Site pictogram Mama Duizendpoot

Een shirt, rok en speellegging (dino’s)

Dino shirt met bijbehorende rok en speellegging

Als meisje die van dino’s houdt, valt het nog niet mee om leuke meisjeskleren te vinden waar dino’s op staan. Gelukkig kan mama naaien 😉

Dino’s en meisjeskleding

Het valt nog niet mee om meisjeskleding te vinden met dino’s er op. Blijkbaar vindt de maatschappij dat dino’s toch meer voor jongens is. En dat is best sneu voor al die lieve stoere dinomeisjes. Onze kleine meid wil dan ook wel eens een jurkje of setje met een rokje waar dino’s op staan. Toen we naar het Stoffenspektakel gingen, mocht ze dan ook zelf stof uitkiezen waar ik dan ‘dinokleren’ van zou maken. Deze groene stof met zwarte dino’s was een de stofjes die ze had uitgekozen.

Combineren

Alles van dezelfde stof maken, maakt het iets te pyjama-achtig. Ik besloot deze te combineren met een stoer stofje die ik jaren geleden op de markt had gekocht (op dat soort momenten is een stoffenverzameling heel erg fijn). Ik ging het combineren met een zwart elastisch kunstleer. Deze is mooi dun en daardoor ook niet te stug om te dragen.

Naaien met tricot zonder lockmachine

Naaien met tricot is op zich niet heel lastig, je moet gewoon rekening houden met hoe de stof elastisch moet blijven en vooral niet trekken aan de stof. Alle verticale naden (naden aan de zijkant van een shirt of legging) naai ik altijd met een rechte steek en werk ik vervolgens nog even netjes af met een zigzag. De horizontale naden die dus wel elastisch moeten blijven (hals, mouw, taille, broekspijp) naai ik enkel met een zigzag. Dit is stevig genoeg en de stof is gelijk netjes afgewerkt. Voor het afwerken kies ik altijd een steekbreedte van 5 en een steeklengte van 1.

Ik gebruik eigenlijk nooit een van de elastische steken, omdat deze bij mij te vaak aan de stof trekken tijdens het naaien en ontzettend veel garen vreten. De zigzagsteek werkt voor mij prima bij elastische stoffen.

Materiaal

Als basis heb ik tricot genomen. Dit draagt fijn doordat het zacht en elastisch is. Als combinatiestof nam ik een zwart kunstleer die dun en elastisch is. Zo is het een stoere combinatie.

Het afwerken heb ik met een elastische biaisband gedaan en met een elastisch kanten band. Op die manier werd het stoere setje toch iets meer meisjesachtig.

Patroon

Voor dit setje heb ik verschillende patronen genomen. De patronen zijn apart te vinden. De linkjes staan in de werkbeschrijving.

Het patronen voor het shirt en de legging zijn in het winkeltje te vinden voor maat 110-116 en is kost hier samen €1,00. Na voltooiing van de bestelling en de betaling is zijn de documenten te downloaden. Voor het gemak staat in dit document ook het patroon voor de haarband en de scrunchie.

Aan de slag

Voor het maken van een shirt, rok en speellegging (met bijbehorende haarband en ruffle) heb je het volgende nodig:

Shirt

Neem het patroon over op de stof. Let er bij het voorpand en achterpand op dat je het aan de stofvouw legt. Zorg er bij de mouwtjes voor dat je het patroon spiegelt.

Knip de stof uit en houdt hierbij rekening met een naadwaarde. Daar waar je afwerkt met (biais)band, hoef je geen naadwaarde te nemen.

Leg het voorpand en het achterpand met de goede kanten op elkaar.

Speld de zijkanten netjes op elkaar.

Naai de zijkanten op elkaar.

Naai eventueel de naden netjes plat met een rechte steek.

Speld de schouders netjes op elkaar.

Naai de schouders op elkaar.

Naai eventueel de naden netjes plat met een rechte steek.

Speld het kanten band langs de onderkant van de mouwen, ongeveer 1 cm overlappend.

Naai het kanten band vast op de onderkant van de mouwen.

Vouw de mouwen dubbel met de goede kanten op elkaar, zodat de zijkanten netjes op elkaar liggen.

Naai de zijkanten op elkaar.

Naai de naden netjes plat met een rechte steek. Over het kant zou je een zigzag kunnen gebruiken, zodat het kant gelijk netjes is afgewerkt.

Speld de mouwen in de armsgaten. Doe dit met de goede kanten op elkaar, vanaf de binnenkant.

Naai vanaf de binnenkant de mouwen in de armsgaten.

Werk de hals en de onderkant van het shirt af met elastisch biaisband. Voor het biaisband van de hals neem je 80% van de lengte van de hals, zodat de hals netjes naar binnen staat. Voor de onderkant van het shirt neem je 100% van de lengte van de onderkant, zodat de onderkant niet gaat rimpelen.

Cirkelrok

Teken het patroon door te beginnen met de taillecirkel (neem deze een paar centimeter ruimer, zodat het niet te strak zit in de taille). Teken de buiten cirkel er omheen door de roklengte te bepalen. Wanneer je de cirkel hebt getekend, kun je dit patroon overnemen op de stof.  Ik doe dat door de stof 2x dubbel te vouwen, zodat er een vierkant ontstaat. Zo hoef ik nog maar een kwart cirkel te tekenen als patroon en ook maar een kwart cirkel te knippen.

Het patroon neem ik over vanuit de dichte punt. Zo krijg je een volledige cirkel en heb je geen naad over de rok. Dit werkt overigens alleen wanneer je werkt met effen stoffen of met motiefjes die niet op de kop misstaan (stippen bijvoorbeeld).

Knip de stof uit.

Knip tailleband af wat 3-5 centimeter korter is dan de taille (afhankelijk van de rekbaarheid van het tailleband…het moet wel mooi aansluiten, maar niet afknellen).

Leg de uiteinden ietsje over elkaar (slechte kant op goede kant).

Naai met een zigzag over de uiteinden van het tailleband, zodat het netjes afgewerkt is.

Speld het tailleband op de taille van de rok, dit laat ik ongeveer 1 cm overlappen. Ik zet altijd eerst de achterkant vast. Vanaf dat punt verdeel ik het band over de taille.

Naai met een zigzag over het tailleband de rok er aan vast…het tailleband zul je een klein beetje moeten rekken totdat het net zo lang is als de stof.

Speld het kanten band er onderlangs op, wederom ongeveer 1 cm overlappend.

Naai het band vast op de onderkant van de rok. Het stukje wat overlapt aan het einde werk je ook even netjes af met een zigzag.

Speellegging

Neem het patroon 2x aan de stofvouw over op de stof. Knip de stof uit.

Leg de stukken van de binnenkant van het been met de goede kanten op elkaar.

Naai dit stuk op elkaar.

Leg de twee delen met de goede kant op elkaar.

Zorg er voor dat de kanten die in het midden van de legging zitten (van buik naar rug) netjes op elkaar liggen en leg de naden ook precies op elkaar.

Naai deze delen op elkaar.

Knip taille elastiek af wat 3-5 centimeter korter is dan de taille (afhankelijk van de rekbaarheid van het elastiek…het moet wel mooi aansluiten, maar niet afknellen).

Leg de uiteinden ietsje over elkaar (slechte kant op goede kant).

Naai met een zigzag over de uiteinden van het elastiek, zodat het netjes afgewerkt is.

Schuif het elastiek over de taille van de legging (over de binnenkant).

Vouw de stof over het elastiek (ongeveer 1 cm voorbij het elastiek) en speld de stof onder het elastiek vast.

Naai de stof onder het elastiek vast met een zigzagsteek.

Werk de onderkant van de legging netjes af met elastisch biaisband. Trek hierbij niet aan het elastiek, anders gaat de stof rimpelen en knellen de pijpjes iets…en dat moet natuurlijk niet.

Haarband

De haarband heb ik hier al eens eerder beschreven op Mama Duizendpoot. Toen maakte ik deze bij een retro jurkje. Eigenlijk maak ik standaard een haarband wanneer ik nog genoeg stof over heb. De werkbeschrijving vind je in het bericht van het retro jurkje.

Scrunchie

Hoe je een scrunchie kunt maken, kun je in dit bericht vinden. In dit bericht staat ook een link naar het filmpje waarin ik een scrunchie maak. Hierbij maakte ik gebruik van de burrito-methode.

Ook de scrunchie maak ik standaard bij een kledingstuk wanneer ik nog genoeg stof over heb. Meestal is er nog wel een leuk stofrestje waar ik genoeg stof voor een scrunchie uit kan halen. 

Maak jij ook zo’n leuk setje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Mobiele versie afsluiten