Een lichte werkoppervlak…is dat nu wel zo leuk? Het antwoord: Jaaaaaaa, dat is super leuk! Je kunt met een lichttafel op zo veel verschillend manieren spelen met licht en kleur. De lichttafel is in een handomdraai gemaakt en zorgt voor uuuuuuuren speelplezier.
De lichttafel
Een lichttafel is niets meer dan een werkoppervlak wat licht doorlaat waar verlichting onder zit.
Het voordeel van een lichttafel is dat je kunt spelen met licht en donker. Zo kun je met zand hier prachtig mee spelen door er met je vinger tekeningen in te maken of in te schrijven. Daar waar zand ligt is het donker en waar je zand weg schuift is het licht. Je kunt zelfs met een beetje zand een vlak een beetje donkerder maken. Vooral jonge kinderen houden van contrast. Ze kunnen zo beter vormen en lijnen onderscheiden. Dit komt doordat je oog pas tegen het derde levensjaar klaar is om driedimensionaal te kunnen zien en pas tegen het zesde levensjaar goed scherp ziet.
Ook het spelen met kleur is leuk met de lichttafel door te werken met lichtdoorlatende gekleurde objecten. Door de verschillende kleuren op elkaar te leggen, ontstaan er nieuwe kleuren en ook schijnen de gekleurde objecten mooi door. Het licht van de lichttafel werkt ook rustgevend. Ogen hoeven minder moeite te doen waardoor de concentratie meer bij het spel/werk ligt. De lichttafel wordt vaak praktisch gebruikt bij het tekenen (overtrekken), maar ook educatief bij het leren schrijven. Ook kun je prachtige zandtekeningen maken op een lichttafel. Maar er zijn nog veel meer dingen die je met een lichttafel kunt doen.
Activiteiten
Overtrekken
Waar ik een lichttafel vooral makkelijk voor vind is het overtrekken. Je kunt een bestaande tekening overtrekken om er zo een kleurplaat van te maken. Maar ik gebruik hem om bijvoorbeeld een patroontje te tekenen en dan eerst de ene helft te tekenen, dan dubbel te vouwen om vervolgens de andere helft er symmetrisch aan te kunnen tekenen. Een patroon overtrekken is met een lichttafel ook veel fijner dan zo op de grond…alleen moet je dan wel een grote lichttafel hebben (of kleine patronen).
(Voorbereidend) schrijven
Wanneer je op het werkvlak goed droge zand strooit, kun je hier heel goed in schrijven met een vinger. Je kunt voor de kinderen vormkaarten, letterkaarten en cijferkaarten maken die ze dan na moeten schrijven.
Zand tekening
Ook bij deze activiteit heb je goed droge zand nodig, zodat het zand makkelijk weg te vegen is. Wanneer je het zand volledig weg haalt, worden de strepen/vlakken heel licht. Maar je kunt het zand ook heel dun over een lijn/vlak strooien, zodat het vlak een soort schaduw krijgt. Wie weet wordt je ooit zo goed als De Zandtovenaar.
Lijnen bedekken
Op lamineervellen kun je met gekleurde stiften grote kronkellijnen tekenen. Ik gebruik dan vaak porselijnstiften of twinmarkers wanneer ik op lamineervellen teken. De twinmarkers laten de kleur overigens het mooist door en de porselijstiften maken de duidelijkste kleuren. Het folie kun je daarna dichtvouwen en lamineren.
Kinderen kunnen deze ‘sheets’ op de lichttafel leggen om vervolgens de lijnen met gekleurde glazen steentjes te bedekken. Je kunt de kinderen zelfs de kleuren steentjes laten gebruiken op dezelfde kleur lijnen. Zo leren ze ook gelijk sorteren. De glasstenen kun je bij verschillende decowinkels te kopen (Action heeft ze wel eens gehad, Intratuin ook en bij de Blokker heb ik ze ook wel eens gezien).
Ritmes herhalen
Teken op een lamineervel een licht kronkelende lijn. Maak op die lijn gekleurde stippen in een ritme (maak de stippen zo groot als de glazen steentjes). Laat kinderen de juiste kleur op de stippen leggen en laat ze de reeks afmaken tot het lijntje bedekt is.
Verhaal maken
Maak met papier of lamineervellen poppetjes. Het voorstelling kan nu op de lichttafel plaatsvinden. Kinderen kunnen een verhaal bedenken, maar kunnen die ook naspelen aan de hand van een boek.
Kleuren mengen
Met lamineerfolie kun je verschillende vormen maken. Je kunt afwisselen in kleur en in grootte. Teken de vormen eerst in het folie, vouw het dicht, lamineer de vellen en knip ze tot slot uit.
Kinderen kunnen met deze vormen tekeningen maken en tegelijkertijd spelen met kleur door de verschillende kleuren op elkaar te leggen. Zo kun je er ook voor kiezen om de vormen enkel in rood, geel en blauw te maken, zodat de kinderen zelf de mengkleuren moeten maken door er meerdere op elkaar te leggen.
Sensorische bak
Je kunt ook een watervaste bak op de lichttafel zetten. Zorg er dan wel voor dat deze bak doorzichtig is. Door een beetje water in de bak te doen, kun je prachtige rimpels zichtbaar maken. Wat gebeurt er wanneer je op twee punten (of meer) het water aanraakt? Wat gebeurt er wanneer je tegen het water roept (wel dichtbij natuurlijk)?
Je kunt ook met scheerschuim mooie vormen maken. Of met een stokje kleurstof door het scheerschuim roeren boven de lichtbak.
In de klas
Je kunt kinderen een eigen minilichttafel laten maken voor op hun bureau. Kies dan voor een lage bak, zodat de kinderen nog op hun stoel kunnen blijven zitten wanneer ze werken met hun lichttafel. Een ‘tupperware’ bakje met een doorzichtige deksel is bijvoorbeeld heel handig, want die sluiten ook goed af. De kinderen kunnen het zilverfolie dan langs de bovenkant vastplakken met breed doorzichtig plakband. Wanneer iedereen een minilichttafel (of eigenlijk lichtbakje) heeft, kunnen ze er mee aan de slag.
Er zijn ontzettend veel leuke activiteiten te vinden voor een lichttafel die educatief zijn; bijvoorbeeld (voorbereidend) schrijven in zand.
Materiaal
Voor het maken van een lichttafel is het belangrijk dat het werkvlak doorzichtig is. Dit kan door een bak te gebruiken met een doorzichtige deksel.
Als je de lichtbak echt in een tafel verwerkt, zou je ook plexiglas kunnen gebruiken om zo een effen werkoppervlak te creëren.
Voor het licht onder het werkvlak heb ik kerstverlichting gebruikt. Deze kun je helemaal vastmaken in de bak, maar je kunt het de lampjes er ook gewoon in leggen en mooi verdelen. Ik heb verlichting op batterijtjes gebruikt, omdat je dan geen gat hoeft te maken voor het snoer en omdat je de lichttafel dan overal kunt gebruiken waar je maar wilt. De kerstverlichtig is LED, wat als voordeel heet dat het niet warm wordt.
Om er voor te zorgen dat het licht in de bak optimaal is, heb ik de bak aan de binnenkant bekleed met zilverfolie. Het zilverfolie zorgt er voor dat het licht flink weerkaatst en versterkt wordt. Op die manier heb je veel minder felle verlichting nodig.
Aan de slag
Voor het maken van een lichttafel heb je het volgende nodig:
De bak
- bak met een doorzichtige deksel (of een bak en een plaat van mat plexiglas)
- zilverfolie
- kerstverlichting en batterijen (kies voor LED, dat wordt niet warm)
- *eventueel breed plakband en een schaar
Bedek de zijkanten en de bodem van de bak met zilverfolie.
Plak de folie eventueel met breed plakband langs de bovenkant vast als je de deksel goed wilt kunnen afsluiten.
Doe de kerstverlichting aan.
Verdeel de lampjes over de bodem van de bak. Plak ze eventueel vast bij het snoer.
Doe de deksel op de bak.
Vergeet niet de lampjes uit te doen wanneer er niet meer mee gespeeld/gewerkt wordt.
De tafel
tafel met ingebouwde bakken (bij Ikea hebben ze goedkope tafeltjes)- plexiglas (mat)
- zaagje voor het plexiglas
- fijn schuurpapier
- *eventueel zilverfolie
- kerstverlichting en batterijen (kies voor LED, dat wordt niet warm)
Haal de deksel (afdekplaten) van de bakken.
Neem de vorm over op het plexiglas en zaag de vorm uit.
Schuur de randen van het plexiglas netjes glad.
Bedek de binnenkant van de bakken (of enkel de bodem) eventueel met zilverfolie.
Doe de kerstverlichting aan.
Plaats de kerstverlichting in de bakken.
Verdeel de lampjes over de bodem.
Leg de platen van plexiglas op de bakken.
Vergeet niet de lampjes uit te doen wanneer er niet meer mee gespeeld/gewerkt wordt.
Maak jij ook zo’n leuke lichttafel?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.