Gekleurde rijst maken om mee te spelen (met speeltips)

Gekleurde rijst

Rijst kan ontzetten leuk zijn om mee te spelen. Gekleurde rijst kan zelfs voor uuuuuuuuuuuuuuuuren speelplezier zorgen…en het is nog leerzaam ook.

Spelen met eten?

Ja ja, je mag niet spelen met eten. Ik zeg ook wel duizend keer tegen de meiden dat spelen met eten niet mag. Maar technisch gezien is ongekookte rijst nog geen eten…toch? 😉 Ondanks dat rijst toch wel voedsel is en je het kan zien als verspilling om met rijst te spelen, zijn er toch voordelen aan het spelen met rijst…naast dat rijst niet zo duur is vergeleken met speelgoed.

Sensomotorisch

Rijst is klein, waardoor het de fijne motoriek stimuleert. De kleine vingers proberen af en toe wanhopig de kleine korreltjes in het gareel te houden. Rijst is hard, hierdoor kun je het goed voelen en hanteren. Je kunt de rijst in bakjes stoppen, er mee roeren, bulten maken, gaten maken, ergens uit laten stromen, er dingen in steken of verstoppen…er is best veel mogelijk door de textuur van rijst.

Doordat rijst hard is, maakt het ook geluid. Het geluid klinkt alleen wel anders wanneer je er door roert of wanneer je het in een bakje/flesje laat stromen.

Rijst heeft een specifieke geur. Nu heb je veel verschillende soorten rijst en allemaal ruiken ze weer een klein beetje anders. Door het absorptievermogen van rijst, kun je er zelfs nog een geurtje aan toevoegen (vanille bijvoorbeeld…mmmmm).

Ook kun je dankzij het absorptievermogen er een leuk kleurtje aan geven, waardoor je er ook visuele spelletjes mee kunt spelen.

Rijst is ook eetbaar. Nu is het echt niet de bedoeling dat kinderen de ongekookte rijst gaan eten! Maar wanneer ze er stiekem even iets van in hun mond stoppen is het in ieder geval niet schadelijk…en dat is met sommige soorten speelgoed toch wel anders.

Al deze verschillende eigenschappen prikkelen de fantasie. Onze kleine meid heeft er de eerste keer letterlijk uren mee gespeeld…en ook de keren er na was ze weer een hele tijd lekker aan het spelen.

Materiaal

Rijst is in principe rijst,maar ik heb gewoon gekozen voor de allergoedkoopste. Het enige waar je wel op moet letten is dat je geen rijst met een vliesje neemt als je de rijst ook graag wilt kleuren. Verder kun je er nog vele verschillende dingen bij gebruiken om het spelen met gekleurde rijst te optimaliseren.

Verschillende activiteiten

Doordat rijst zo veel verschillende kwaliteiten heeft, kun je er ook vele verschillende activiteiten mee doen. Ik heb een aantal ideetjes voor je:

Regenboog in een flesje

gekleurde rijst - regenboog in een flesjeDeze activiteit is voor de iets oudere kinderen. Doe laagje voor laagje een beetje rijst in een klein flesje, zodat er een regenboog ontstaat. Let er op dat de laagjes even dik worden (je kunt van tevoren even meten hoe hoog elke laag mag worden om het flesje helemaal vol te krijgen). Wanner het flesje helemaal tot de rand gevuld zit, kan de dop er op. Je kunt er vervolgens nog een leuk kaartje aan hangen om hem vervolgens aan iemand te kunnen geven die jou dierbaar is.

Tekenen

gekleurde rijst - tekenenOok deze activiteit is voor de iets oudere kinderen. Met de verschillende kleuren kun je natuurlijk ook prachtige tekeningen maken. Je kunt het doen door simpel te strooien op de ‘juiste’ plek met de ‘juiste’ kleur…eventueel op een kleurplaat met niet te veel details. Een andere manier om te tekenen met gekleurde rijst is een vlak op een kleurplaat te vullen met lijm. Hier strooi je de gewenste kleur rijst op en het overtollige rijst schud je boven een bak er voorzichtig af. Dit proces herhaal je tot elk vlak de gewenst kleur heeft en de tekening klaar is.

Landschap

gekleurde rijst - landschapDoordat je verschillende kleuren kunt maken, kun je er ook een landschap mee maken. Groen is gras, blauw is water, bruin is zand, rood en oranje zijn lava…ach, ze verzinnen hele verhalen bij elke kleur. Doe er nog een paar plastic figuurtjes bij en wat boompjes en bloemen en ze kunnen de prachtigste verhalen maken met hun landschap in een bak.

Opgraving

gekleurde rijst - opgravingOnze kleine dino-liefhebber had al snel bedacht dat ze ook een opgraving kon maken met de rijst. De bak werd gevuld met rijst, de dino’s werden verstopt in de rijst en ze werden er een voor een met een lepeltje uit gegraven. Onze paleontoloog in de dop blijkt dus ook een archeoloog in de dop 😉

Shaker

gekleurde rijst - shakerMet een trechter kunnen kinderen de rijst in een flesje proberen te krijgen. Laat ze met een lepeltje de rijst in de trechter scheppen. Op die manier oefenen ze hun motoriek en kunnen ze het zandloper effect zien. Wanneer ze de dop er doen, kan er leuk mee geschud worden. De verschillende kleuren dansen door het flesje en maken een super leuk geluid.

Vegen

Gekleurde rijst - vegenWie met gekleurde rijst speelt, moet ook van vegen houden…of van stofzuigen. Hoe goed je ook probeert om de kinderen in een bak te laten spelen, het duurt echt niet lang voordat de hele ruimte er uit ziet alsof het de ‘speelbak’ is. Ach, samen opruimen is ook gezellig en leerzaam.

Opeten

gekleurde rijst - etenDe rijst is na het kleuren nog steeds prima te eten wanneer je het kookt. Of je het hygiënisch vindt om te eten nadat de kinderen er mee hebben gespeeld…dat is een ander verhaal 😉 Maar het eten van gekookte gekleurde rijst is wel echt een feestje aan tafel. Toen ik een keer blauwe rijst serveerde in plaats van witte rijst, was de lol groot. En eerlijk…ze hebben nog nooit zo goed hun rijst opgegeten. Als je gewoon een keer gekleurde gekookte rijst wilt maken (zoals wij uit hygiënische overweging hebben gedaan) dan kun je beter 1-3 druppen voedselkleurstof toevoegen aan het kookwater.

Aan de slag

Voor het maken van gekleurde rijst heb je het volgende nodig:

  • rijst
  • ziplock zakjes
  • water
  • voedselkleurstof
  • ovenschaal en oven

Doe rijst in een ziplock zakje.

Voeg 1 el water en een beetje kleurstof toe.

Sluit de zak en schud het goed door elkaar…totdat alle rijstkorrels gekleurd zijn.

Strooi de rijst in een ovenschaal en verdeel de rijst goed over het oppervlak.

Zet de ovenschaal in de oven en laat deze drogen op 150ºC. Je kunt tussendoor het beste even af en toe roeren.

*Als je geen oven hebt, dan kun je de rijst ook op kranten of bakpapier laten drogen…alleen duurt dit iets langer dan dat het in de oven droogt.

Bewaren

Wanneer kinderen klaar zijn met het spelen met de gekleurde rijst, kun je deze rijst prima in een afgesloten bak bewaren. Al heb je dan waarschijnlijk wel al alle kleuren door elkaar.

Maak jij ook gekleurde rijst?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Nature art’ en liet ik je zien hoe je kunst sneeuw kunt maken.

Deze week is het thema ‘Colors’ aan de beurt en maakten we gekleurde rijst om mee te spelen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - gekleurde rijstVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

5 thoughts on “Gekleurde rijst maken om mee te spelen (met speeltips)

  1. Wat een leuke tips! Ik ga de speelrijst maken ben heel benieuwd naar de reactie van onze dochter ik heb nog zo’n mini kaugomballenautomaatje staan die ga ik ook aan de speelbak toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *