Moedermelk als medicijn…met het recept voor moedermelk crème

Borstvoeding als medicijn met moedermelk crème

Moedermelk zit boordevol goede stofjes die er voor zorgen dat je kindje optimaal groeit. Maar wist je dat je moedermelk voor nog veel meer dingen kunt gebruiken dan voor het voeden? Moedermelk kun je namelijk gebruiken als medicijn. En wist je dat je ook een heerlijke moedermelk crème kunt maken die helpt tegen veel kwaaltjes?

Moedermelk als medicijn

Moedermelk is antibacterieel en werkt daardoor onder andere erg goed bij het helen van ontstekingen.

Wanneer je kindje ontstoken oogjes heeft, kun je een paar drupjes moedermelk er op laten vallen. Dit blijf je af en toe doen, tot het oogje weer rustig wordt.

Veel borstvoedende moeders hebben in het begin nog wel eens last van kloofjes. Om de pijn te verlichten en de tepels te helpen helen, kun je ze insmeren met moedermelk.

Lees ook: Kloofjes, melkblaren, verstopte melkklieren…borstvoeding geven gaat niet altijd over rozen

Baby’s hebben al snel last van droge plekjes. Ook hier werkt moedermelk goed tegen.

Vooral wanneer je kind tandjes krijgt, kan hij/zij last krijgen van luieruitslag. De billetjes insmeren met moedermelk helpt tegen de plekjes en is verlichtend.

Wanneer je kindje een verstopte neus heeft, kun je een paar drupjes in de neus doen. Dit zal helpen de verstopping op te lossen.

Door de antibacteriële werking helpt moedermelk ook bij een ontstoken naveltje.

Bij een muggenbeet werkt moedermelk verlichtend en zorgt het er voor dat de plek sneller verdwijnt.

Ook helpt moedermelk tegen schimmels.

Bij oorontsteking kun je een watje vochtig maken met moedermelk en in het oor doen.

Wratjes trekken iets sneller weg door er een beetje op te smeren.

Schaafwondjes helen sneller wanneer je er een beetje moedermelk op smeert.

Ook eczeem en waterpokken schijnen er mee weg te trekken.

Lees ook: Oh nee, waterpokken!

Moedermelk als schoonheidsproduct

Een baby wassen met zeep wordt afgeraden, maar baden in een bad met moedermelk voelt heerlijk voor je kindje. Het is goed voor de huid en je kindje voelt daarna lekker zacht aan.

Omdat er in moedermelk antibacteriële stofjes zitten, werkt het ook prima tegen puistjes…althans voor het herstel van je huid.

Je kunt de crème zelfs gebruiken als anti-rimpelcrème…maar of je zo lang wilt blijven kolfen

Waar gebruik je de crème voor?

De crème is goed te gebruiken op droge plekjes en luieruitslag, maar is ook erg prettig als crème tegen tepelkloofjes. Bij last van huidschimmel zou je de crème kunnen gebruiken. Verder kun je hem gebruiken bij insectenbeten en eigenlijk bij van alles wat hier boven genoemd wordt waar gesmeerd moet worden.

Goed om te weten

Ondanks dat moedermelk vele moeders en kindjes heeft geholpen op vele manieren is de werking niet wetenschappelijk bewezen. Moedermelk wordt al vele generaties ingezet als medicijn en met goed resultaat, maar laat het je er niet van weerhouden een arts te raadplegen wanneer je kindje ziek is. Wel is bewezen dat het gebruik van moedermelk niet schadelijk is. Dus in dit geval telt: baat het niet, dan schaadt het niet.

Bij het maken van de crème is het belangrijk dat je deze zo ‘schoon’ mogelijk maakt. Nuttig voor het kolfen dus geen alcohol, drugs of medicatie. Ook kun je de crème beter niet maken wanneer je ongesteld bent (in verband met de hormonen die dan ook in de crème komen. Gebruik verder een steriele kolf en maak je tepels voor het gebruik schoon.

Wat is de werking van elk ingrediënt?

Moedermelk: de werking van moedermelk is vooral ontsmettend door de vele antibacteriële stofjes (laurinezuur en caprylzuur) die er in zitten. Ook zit moedermelk boordevol vitaminen en mineralen die helend werken.

Kokosolie: ook in kokosolie zit laurinezuurven caprylzuur, die helpen beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en andere ziekteverwekkers. Ook zit kokosolie vol met vitamine E. Verder werkt kokosolie hydraterend op de huid en helpt het de huid te beschermen tegen de zon. Daarbij is deze goed voor de structuur van de crème.

Olijfolie: Olijfolie zit vol vitamine A, D en E. Ook bevat het veel omega 6 die goed is voor de zuurstofmetabolisme van de cellen. Verder helpt olijfolie beschermen tegen de zon.

Bijenwas: de grootste medicinale werking van bijenwas is die als antibioticum. Daarnaast is de stevige structuur erg belangrijk voor de structuur de crème.

Vitamine-E: dit helpt vooral tegen celbeschadiging.

Hoe lang is de crème houdbaar?

Een exacte houdbaarheid kan ik op internet niet vinden. Het enige wat ik kan vinden is een persoonlijke aanbeveling van een mevrouw die ervaren is in het maken van balsems en crèmes, maar daar wordt enkel gesproken over crème op waterbasis. Hiervoor houdt zij een houdbaarheid aan van 1 week buiten de koelkast of 2 weken in de koelkast. Mijn ervaring is dat dit wel redelijk klopt…vooral wanneer het warm is.

Wanneer je de crème in de koelkast bewaart, wordt het hard en daardoor niet echt smeerbaar. Ik zou het dan ook niet in de koelkast bewaren en eventueel kleinere porties per keer maken (de helft is eigenlijk wel genoeg voor een week). De melk die je nog over hebt, kun je in porties invriezen voor de volgende keer dat je moedermek crème wilt maken

Het recept voor moedermelk crème 

Op het internet kon ik eigenlijk maar 1 recept vinden, maar ik miste nog iets; namelijk olijfolie. Om dit toe te kunnen voegen moest ik het al bekende recept aanpassen…en dat is goed gelukt (al zeg ik het zelf).

De drie producten met een linkje heb ik allen bij Holland & Barrett besteld, lekker in één keer. Olijfolie staat bij de meeste mensen wel in de kast en moedermelk heb de meeste borstvoedende mama’s wel op voorraad in de vriezer…en anders in hun persoonlijke voorraadkast 😉

Voor het maken van de crème met olijfolie heb je het volgende nodig:

 • 100 ml moedermelk (vers of op kamertemperatuur)
 • 75 gram kokosolie
 • 3 el olijfolie
 • 1 eetlepel bijenwas
 • eventueel 3 druppels vitamine-E olie, al is dat niet noodzakelijk

Laat de kokosolie au-bain-marie smelten. (Je hebt dan een pan met een beetje water met daarin een vuurvast bakje/schaaltje waarin je de kokosolie doet.)

Voeg de olijfolie toe.

Roer de bijenwas er door tot deze ook helemaal gesmolten is, dit duurt eventjes.

Roer eventueel de druppels vitamine-E er door.

Zet het kommetje met het mengsel in een bak met koud water, zodat het mengsel afkoelt. Ondertussen blijf je roeren.

Wanneer het een beetje is afgekoeld kan de moedermelk er in één keer bij en moet je goed roeren.

Roer totdat het een mooie egale crème is zonder klontjes, dit duurt weer even.

Doe de crème in een goed afsluitbaar potje (bijvoorbeeld een weckpotje).

Zet op het potje wat het is en noteer ook de datum waarop het gemaakt is…je kunt er ook een mooi labeltje voor maken, zodat het echt een speciaal potje wordt.

NB: Mocht je geen moedermelk meer hebben en toch een dergelijke crème willen maken, dan kun je ook verse geitenmelk of havermelk gebruiken…of gebruik dit recept.

wp_20180324_10_44_09_rich-2.jpgHet potje versieren

Voor een label knip je een strookje uit die mooi zichtbaar past op de zijkant zonder dat het de hele zijkant bedekt. Schrijf hierop de naam van je crème (hierin kun je creatief zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet per se). Je kunt de naam ook handletteren en het labeltje mooi versieren. Plak de label op het potje met een lijmstift, dit blijft namelijk goed zitten en met warm water is het goed te verwijderen.

Je kunt ook nog een labeltje maken voor op de bovenkant. Als je een rond potje hebt, is het mooi om een cirkel te maken die netjes op de bovenkant past.

Verder kun je het potje versieren met een mooi lintje of stickertjes…of je laat hem gewoon zoals hij is, dat kan natuurlijk ook.

Tip

Maak het potje klaar voordat je de crème klaar hebt, zodat je de crème er in kunt doen zodra het klaar is.

Oude melk uit de vriezer

Vertrouw je de moedermelk uit de vriezer niet meer? Of is het gewoon al te oud om te geven? Dan is deze nog prima te gebruiken voor de moedermelk crème of in een moedermelk badje…als t niet fris meer ruikt, moet je het natuurlijk niet meer gebruiken.

Afbouwen

Heb jij bepaald dat je kind genoeg heeft gehad van al die voedingen? Wil je geen borstvoeding meer geven? Dan is de kans groot dat je nog moet afbouwen en af en toe moet kolfen. Deze melk kun je ook prima gebruiken voor een badje of voor moedermelk crème. Produceer je sneller dan dat je je kan gebruiken? Vries het dan gewoon lekker per portie in…dat heb ik ook gedaan na ‘het laatste borstje’.

Lees ook: Het laatste borstje 

Weet jij nog meer manieren?

Weet jij nog meer manieren om moedermelk of de crème te gebruiken? Deel ze hier dan vooral. Dan pas ik de lijst aan (uiteraard krijg jij daar dan alle krediet voor).

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

20 thoughts on “Moedermelk als medicijn…met het recept voor moedermelk crème

  1. Naar mijn weten wel. Het is vooral belangrijk om de crème luchtdicht te bewaren. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, maar dan is het wel minder fijn te smeren. Ik heb zelf het laatste beetje expres niet gebruikt om te kijken wat er mee gebeurde. Buiten de koelkast kreeg het na 2 weken een beetje verkleuring en na 3 weken zaten er wat plekjes in. Het beste is om telkens kleine beetjes te maken. Je maakt immers zo weer nieuwe bij

 1. Hallo!

  Ik heb met plezier de mama crème gemaakt en het werkt super maar, na een aantal dagen komt er ‘waterlaagje’ tussen/op te liggen… wat betekent dit? En is dit herkenbaar?

  Ik heb het recept gevolgd en de creme over 2 luchtdichte bakjes verdeeld.

  Groetjes!

  1. Hoi Sammy,

   Dat kan inderdaad. Dat komt doordat borstvoeding op waterbasis is en niet op olie basis. Het water uit de moedermelk gaat zich scheiden van de ingrediënten op olie basis. Het bijenwas werkt een klein beetje als emulgator, maar niet volledig. Het water kun je er gewoon uit laten lopen. Als je niet wilt dat dit water er op komt te liggen, dan is het wenselijk om een emulgator te gebruiken (castorolie bijvoorbeeld).

   1. Ik weet niet of je dit ergens kunt kopen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat het niet eenvoudig is om een crème of zalf met moedermelk als een van de ingrediënten te mogen verkopen i.v.m. hygiëneregels enz.

    Je zou aan een voedende mama uit jouw omgeving kunnen vragen of je van haar wat moedermelk mag hebben om een zalf van te maken. Dan kun je het in elk geval zelf maken.

 2. Hallo moeders!

  Ik heb een ontdekking gedaan..

  Mijn kleinste is inmiddels anderhalf en borstvoeding hebben we helaas niet lang kunnen doen door onvoldoende productie van mij.
  Heb hem altijd gegeven wat er was in het begin en daarnaast poedervoeding.

  Nu hebben we een huidschimmeltje (van een bezoek aan diertjes op de kinderboerderij denkt de huisarts) opgelopen waardoor hij en ik behoorlijk veel eczeem achtige jeukende plekken over armen en benen kregen.

  Er was een zalfje voorgeschreven met een zuiverende werking.
  Werkte niet voldoende helaas.

  Toen bedacht ik mij ineens dat mijn kraamzuster had gezegd dat moedermelk ook zuiverend werkt.

  Ik dacht (krijg er namelijk nu nog enkele zeer vette druppeltjes uit per dag) ik smeer onze plekken er eens mee in om te kijken wat het doet.
  NIET TE GELOVEN! Als sneeuw voor de zon verdwenen de eczeem achtige uitslag plekken!!
  Ook nog binnen een tijdsbestek van enkele uren!

  Dit moest ik even delen voor andere moeders die nog eens een wondermiddel tegen schimmel/ Eczeem achtige plekjes zoeken!

  Ongelooflijk de kracht van moedermelk!

  1. Wat fijn dat jouw melk uiteindelijk de oplossing bood.

   Melk…het witte goud. Prachtig hoe de natuur dat regelt. Zo heeft mama altijd alles bij de hand om haar baby te verzorgen

 3. Hallo,

  Wat betreft de houdbaarheid…
  Zou het ook een optie kunnen zijn om alle ingrediënten te mengen, behalve de moedermelk, dat deze substantie lang houdbaar is. En op moment dat je wil gaan smeren dat je dan de moedermelk er bij doet?

  Gr. Willemieke

  1. Dat is een hele goede vraag. Je hebt er duidelijk over nagedacht.

   Het probleem hierbij is dat je een hydrofiel deel wilt toevoegen aan een hydrofoob deel. Dat gaat schiften. Bij het maken van de crème met moedermelk is de bijenwas nog vloeibaar. De bijenwas werkt als emulgator waardoor de melk wel in de crème opgenomen wordt.

 4. Een vraagje.. zou je ook de creme met verse melk kunnen maken en dan invriezen en ontdooien voor gebruik? Ik ben een alleenstaande mama en zie mezelf niet telkens de creme maken, druk druk druk….

  1. Ik heb dat eens geprobeerd (met een kleine portie om het uit te proberen) en toen ging de crème vrij vlot schiften.
   Je zou het zelf uiteraard nog kunnen proberen met een hele kleine portie, maar bij mij was dat toen niet echt een succes.

   Je hoeft overigens niet per se een crème te maken van moedermelk als het jou puur om de werking gaat. Het smeert alleen iets makkelijker. Je kunt ook kleine ijsklontjes van de moedermelk maken. Dan kun je telkens een moedermelk ijsklontje uit de vriezer halen en laten ontdooien om dat vervolgens rechtstreeks op de huid smeren. Je zou hiervoor een hydrofiel washandje kunnen gebruiken om het makkelijker te smeren.

 5. ik heb nu 1x het recept gemaakt en in 2 potjes verdeeld. maar zou het ook mogelijk zijn. als je echt vacuum verpakt dat je het in de vriezer zou kunnen stoppen en dan er uit kan halen wanneer nodig? ik gebruik voor mijn zoon met exceem vasalinecreme (smeer zoon kg per 1,5 maand er door heen) maar wil nu dit gaan proberen. maar zou fijn zijn om dan alvast wat te maken en in de vriezer te kunnen stoppen en er uit halen wat nodig?

  groetjes johanneke

  1. Hoi Johanneke,

   Bij mij was invriezen geen succes. Dat ging vlot schiften na het ontdooien.

   Heb je al eens moedermelk in zijn pure vorm geprobeerd er op te smeren (eventueel met een hydrofiel washandje)? Als dat prima gaat, dan kun je moedermelk ook in een ijsblokjes vorm kunnen invriezen. Dan kun je er telkens een ijsblokje uit halen en ontdooien om te gebruiken om mee in te smeren.

  1. Hoi Jennefer,

   Een van de kenmerken van kokosolie is dat het vloeibaar is wanneer het warm is en stevig is wanneer het afkoelt, als ik naar die eigenschap kijk dan lijkt een soort ‘butter’ een meest passende vervanger, zoals sheabutter, mango butter of amandel butter bijvoorbeeld. Deze kun je bij sustoilable in potjes van 10 ml kopen om uit te proberen. Dan kun je het recept aanpassen op kleine hoeveelheden bijvoorbeeld. Er zijn best veel soort ‘butters’. https://www.sustoilable.com/Butters

   Ik heb echter geen ervaring met het vervangen van kokosolie in een recept. Je zou kunnen experimenteren met het vervangen. Je kunt ook kijken wat de creme doet wanneer je het vervangt met olijfolie of deels olijfolie en deels een ‘butter’. Ik weet niet of je ook allergisch bent voor cocobutter, anders is dat ook nog het proberen waard gezien de stofjes die daar in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *