Site pictogram Mama Duizendpoot

Leren met ijsstokjes

Figuren, cijfers en letters maken met ijsstokjes

Dat je ijsstokjes kunt gebruiken om ijsjes te maken wisten we, net als dat we ook weten dat je er mee kunt knutselen. Maar wist je dat ijsstokjes ook nog eens heel leerzaam kunnen zijn?

Leren met ijsstokjes

Met ijsstokjes kun je prachtige dingen bouwen. Op zich is dat al heel leerzaam. Maar je kunt ze ook gebruiken om de lijnen van vormen, cijfers en letters aan te leren. Op deze manier zijn kinderen op een speelse manier bezig met vormen, cijfers en letters. Verder oefenen ze ook hun motoriek. Door te kiezen voor stokjes in verschillende kleuren, zijn kinderen ook nog eens onbewust bezig met de namen van de kleuren.

Opdrachtkaarten

Om kinderen te helpen bij het maken van vormen, cijfers of letters heb ik opdrachtkaarten gemaakt. Er zijn verschillende soorten kaarten:

De labelkaarten plak je op het doosje waar je alles in bewaart. De algemene kaarten zijn voor kinderen die graag zelf willen proberen. De overige kaarten laten per vorm/cijfer/symbool/letter zien hoe ze gemaakt moeten worden.

Opdrachten combineren

De opdrachtkaarten kun je ook combineren met kleurkaarten. Door van elke stapel een kaart te trekken, moeten de kinderen bijvoorbeeld een groene driehoek maken, een gele negen of een paarse ‘m’. Op die manier zijn ze nog bewuster bezig met de kleuren.

Zelf opdrachtkaarten maken

Er is ook een labelkaart waarbij je zelf mag bedenken wat je gaat maken. Het is bij deze bak leuk om daar blanco opdrachtkaarten (die nog niet gelamineerd zijn) en een potlood in te stoppen. Zo kunnen kinderen hun creatie natekenen op de blanco opdrachtkaarten. Deze opdrachtkaarten zou je dan kunnen lamineren, zodat kinderen ook echt het gevoel hebben dat ze hebben bijgedragen aan de oefening.

Dit is eigenlijk een dubbele oefening. Kinderen leren iets te maken vanuit hun eigen fantasie en leren hoe je dat moet tekenen (bovenaanzicht maken).

Rouleren of differentiëren

De opdrachten kun je om de beurt aanbieden. Dan verwissel je het labelkaartje op de deksel en verwissel je de opdrachtkaartjes die in het bakje zitten. De overige kaartjes bewaar je. Zo krijg je een soort leerlijn binnen de oefening. Je kunt ook de verschillende opdrachten tegelijkertijd aanbieden. Je maakt dan voor elke groep opdrachtkaarten een apart bakje. Zo kun je de oefening gedifferentieerd aanbieden. Kinderen kiezen dan wat zij graag willen maken en volgen daarmee hun interesse en eigen leerlijn.

Materiaal

Ik werkte met ijsstokjes en klittenband. Ik had effen ijsstokjes (die had ik nog liggen) en dus moest ik ze nog even verven. Ik heb ze met verf gekleurd, maar je kunt ze ook verven met ecoline of kleuren met stiften. Voordat ik de stokjes van klittenband heb voorzien, heb ik ze nog gelakt, zodat ik zeker weet dat de stokjes niet zullen afgeven wanneer ze vochtig worden…met kinderen weet je namelijk maar nooit 😉

Printables

De kaarten die ik heb gemaakt kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,75 Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van de leerzame ijsstokjes heb je het volgende nodig:

Zelf verven

Wanneer je de ijsstokjes zelfs wilt verven, kan dat op verschillende manieren. De snelste manier is om de stokjes in ecoline te dopen. Maar je kunt ze ook prima met verf een kleurtje geven…dat heb ik ook gedaan. Als je zeker wilt weten dat de kleuren niet gaan afgeven, kun je de stokjes het beste even lakken. Ik heb dat met parketlak gedaan uit de bouwmarkt. Wanneer de stokjes gekleurd, gelakt en gedroogd zijn, kun je de stukjes klittenband er op plakken. Plak op het ene uiteinde een hard rondje en aan de achterkant van het andere uiteinde een zacht rondje. Zo kun je namelijk ook een oneven aantal ijsstokjes aan elkaar plakken.

Gekleurd

Als je gekleurde ijsstokjes hebt, hoef je eigenlijk niet zo veel te doen. Je hoeft dan alleen nog maar een rond klittenbandje op de uiteinden te plakken. Let er op dat je aan de ene kant het harde deel plakt en aan de andere kant het zachte deel…op de achterkant. Je zou vooraf trouwens de stokjes nog kunnen lakken, zodat je zeker weet dan de kleuren niet gaan afgeven.

Kaartjes

Als je met kaartjes wilt werken, kun je deze uitprinten, uitknippen, lamineren en nogmaals uitknippen. Zorg er voor dat je bij het knippen van het lamineervel een paar milimeter van het papier af knipt, zodat de kaartjes geseald blijven.

Bakjes

Ik heb de ijsstokjes en de kaartjes in een bakje gestopt en deze voorzien van een labelkaartje. Op die manier kunnen kinderen duidelijk zien wat er in de bak zit. Het labelkaartje heb ik ook gelamineerd. Op die manier kun je de labelkaartjes makkelijk er weer af halen en houd je ze nog netjes voor een eventuele volgende keer. De labelkaartjes plak ik aan de binnenkant van de deksel en dan met plakband (omdat ik een doorzichtige deksel heb en de kaartjes er dan beter op blijven zitten). Dit werkt prima. Het bakje is overigens gewoon een bakje waar we ooit eens Chinees uit hebben gegeten…en dan zo’n lage. Maar je kunt deze bakjes ook gewoon kopen (in verschillende kleuren zelfs) bij onder andere ‘Amazing Oriental’.

Maak jij ook zulke leuke leerzame ijsstokjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

 

Mobiele versie afsluiten