Draak Dries washand en handpop

Draak Dries washand & handpop

Ze is dol op draken en dankzij haar douche-vriendjes ook dol op douchen. De Draak Dries washand en handpop vliegt vrolijk door de douche…en door de woonkamer (niet in die volgorde 😉 ).

Een handpop als washand

Jezelf wassen is natuurlijk erg leuk wanneer je nog jong bent. Maar het kan ook best spannend zijn. Een washandje helpt je om jezelf goed schoon te boenen. Maar wanneer je nog kleine handen hebt, is het gebruiken van een washand nog best een uitdaging. Een kinderformaat washand is dan veel praktischer, die valt tenminste niet constant van je hand.

Een washand is ook maar een washand, best saai dus. Als kind wil je graag spelen en op een speelse manier leren dat de sproeier toch niet zo eng is. Een half jaar geleden maakte ik al eens washandjes in de vorm van ‘Het kleurenmonster’. Deze zijn hier in huis echt een hit. De meiden wassen zich heel graag met hun eigen washandjes. Er worden hele verhalen bedacht met de kleurenmonstertjes en ze helpen de meiden goed schoon te worden.

Waarom Draak Dries?

Ik heb nog een hele poos nagedacht over hoe ik de ‘nieuwe’ washandjes zou gaan vormgeven. Ik wist in ieder geval dat het meer op een handpop moest gaan lijken dan ‘Het Kleurenmonster’. De bek/mond moest open en dicht kunnen…zonder dat dit het boenen zou dwars zitten natuurlijk. Onze kleine meid is dol op dino’s, monsters en draken, dus daar moest ik maar iets mee doen. Een monster was er dus al, dus nu was de keuze nog beperkt tot dino’s of draken. Maar nog steeds kon ik er geen goed beeld bij krijgen…totdat we ‘Draak Dries‘ gingen lezen voor het naar bed gaan. Ja! Draak Dries washandjes! Dat moest het worden. En nu…nu vliegen er af en toe draken door de douch (en door de huiskamer).

Vormgeving

Omdat het een functionerende washand moet zijn, moest ik een compromis sluiten qua vormgeving en details. Zo is de vorm van de kop iets anders dan in het boek, omdat de vorm bij een hand moet passen. Hierdoor zullen de lengte en breedte verhoudingen ook anders zijn dan in het boek. Verder zitten er geen punten langs de onderkant van de kop en hebben ze ook geen tanden. Deze details zijn niet alleen te klein en goed zichtbaar te maken, maar maken de washand ook rommeliger qua vormgeving.

Kleurkeuze

De buitenkant

In het boek staan zes verschillende draken met elk hun eigen kleur en kenmerk.

 • Dries (oranje en 1 hoorn)
 • blauw en geen hoorn
 • roze en twee hoorns (en veren aan de vleugels)
 • rood en een gewei
 • geel met tijgerstrepen en geen hoorns
 • groen zonder hoorns

Maar je kunt ze natuurlijk in allerlei kleuren maken…ook die niet in het boek staan. Maar als je het boek hebt, is het wel erg leuk om ze zo te maken dat ze op de karakters uit het boek lijken. Zo leeft het boek meer en hebben ze al een beetje een verhaal voor bij de washand-draken.

De bek en neusgaten

Voor de binnenkant van de bek en de neusgaten heb ik voor een donkere kleur gekozen die bij de kleur van de draak past. Zo koos ik bij Dries voor donker bruin, omdat dit goed bij oranje kleurt. Maar bij de blauwe heb ik voor zwart gekozen, omdat deze weer beter bij blauw past. Zwart, donker bruin en donker grijs zijn mooie donkere kleuren voor de neusgaten en voor de binnenkant van de bek. Ik heb heel bewust niet voor een rode of roze kleur gekozen voor de binnenkant van de bek. Ten eerste omdat hierdoor de tong niet goed opvalt en ten twee omdat het bij een pop zo duidelijker is wat de binnenkant en wat de buitenkant is van de bek…het steekt beter op elkaar af. Verder ziet een rode kleur er minder vriendelijk uit…en je ziet vuil ook veel minder goed op een donkere kleur 😉

Materiaal

Omdat de handpoppen als washand moeten kunnen functioneren, zijn ze gemaakt van badstof. Het handige van badstof is dat dit ook best een stevige stofsoort is. Hierdoor heb je geen vulling of versteviging nodig.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met de patroondelen die nodig zijn voor het maken van de Draak Dries washand en handpop. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje. Deze kun je downloaden zodra de betaling is voldaan en verwerkt.

Let op! Het patroon is gemaakt voor kleine kinderhanden!

Aan de slag

Voor het maken van een Draak Dries washand en handpop heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • spelden
 • badstof (kleur, wit, roze en bruin/grijs/zwart)
 • garen
 • biaisband
 • textiellijm om de kleine delen op de plek te houden tijdens het naaien.

Knip het patroon uit.

Speld de patroondelen op de juiste kleuren badstof.

Knip alle delen uit. Let er op dat je bij de ogen en neusgaten geen naadwaarde neemt. Bij de binnenkant van de oren en bij de tong neem je enkel bij het rechte deel naadwaarde.

Plak de ogen, de neusgaten, de tong, de buik en de binnenkant van de oren op de juiste plek.

Naai deze met een zigzag vast over de rand.

Vleugels

Leg de twee delen op elkaar, met de goede kant naar binnen.

Speld de twee delen op elkaar vast.

Naai de twee delen op elkaar vast langs de rand, maar laat een stukje open.

Keer de vleugels binnenstebuiten.

Druk alle puntjes goed naar buiten.

Naai langs de rand, hierdoor sluit het gat ook.

Naai met een zigzag de puntjes op de vleugels. (let er op dat je de kleur pakt van de buitenkant van de vleugels)

Zet de vleugels vast op het lijfje door over het midden te naaien.

Kop

Leg de twee delen van de oren op elkaar, met de goede kanten op elkaar. Dit doe je 2x.

Naai de schuine zijden op elkaar en laat de onderkant open. Dit doe je ook 2x.

Keer de oren binnenstebuiten.

Vouw de oren dubbel en naai langs de zijkant van de kop (waar de ogen op zitten) vast.

Leg de twee delen van de bek op elkaar langs de rechte kant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de rechte kant op elkaar.

Vouw de bek open.

Leg de kop (met de ogen) en de bovenkant van de bek op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Speld de delen goed op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar langs de zijkanten.

Leg de buik op de onderkant van de bek, met de goede kanten op elkaar.

Speld de delen goed op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar langs de zijkanten.

Draak

Leg de draak voor je neer, met de buik naar je toe.

Doe de bek dicht.

Vouw de bek naar beneden (en een klein beetje naar binnen).

Leg de achterkant op de kop (met de ogen) en de buik, met de goede kanten op elkaar.

Speld deze goed vast langs de zijkanten van de kop en het lijf. Let er op de je de oren en vleugels goed naar binnen vouwt.

Naai de delen op elkaar. Let er op dat je de ‘mondhoeken’ goed meeneemt.

Werk de onderkant af met biaisband. Naai deze vanuit de binnenkant er op, zo heb je meer ruimte om te naaien.

Keer de draken-washand binnenstebuiten.

Maak jij ook zo’n leuke Draak Dries washand en handpop?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Human body’ en liet ik je zien hoe je een organen of ribben op een shirt kunt verven.

Deze week is het thema ‘Dragons’ aan de beurt en maakte ik een shirt met organen er op. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - Draak Dries washand en handpopVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

4 thoughts on “Draak Dries washand en handpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *