Ben jij best goed in het spelen van memory? En is het spel eigenlijk niet meer zo uitdagend? Speel dan eens memory met een twist.
Memory
Memory is een spel dat bij de meeste mensen wel bekend is. Het doel van het spel is het vinden van 2 dezelfde kaartjes…en dan zo veel mogelijk paartjes. Vooral jonge kinderen vinden het erg leuk om dit spel te spelen. Ze trainen hiermee namelijk hun geheugen op een speelse manier.
Zelf memory kaartjes maken
Memory is een spel die je heel goed zelf kunt maken. Het leuke is dat je dan zelf de plaatjes kunt tekenen waardoor je ze in elk gewenst thema kunt maken. Ik wilde graag zelf een memory maken en dus tekende ik mij eigen plaatjes. Deze plaatjes zijn vooral kleurgericht, zodat je op plaatje kunt spelen, maar ook op kleur.
Spelregels
Leg de kaartjes afgedekt neer. Om de beurt mag je twee kaartjes omdraaien (wie begint, spreek je van tevoren af…wij kiezen vaak de jongste speler als eerste speler). Vormen de 2 kaartjes een paar? Dan zijn die kaartjes van jou. Je mag dan nog een keer 2 kaartjes omdraaien. Vormen de 2 kaartjes geen paar? Daan draai je de kaartjes weer om en is de volgende aan de beurt. Let er op dat je bij het omdraaien van de kaartjes, de kaartjes telkens op dezelfde plek neerlegt…anders wordt het wel heel lastig om te onthouden waar elk kaartje ligt. Wanneer alle kaartjes verzameld zijn, kan er worden geteld hoeveel paartjes iedereen heeft. Degene met de meeste paartjes heeft gewonnen.
De twist
Het memory spel die ik heb gemaakt, kun je op de klassieke manier spelen (2 gelijke kaartjes). Dan moet je de kaartjes 2x afdrukken en uitknippen. Maar het is eigenlijk de bedoeling om ze met een twist te spelen. Er zijn 11 verschillende kleuren en ook 11 verschillende categorieën. Je kunt paartjes maken aan de hand van kleur, maar ook aan de hand van categorieën.
De twist op kleur
De kleuren zijn: rood (lieveheersbeestje en onderbroek), oranje (sinaasappel en goudvis), geel (trui en banaan), groen (sokken en trekker), blauw (vliegtuig en pauw), paars (vlinder en aubergine), roze (pop en rok), bruin (schoen en uil), zwart (fiets en jas), grijs (step en muis) en wit (bloemkool en knuffel).
De twist op categorie
De categorieën zijn: huisdieren (goudvis en muis), insecten (lieveheersbeestje en vlinder), vogels (uil en pauw), fruit (sinaasappel en banaan), groente (bloemkool en aubergine), kleding bovenlijf (trui en jas), kleding onderlijf (rok en onderbroek), kleding voeten (sokken en schoen), poppen (pop en knuffel), kindervoertuigen (fiets en step) en motorvoertuigen (vliegtuig en trekker).
Afspraak
Voordat je begint te spelen is het dus verstandig om van tevoren af te spreken welke paartjes er gezocht moet worden (‘normaal’, kleur of categorie). Dit om te voorkomen dat je wel hetzelfde spel speelt en niet dat de een op kleur zoekt en de ander op categorie 😉
Waarom een twist?
Voor sommige kinderen (en volwassenen) is het spelen met twee gelijke kaartjes niet echt een uitdaging. Door op kleur of categorie te zoeken moet het werkgeheugen van het brein veel harder werken. Je moet dan namelijk niet alleen de plaatjes onthouden maar er ook nog een kleur of categorie aan koppelen. Dit is een stukje uitdagender dan het reguliere memory spel.
Extra aanvulling
Omdat ik de plaatjes eigenlijk voor een kwartet had gemaakt, heb ik in plaats van 22 afbeeldingen 44 afbeeldingen gemaakt. Deze afbeeldingen heb ik ook in het memory spel verwerkt. Zo kun je dus ook een memory spelen met 3 kleurkaarten of 4 kleurkaarten. Ook dit geeft een extra uitdaging. Wanneer je 3 dezelfde kleuren moet vinden, moet je natuurlijk ook telkens 3 kaartjes omdraaien…en bij 4 dezelfde kleuren draai je telkens 4 kaartjes om. Het spelen op categorie is niet meer mogelijk wanneer je met 3 of 4 kleurkaartjes speelt.
In de klas
Differenteren
Dit memory spel kun je ook prima in de klas gebruiken. Met dit spel kun je namelijk perfect differentiëren. Kinderen die het vinden van dezelfde afbeeldingen te makkelijk vinden, kunnen afspreken om dezelfde kleuren te vinden. Wanneer je werkt met het thema ‘kleur’ is dit een leuke memory om mee te werken. En de kinderen die dat weer te makkelijk vinden, kunnen afspreken om plaatjes uit dezelfde categorie te vinden. Zo is er voor iedereen uitdaging in het spel. Of laat ze zelfs 3 of 4 dezelfde kaartjes vinden met de aanvullingkaartjes.
Letters en cijfers
Om kinderen meer met letters en cijfers te laten werken, kun je als leerkracht ook letterkaartjes met kleuren combineren. Of cijferkaartjes met aantallen laten zoeken. Ook kun je bijvoorbeeld kaartjes met woorden en afbeeldingen aan elkaar laten koppelen.
Zelf maken of af laten drukken?
Je kunt het memory spel prima zelf maken. Al kost het wel even tijd om al die kaartjes uit te knippen, te plakken, nog eens te knippen, lamineren en nog eens te knippen. Voor iedereen die dit te tijdrovend vindt of voor diegene die het mooier vind om er echte memory kaarten van te laten maken zijn er verschillende bedrijven die dit voor jou afdrukken op echte memory kaartjes. Toen ik mijn tekeningen uiteindelijk allemaal in Adobe Illustrator had uitgewerkt, vond ik dat ik mijn handgetekende en gelamineerde versie toch wel moest vervangen door een ‘echt’ memory spel. En dus heb ik mijn memory laten drukken.
Materiaal
Wanneer je het spel zelf maakt, kun je de afbeeldingen het beste op wit papier afdrukken. Vervolgens kun je de vierkantjes op donker papier plakken en deze weer uitknippen, Op die manier kun je de plaatjes niet meer door het papier zien. Tot slot kun je de kaartjes dan het beste even lamineren en opnieuw uitknippen (met een rand van ongeveer 2 millimeter). Zo blijven de kaartjes nog lang mooi en gaan ze niet zo snel stuk.
Printable
De kaartjes die ik heb gemaakt kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €1,50. Het document bevat 22 verschillende memorykaartjes (in 11 kleuren) plus nog 22 aanvullingskaartjes. Ik heb hierbij zowel mijn handgetekende kaartjes als de digitale tekeningen in gezet, zodat je zelf kunt kiezen welke versie jij het leukst/mooist vindt. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)
Bonus
Zoals al eerder vermeld, heb ik de afbeeldingen oorspronkelijk voor een kleuren kwartet gemaakt. Dat kwartet spel wel ik je natuurlijk niet onthouden. Daarom vind je in het document niet alleen de memory met een twist, maar ook nog eens het kleuren kwartet. Je krijgt dus 2 spellen voor de prijs van 1!
Aan de slag
Voor het maken van de memory met een twist heb je het volgende nodig:
- printable (of maak je eigen afbeeldingen…dat is ook leuk)
- papier (wit en een donkere kleur)
- schaar
- lamineervellen en lamineer apparaat
Print de afbeeldingen uit op wit papier.
Knip de vierkantjes netjes uit. Hoe netter je knipt, des te lastiger wordt het om de kaartjes te vinden die bij elkaar horen.
Plak de vierkantjes met de tekeningen op het donkere papier.
Knip de vierkantjes weer super netjes uit.
Lamineer de kaartjes, let er op dat er ruimte tussen de kaartjes zit (minimaal een halve centimeter).
Knip de gelamineerde kaartjes uit en zorg er voor dat je een rand houdt van ongeveer 2-3 millimeter.
Maak jij ook zo’n leuke memory met een twist?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.