Help de bij (en nog meer insecten)

help de bij

Het gaat niet zo heel goed met de bij…en met andere insecten eigenlijk ook niet echt. Het is niet zo dat er geen bijen of hommels of vlinders of zo zijn, maar heel veel zijn het er helaas (nog) niet. Help de bij daarom. En als we dan toch bezig zijn: help de insecten!

Waardoor neemt het aantal af?

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat dit door de mensen komt. De meeste mensen weten dit al. Naast het feit dat we insecten vaak doodslaan, vermoorden we ze ook op grote schaal door middel van gif en ontgroening.

Waarom moeten we ze helpen?

Bijen, hommels en vlinders

vlinder en hommelBijen, hommels en vlinders zorgen voor kruisbestuiving, wat weer zorgt voor vruchten. En de vruchten eten wij weer op. Willen we groente en fruit blijven eten, dan zijn ze toch echt noodzakelijk voor het proces.

Lieveheersbeestjes

lieveheersbeestjeMaar ook lieveheersbeestjes zijn nuttig, zij zijn namelijk dol op bladluis…en die heb jij liever niet in de tuin. Heel fijn dus dat zij even komen eten in de tuin.

Gaasvliegen

gaasvliegGaasvliegen eten bladluis, nectar en pollen. Dat is ontzettend handig voor zowel de kruisbestuiving als de bladluis bestrijding.

Oorwormen

oorwurmOorwormen zijn echte opruimers. Ze eten resten van dieren, eitjes en larven van dieren die schade brengen aan onze (fruit)bomen en planten, mossen, schimmelsporen en nog ander zacht plantaardig weefsel. Ze dragen hierdoor bij aan humusvorming. Dat is erg fijn voor de planten in de tuin.

Kevers

keverEr zijn veel verschillende soorten kevers die allemaal een ander dieet hebben. Er zijn kevers die vleeseters zijn en dol zijn op bladluis (lieveheersbeestje). Maar er zijn ook kevers die liever plantjes eten en daarmee de gevallen bladeren met liefde voor jou opruimen (al zet dat natuurlijk geen zoden aan de dijk).

Mieren

mierMieren zijn harde werkers en ruimen dode diertjes en gevallen bladeren naar hartenlust op.

Wespen

GuepeWespen zijn ontzettend irritant en kunnen gemeen prikken (voor sommige mensen zelfs dodelijk), maar ze zijn ook ontzettend nuttig. Het zijn namelijk echte rovers en eten enorm veel insecten die schadelijk zijn voor planten, struiken en bomen die ons van voedsel voorzien. Dat is toch een stuk beter dan het gebruik van pesticiden.

Zweefvliegjes

zweefvliegZweefvliegjes zijn ook erg dol op bladluis en dus een graag geziene gast in jouw tuin.

Pissebedden

pissebedPissebedden zijn eigenlijk geen insecten. Het zijn een soort kreeftachtigen, maar nuttig zijn ze zeker. Het zijn goede opruimers en ze eten graag dorre blaadjes en wegrottend hout.

Spinnen

spinEn hoewel de spin ook geen insect is, is deze erg nuttig. Zij eten graag die vreselijk irritante muggen op. Dat scheelt jou al snel een paar jeukende bultjes.

Hoe kun je helpen?

  • Je kunt al beginnen bij lezen over insecten. Onbegrip zorgt voor angst en angst zorgt voor dode onschuldige nuttige insecten. Natuurmonumenten heeft ook veel leuke activiteiten rondom insecten.
  • Je kunt actie-pakketten van Oerrr aanvragen. Elk jaar maken ze leuke pakketten voor kinderen om de natuur een handje te helpen.
  • Help de bij door een insectenhotel te bouwen (en in de tuin plaatsen). Hiermee help je ook gelijk een heleboel andere insecten.
  • Je kunt bloemen, planten en kruiden in de tuin zetten waar insecten dol op zijn. Hier in de tuin zijn ze dol op lavendel, verbena en komkommerkruid.
  • Je kunt een hoekje in de tuin lekker laten verwilderen.
  • Je kunt stenen uit de tuin halen en daar stroken groen (planten en bloemen) voor in de plaats maken.

Wat doe jij om de bij (en andere insecten) te helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *