Je kunt ze maar beter krijgen op jonge leeftijd, maar man wat worden kinderen lamlendig door die pokkedingen. Waterpokken zijn een ramp!
Wat zijn waterpokken
Waterpokken zijn kleine blaasjes die erg jeuken en overal kunnen zitten.
Wat zijn de symptomen?
Het begint vaak met verhoging.
Daarna komen de blaasjes.
De blaasjes gaan stuk en er ontstaan korstjes.
Hoe krijg je ze?
De waterpokken worden veroorzaakt door een virus die in de keel zit en in het vocht van de blaasjes zit. Het virus wordt overgedragen door hoesten, niezen en door contact met het vocht van de blaasjes. Het is erg besmettelijk.
Twee dagen voor de uitbraak zijn waterpokken al besmettelijk. Het duurt 10-20 dagen voordat de virus voor waterpokken gaat zorgen. Het duurt ongeveer 10 dagen voordat de virus bestreden is en de waterpokken over zijn.
Hoe kom je er van af?
Er is geen middel tegen waterpokken, helaas. Het enige wat je kunt doen is Paracetamol geven tegen de pijn en koorts. De koorts moet je ook goed in de gaten houden. Verder moet je het uitzitten en hopen dat ze snel stuk gaan en uitdrogen. En over uitdrogen gesproken…laat je kind goed drinken!
Wat kun je doen om je kind te helpen?
Een havermoutbadje
Een heerlijk middel tegen de jeuk is een heel natuurlijk middel die ook nog eens zorgt voor een heleboel plezier; een havermoutbadje.
- Je legt in het midden van een hydrofieldoek (of theedoek) een hoopje havermout.
- Je vouwt het doek dicht om het hoopje havermout en doet er een touwtje strak omheen, zo ontstaat er een bolletje in het midden van het doek.
- Het bundeltje gaat mee in bad en laat een melkachtige waas achter in het water.
Dep tijdens het badderen met het natte bolletje op de plekjes, dat verlicht de jeuk.
Afdrogen
Na het badje goed afdrogen is erg belangrijk. De waterpokjes en wondjes zijn week geworden door het warme water en gaat daardoor makkelijk stuk. Doe dit deppend! Wanneer je wrijft kunnen de plekjes stuk gaan en is de kans op besmetting groter. Ook kun je de wondjes verder stuk wrijven waardoor de kans op littekens groter wordt.
Smeren
Na een badje kun je nog samen lekker calendulacrème op elk plekje smeren, zodat de plekjes beter uitdrogen.
Mentholpoeder is heerlijk tegen de jeuk.
Er bestaat ook nog iets wat Kidsclin CoolMousse heet. Dit schijnt ook goed te helpen tegen de jeuk (ik kende het niet toen de kleine meid waterpokken had, dus ik heb het zelf niet kunnen testen, maar ik heb er hele positieve verhalen over gehoord).
Als je borstvoeding geeft kun je een moedermelk-crème maken en deze op de plekjes smeren. Dit helpt het helingsproces.
Littekens
De uitgedroogde plekjes kun je insmeren met Bio Oil of kokos olie (gewoon uit de supermarkt), zodat de kans op littekens kleiner wordt. Smeer dit niet op de waterpokken, maar dus echt op de plekjes die niet meer besmettelijk zijn en geen wondjes meer zijn.
Heel veel liefde en geduld
En verder kun je niet veel meer doen dan heeeeeeeeeeel veel knuffelen.
Een gezellig spookje
Wij maakten voor het havermoutbadje een havermoutspookje. De kleine meid riep bij het zien van het bundeltje namelijk gelijk heel blij: “Spook”. Prima, dan tekenen we er ook gelijk een gezichtje op (met watervaste stiften, ik gebruikte textielstiften).
“Spook is vies!”, zei ze. Spook was zo vies dat hij het water helemaal wit maakte. Hij maakte het water helemaal ‘vies’. Ze ging hem grondig schoonmaken…toen was hij weer ‘schoon’ en mocht hij verder spelen.
Toen ze eenmaal aan het ‘vrijdozen’ was met spookje (spookje was blijkbaar heel lief), heeft hij haar op elk waterpokje een kusje gegeven. Zo hielp hij goed tegen de jeuk.
Meer over verzorging?
Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.