Sneeuw voor uren speelplezier

speel sneeuw

Binnen met sneeuw spelen? Is dat wel een goed idee? Jazeker is dat een goed idee, dat is zelfs super leuk…mits je speel sneeuw gebruikt natuurlijk 😉

Speel sneeuw

Oke, sneeuw is over het algemeen al prima om mee te spelen. Maar voor binnen is het toch een iets minder goed idee om echte sneeuw te gebruiken. Daar komt bij dat er niet altijd sneeuw is.

Deze speel sneeuw is dus voor binnen. Nee, ik zou er geen sneeuwballen gevecht mee houden (al zou het prima kunnen), maar je kunt je er evengoed prima mee vermaken. Je kunt er zelfs mini sneeuwpoppen mee maken.

Activiteiten

(Voorbereidend) schrijven

Wanneer je het sneeuw op het werkvlak van een lichttafel strooit, kun je hier heel leuk in schrijven met een vinger. Je kunt voor de kinderen vormkaarten, letterkaarten en cijferkaarten maken die ze dan na moeten schrijven of tekenen.

Sensorische bak

Het speel sneeuw voelt heel apart  doordat het zowel nat als droog is…een beetje zoals klei, maar dan anders. Het leuke aan deze sneeuw is dat je het kunt laten korrelen en dat je er mee kunt kneden. De voelbeleving is dus groot. Het kunstsneeuw heeft daarbij ook een geur, doordat het met scheerschuim gemaakt wordt.

Landschap

speel sneeuw - landschap met pinguinsJe kunt prachtige sneeuwlandschappen maken met deze nep sneeuw. Dat is erg leuk wanneer je het thema winter behandeld en een mooie winter tafel maakt…of gebruik het om een landschap voor speelgoed ijsberen en pinguïns te maken.

De dieren kun je overigens prima van eierdoos maken.

Kleien

speel sneeuw - kleienMet deze sneeuw kun je ook boetseren. Dat gaat iets minder makkelijk dan met klei, maar het is alsnog prima te doen. Strijkkralen zijn overigens een leuke toevoeging om bijvoorbeeld ogen te kunnen maken.

Je kunt de sneeuw ook kleuren door er voedselkleurstof aan toe te voegen (1-3 druppen is vaak wel genoeg).

In de klas

Wil je een keer een knutsel lesje die net even anders is dan anders dan is het leuk om (bijvoorbeeld tijdens de winterse dagen) zelf sneeuw te maken. De sneeuw kun je daarna weer modelleren tot bijvoorbeeld mooie sneeuwpoppen. Maar je kunt de kunst sneeuw ook gebruiken voor het opmaken van een mooie winterse tafel.

Materiaal

Je hebt hier maar 2 ingrediënten voor nodig: baking soda en scheerschuim. Het scheerschuim is mooi fluffy, nat en wit. De baking soda neemt het vocht uit het scheerschuim tot zich op waardoor het gaat klonteren. Wanneer je het precies droog genoeg maakt, krijg je mooie kleine klontjes. Er zijn mensen die crème spoeling gebruiken, maar persoonlijk vind ik de sneeuw mooier worden met scheerschuim.

Aan de slag

Voor het maken van speelsneeuw heb je het volgende nodig:

  • baking soda
  • scheerschuim
  • bakje
  • lepel of vork

Doe baking soda in een bakje.

Voeg er wat scheerschuim aan toe.

Roer het goed door elkaar. Je ziet dat het dan aan elkaar gaat klonteren. Als het te nat is, voeg je nog baking soda toe. Is het te droog? Dan doe je er nog een beetje scheerschuim bij. Het is perfect wanneer het allemaal korreltjes worden wanneer je het roert, maar je de korreltjes wel aan elkaar kunt drukken.

Maak jij ook sneeuw om mee te spelen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Health’ en liet ik je zien hoe je wasbare wattenschijfjes en een dispenser kunt maken.

Deze week is het thema ‘Nature art’ aan de beurt en hebben we sneeuw gemaakt om binnen mee te spelen gemaakt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - speelsneeuwVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Sneeuw voor uren speelplezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *