Rijst kan ontzetten leuk zijn om mee te spelen. Gekleurde rijst kan zelfs voor uuuuuuuuuuuuuuuuren speelplezier zorgen…en het is nog leerzaam ook.
Spelen met eten?
Ja ja, je mag niet spelen met eten. Ik zeg ook wel duizend keer tegen de meiden dat spelen met eten niet mag. Maar technisch gezien is ongekookte rijst nog geen eten…toch? 😉 Ondanks dat rijst toch wel voedsel is en je het kan zien als verspilling om met rijst te spelen, zijn er toch voordelen aan het spelen met rijst…naast dat rijst niet zo duur is vergeleken met speelgoed.
Sensomotorisch
Rijst is klein, waardoor het de fijne motoriek stimuleert. De kleine vingers proberen af en toe wanhopig de kleine korreltjes in het gareel te houden. Rijst is hard, hierdoor kun je het goed voelen en hanteren. Je kunt de rijst in bakjes stoppen, er mee roeren, bulten maken, gaten maken, ergens uit laten stromen, er dingen in steken of verstoppen…er is best veel mogelijk door de textuur van rijst.
Doordat rijst hard is, maakt het ook geluid. Het geluid klinkt alleen wel anders wanneer je er door roert of wanneer je het in een bakje/flesje laat stromen.
Rijst heeft een specifieke geur. Nu heb je veel verschillende soorten rijst en allemaal ruiken ze weer een klein beetje anders. Door het absorptievermogen van rijst, kun je er zelfs nog een geurtje aan toevoegen (vanille bijvoorbeeld…mmmmm).
Ook kun je dankzij het absorptievermogen er een leuk kleurtje aan geven, waardoor je er ook visuele spelletjes mee kunt spelen.
Rijst is ook eetbaar. Nu is het echt niet de bedoeling dat kinderen de ongekookte rijst gaan eten! Maar wanneer ze er stiekem even iets van in hun mond stoppen is het in ieder geval niet schadelijk…en dat is met sommige soorten speelgoed toch wel anders.
Al deze verschillende eigenschappen prikkelen de fantasie. Onze kleine meid heeft er de eerste keer letterlijk uren mee gespeeld…en ook de keren er na was ze weer een hele tijd lekker aan het spelen.
Materiaal
Rijst is in principe rijst,maar ik heb gewoon gekozen voor de allergoedkoopste. Het enige waar je wel op moet letten is dat je geen rijst met een vliesje neemt als je de rijst ook graag wilt kleuren. Verder kun je er nog vele verschillende dingen bij gebruiken om het spelen met gekleurde rijst te optimaliseren.
Verschillende activiteiten
Doordat rijst zo veel verschillende kwaliteiten heeft, kun je er ook vele verschillende activiteiten mee doen. Ik heb een aantal ideetjes voor je:
Regenboog in een flesje
Tekenen
Landschap
Opgraving
Shaker
Vegen
Opeten
Aan de slag
Voor het maken van gekleurde rijst heb je het volgende nodig:
- rijst
- ziplock zakjes
- water
- voedselkleurstof
- ovenschaal en oven
Doe rijst in een ziplock zakje.
Voeg 1 el water en een beetje kleurstof toe.
Sluit de zak en schud het goed door elkaar…totdat alle rijstkorrels gekleurd zijn.
Strooi de rijst in een ovenschaal en verdeel de rijst goed over het oppervlak.
Zet de ovenschaal in de oven en laat deze drogen op 150ºC. Je kunt tussendoor het beste even af en toe roeren.
*Als je geen oven hebt, dan kun je de rijst ook op kranten of bakpapier laten drogen…alleen duurt dit iets langer dan dat het in de oven droogt.
Bewaren
Wanneer kinderen klaar zijn met het spelen met de gekleurde rijst, kun je deze rijst prima in een afgesloten bak bewaren. Al heb je dan waarschijnlijk wel al alle kleuren door elkaar.
Maak jij ook gekleurde rijst?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
CreaKrea
Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Nature art’ en liet ik je zien hoe je kunst sneeuw kunt maken.
Deze week is het thema ‘Colors’ aan de beurt en maakten we gekleurde rijst om mee te spelen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.
Bewaren voor later
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen: