Kraamvisite kan erg gezellig zijn, maar ook erg intensief en vermoeiend. Hoe ga je om met kraamvisite? En wat verwacht je van de visite?
Wanneer wil je kraamvisite?
Wanneer je net bevallen bent, staat je omgeving soms al te popelen om de kleine aanwinst te bewonderen. Maar wanneer ze mogen komen is natuurlijk geheel aan jou. Het is natuurlijk erg leuk om je wondertje te showen en het is erg gezellig dat iedereen wil komen, maar vergeet niet dat het best intensief is om al deze lieve mensen te ontvangen.
Maak gebruik van de kraamhulp
De een kiest er voor om zo veel mogelijk kraamvisite te plannen wanneer de kraamhulp er is, zodat je zelf niet alles hoeft te regelen (beschuit met muisjes, koffie/thee/fris, bloemen op een vaas, opruimen, en wat al niet meer). Zo heb je niet zo veel drukte wanneer je er samen ‘alleen’ voor staat. Ook waakt de kraamhulp er vaak voor dat visite niet te lang blijft, zodat moeder en kind genoeg rust krijgen en regelmaat houden.
Lees ook: Kraamhulp: soms zit het tegen, soms zit het mee
Eerst een routine
Maar even samen als gezin eerst een routine opbouwen en zo veel mogelijk rust pakken voordat de visite komt, is natuurlijk ook prima. Dat hebben wij ook zo veel mogelijk gedaan. Vooral wanneer de bevalling zwaar is geweest, is dit erg fijn. Ik heb ook nog eens een knipje gehad en kon in het begin amper lopen. Het was voor mij erg fijn om in het begin niet veel kraamvisite te hebben.
Maak een afspraak
Laat je visite in ieder geval een afspraak maken. En dan niet alleen een dag, maar ook echt een begintijd en eindtijd. Dat klinkt heel zakelijk en afstandelijk en niet erg gastvrij, maar het is nodig om er voor te zorgen dat het niet te druk voor jullie gaat worden.
Een kleinigheidje
Soms weten mensen niet zo goed wat ze moeten meenemen. Ikzelf vind dat je ook aan de broertjes en zusjes moet denken…die geef je gewoon even iets kleins. Dit om hen te laten weten dat je ook oog voor hun hebt. De mama mag je natuurlijk ook niet vergeten, ze heeft namelijk zojuist een oerkracht doorstaan en verdient wel een extraatje om haar in de watten te leggen. Neem voor haar een bloemetje mee of wat lekkers of iets handigs voor haar zodat ze haar mamarol beter kan vervullen…leuke mamagadgets zeg maar. En natuurlijk geef je iets leuks voor de kleine. Denk dan vooral aan iets wat praktisch is. Heb je geen idee? Dan zijn hier een aantal tips:
- luiertaart (liefst van het merk die de voorkeur van de ouders heeft)
- kleding (koop altijd een of twee maatjes verder en let op of dat in een koude of warme periode valt, zodat je geen trui voor in de zomer geeft bijvoorbeeld
) - speelgoed (dat kan voor nu zijn, maar natuurlijk ook voor later in het jaar…de eerste verjaardag duurt nog best lang)
- ontwikkelmateriaal (ook hiervoor geldt dat het niet per se voor nu hoeft te zijn, dat scheelt de ouders later in het jaar weer een aankoop)
- knuffeltje (let er dan wel op dat de oogjes gestikt zijn en geen kraaltjes of knoopjes zijn, ook moet de knuffel niet te pluizig zijn of te groot)
- boekje (je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen, sommige mensen beginnen er al mee wanneer de kleine nog in de buik zit…kies voor plaatjes die niet te gedetailleerd zijn en duidelijke vormen heeft)
En mocht er echt niet uit komen…vraag de ouders. Zij weten vaak wel wat er nog komen moet en wat ze leuk vinden.