Retro jurkje

retro jurk

Het mooie weer komt er aan en dat vraagt om een nieuw jurkje. Dit keer werd het een vrolijk retro jurkje. Dit patroon is super simpel om te maken en gemakkelijk aan te passen om het om te toveren tot een iets ander uiterlijk.

Materiaal keuze

Dit jurkje is gemaakt van tricot. De hals en armsgaten zijn afgewerkt met een elastische biaisband, in mijn geval een biaisband van tricot. Het echte retro effect krijg je door een stof te kiezen met een retro motiefje. Maar dit simpele A-lijn jurkje kun je natuurlijk maken zoals je het zelf leuk vindt.

Het patroon

Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,75. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een basispatroon van maat 98-104 (met patroon voor zakken, borstzak en vlindermouwtjes). Aan de hand van de tekening (laatste pagina) kun je het patroon veranderen tot de gewenste maat. Zo heb je een patroon voor elke maat…zolang je de afmetingen hebt 😉 Houd er bij het zelf tekenen van het patroon wel rekening mee dat je de jurk niet strak om het lijf maakt en ook niet alleen voor nu maakt, maar ook een beetje op de groei. Maak het patroon daarom ietsje ruimer dan de gemeten maten.

Naadwaarde

Bij de hals en armsgaten neem je geen naadwaarde gezien hier biaisband langs komt. Langs de zijkanten en op de schouders neem je wel naadwaarde. Langs de onderkant neem je 4 cm extra, zodat de stof niet gaat krullen aan de onderkant van het rokje.

Variatie

Dit patroon is zo basic dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt vlindermouwtjes inzetten, een band over de taille zetten, een lint om de taille doen, een borstzakje op zetten en je kunt er zelfs zakjes in maken.

Aan de slag

Voor het maken van het retro jurkje heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • papier
  • potlood
  • schaar
  • stof (tricot)
  • elastisch biaisband (ik koos voor tricot biaisband)
  • garen
  • spelden
Jurkje

Teken het patroon op papier.

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof.

Knip de stof uit.

Leg de twee delen op elkaar met de goede kanten op elkaar.

Speld de zijkanten op elkaar.

Naai de zijkanten op elkaar.

Speld de schouderdelen op elkaar.

Naai de schouderdelen op elkaar.

Naai de naden plat.

Werk de onderkant af met een zigzag.

Vouw de onderkant 4 naar binnen en speld deze vast.

Naai de onderkant vast over de zigzag.

Knip het biaisband voor de hals en armsgaten een paar cm korter dan de lengte die het heeft (ik heb de hals 5 cm korter genomen en de armsgaten 3 cm korter).

Vouw de uiteinden van het biaisband open.

Naai de uiteinden op elkaar met de goede kanten op elkaar.

Vouw het biaisband om de hals en de armsgaten en speld dit gelijk vast. Het handigst is om de spelden er hier haaks op de stof te spelden i.p.v. met de naai richting…gebruik ook zeker niet te weinig spelden, zodat de stof er tijdens het naaien goed tussen blijft zitten.

Naai het biaisband vlak langs de rand vast met een zigzag.

Haarband

Knip een strook uit van 5 cm lang en 4-6 cm breed.

Vouw de zijkanten naar binnen en naai deze vast (zo heb je een strook van 5 cm lang.

Lag de uiteinden op elkaar met de goede kanten op elkaar.

Naai de uiteinden op elkaar.

Knip een strook uit van 5 cm breed en 3 cm korter dan de omtrek van het hoofd.

Naai de lange kanten op elkaar.

Keer de strook binnenstebuiten

Rijg de stoffen ring om de strook.

Leg de uiteinden van de strook op elkaar met de goede kanten op elkaar.

Naai de naad plat.

Schuif de stoffen ring over de naad en naai deze eventueel vast.

Maak jij ook zo’n leuke retro jurkje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Carnaval’ aan de beurt en liet ik je zien hoe een staart met oortjes van een kat en een muis kunt maken.

Deze week is het thema ‘Retro’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie van BMelloW heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een retro jurkje. De co-host van deze week is Jacqueline van Salami stinkt. Neem ook even een kijkje bij haar superleuke bijdrage.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - retro jurkjeVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

2 thoughts on “Retro jurkje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *