzzel heb je het volgende nodig:
- printable
- schaar
- eventueel stevig papier, vilt of hout & figuurzaag (en schuurpapier, verf, kwast, lak)
Print de puzzel uit. Als je de puzzel van stevig papier maakt, kun je deze het beste gelijk op stevig papier uitprinten.
Knip de continenten uit.
Vilten puzzel
Trek de continenten over op de gewenste kleuren vilt.
Knip de continenten heel precies uit.
Houten puzzel
Trek de continenten over op een stuk hout (niet te dik).
Zaag de continenten heel precies uit.
Schuur de continenten netjes glad.
Verf de continenten eventueel in de gewenste kleur(en).
Lak de continenten.
Maak jij ook zo’n leuke Pangea puzzel?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
CreaKrea
Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Dragons’ en liet ik je zien hoe je een een Draak Dries washand & handpop kunt maken
Deze week is het thema ‘The earth’ aan de beurt en maakte ik eenPangea puzzel. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.
Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.
En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen: