Een dromenvanger

dromenvanger

Een dromenvanger staat niet alleen erg leuk, maar heeft ook nog eens een functie. Het web in de ring vangt namelijk de slechte dromen en het gat in het midden laat de goede dromen door. Deze goede dromen glijden dan via het veertje naar degene die onder de dromenvanger slaapt. Het is dan dus de bedoeling dan de dromenvanger boven het bed gehangen wordt. Wanneer hij op een plek hang waar de eerste zonnestralen komen, kunnen de zonnestralen de slechte dromen vernietigen, zodat de droom niet naar een ander kan komen.

Bang in de nacht

Nu onze kleine meid zo bang is geworden ’s nachts leek mij een dromenvanger wel een goed idee. Zo kunnen de slechte dromen niet meer bij haar komen. We hebben hem samen in het raam boven haar bed gehangen.

Lees ook: Bang in de nacht

WP_20180811_09_47_06_Rich (2)Een dromenvanger naar eigen smaak

De dromenvanger kun je zo groot en zo klein maken als dat je zelf wilt. Ik heb nu een grote gemaakt, maar jaaaaaaaren geleden heb ik ook kleintjes gemaakt. De kleine dromenvangers had ik geïnspireerd op de sterrenhemel. Deze waren nachtblauw met gele kraaltjes en een geel veertje. Deze kleine dromenvangers hang je snel onopvallend op. Het maakt ook een leuk cadeautje.

Vorm

De basis van de dromenvanger is rond. Binnen de cirkel knoop je in laagjes of in een spiraal een web.

Kleur

Ik koos voor de kleuren die bij haar kamertje passen (donker groen, wit/crème en bruin/hout), maar deze kleuren hebben ook ieder hun eigen betekenis/kracht.

Zo staat wit voor puur, zuiver, waarheid, levenskracht, eenvoud, hoop, waarheid, energie, reinheid. Groen staat voor groei, welvaart, balans in emotie, liefde, intelligentie, creativiteit, groei. En bruin staat voor concentratie, succes, telepatische krachten, familie, bescherming, doorzettingsvermogen, bescherming, zuivering, zekerheid.

Materialen

Ring

De basis van de dromenvanger is een ring. Je hebt ringen van hout, plastic en metaal die je kant en klaar kunt kopen. Ik koos voor een metalen ring, omdat deze lekker stevig is en toch niet zo glad.

Garen

Ik heb gekozen voor garen van katoen (Scheepjes), omdat dit sterk is en niet rekt.

Kralen

Kralen zouden de goede dromen moeten helpen hun weg naar het gat te kunnen vinden. Nu heb ik de kralen er eigenlijk meer decoratief in gemaakt dan functioneel, maar het is een leuke bijkomstigheid. Ik heb houten kralen gebruikt om het natuurlijke gevoel te benadrukken.

Veren

De veren onder de dromenvanger zorgen er voor dat de goede dromen van het gat naar de dromer kunnen glijden. Wanneer je ‘echte’ natuurlijke veren gebruikt, heeft de veer zijn eigen extra betekenis/kracht.

Bel

Ik heb in het gat nog een bel gehangen. Niet echt met een functie, maar gewoon omdat ik het leuk vond staan.

Nu we alles hebben en je en je een beetje achtergrondinformatie hebt, kunnen we eindelijk aan de slag. Mocht je iets duidelijkere afbeeldingen willen dan de foto’s, dan staat er extra bestand met afbeeldingen in de lijst van benodigdheden.

Aan de slag

Om de dromenvanger te maken heb je het volgende nodig:

Phototastic-11-8-2018_0cfe59ff-02c8-40cc-b464-bc3462596e7cKnoop het uiteinde vast aan de ring (laat nog een stuk ongeknoopt, zodat je dat stukje straks kunt gebruiken om hem aan op te hangen.

Wikkel het garen strak, dicht op elkaar, om de ring.

Knoop de uiteinden aan elkaar wanneer je helemaal rond bent en knip de uiteinden even lang af.

Verdeel de ring in even lange stukjes (ik verdeelde hem in 16 stukjes), markeer aan de binnenkant van de ring de verdeling.

Knoop het uiteinde van een nieuw stuk garen vast op de markering aan de bovenkant.

Knoop telkens een markering verder, zorg er voor dat het garen telkens strak zit tussen de knoopjes. Wanneer je helemaal rond bent kun je kiezen om hem weer vast te knopen bij het beginpunt (zoals ik) of om hem door te knopen, zodat er een volgende reeks ontstaat.

Voor een volgende rij knoop je het uiteinde in het midden van het vorige draadje (tussen de knoopjes).

Knoop telkens op het midden van de volgende draadjes tussen de knoopjes.

Wanneer je in laagjes werkt, maak je het uiteinde weer vast op het beginpunt en start je daarna weer aan een volgende reeks…zoals je dat net ook hebt gedaan.

Wanneer je bijna bij het midden bent, knoop je het draad niet meer, maar rijg je hem alleen nog. Dit doe je twee lagen.

Trek het draad strak aan, zodat je een zonnetje in het midden krijgt met een gat er in. De rest van de draden worden ook aangetrokken naar binnen. Knoop het uiteinde vast terwijl je de draad goed strak houdt.

Steek drie veertjes in een kraal.

Knip een stuk draad af en leg een dikke knoop in het uiteinde.

Rijg het draad door een naald.

Steek de naald vanaf de veren door de kraal.

Maak eventueel een knoop in het draad boven de kraal.

Knoop het draad met de veren onderaan de dromenvanger.

*Je kunt eventueel ook nog draden met veertjes aan de zijkanten hangen.

*Wanneer je kraaltjes gebruikt, schuif je deze op het draad telkens voordat je gaat knopen. De volgende rij knoop je dan telkens na of telkens voor de kraal, zodat ze overal gelijk zitten.

Nog niet uit geknutseld?

Ben je dol op knutselen en wil je nog meer inspiratie? Kijk dan op de pagina ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *