Een fleurig vloerkussen

fleurig vloerkussen

Heerlijk in de tuin op de grond zitten is geen probleem met een fleurig vloerkussen. De bloem en het blad zorgen voor een comfortabele zitplek en zijn een leuke blikvanger.

Binnen of buiten

fleurig vloerkussen spelenSoms is het heerlijk om op de vloer/grond te zitten spelen, maar erg comfortabel zit het niet. Een vloerkussen maakt het zitten op de vloer (of grond) een stuk fijner. Maar je kunt er ook gewoon heerlijk mee spelen.

Ik maakte vloerkussens die zowel binnen als buiten te gebruiken zijn door de onderkant te maken van een stof die waterdicht is. De bovenkant is heerlijk zacht voor extra comfort.

Op vakantie

Hoewel de bloem en het blad bedoeld waren voor thuis in het speelhuisje en in de tuin, wilden de meiden ze graag mee op vakantie. En daar werden ze ook graag gebruikt tijdens het spelen met het goedgevulde speelkleed.

Ook konden wij hem fijn gebruiken als verschoonkussen. Hij was groot genoeg voor haar om goed op te liggen en ik kon op het blad zitten. Door de waterdichte kant naar boven te leggen, hoefde ik mij ook geen zorgen te maken over de bekleding 😉

Bloem of blad

Ik maakte een bloem en een blad, maar je kunt ook prima andere vormen maken waar een beetje reliëf in zit. Maar een bloem en blad vond ik mooi passen bij het doel: spelen in de tuin en in het speelhuisje.

Ophangen

fleurig vloerkussen ophangenOmdat de fleurige vloerkussens ook opgeruimd moeten kunnen worden, heb ik ze voorzien van een lusje. De kussens hangen met het lusje aan een haakje in het speelhuisje buiten. Zo hebben zij een leuke wanddecoratie in hun huisje wanneer ze de kussens niet gebruiken.

Materiaal

Voor het maken van een fleurig vloerkussen kun je eigenlijk elke stof wel gebruiken. Maar wanneer je het kussen voor buiten maakt, is het toch wel handig om een waterdichte onderkant te maken. Voor de bovenkant is een zachte stof plezierig. Gebruik geen donkere kleuren voor buiten omdat deze heet kunnen worden in de zon.

Voor de onderkant heb ik breaker teflon gebruikt, omdat ik dit nog had en ik de kleur wel passend vond. Maar je kunt ook prima geplastificeerd katoen gebruiken. Let er dan wel op dat je ze niet heter wast dan 30°C.

Voor de bovenkant heb ik wol gebuikt. Dit is lekker dik, stevig, warm en zacht.

De binnenkant (vulling) is gemaakt van een stuk schuimrubber.

Patroon

Omdat het patroon voor de bloem ietsje kleiner is dan 80×80 cm is en het blad zo’n 40×60 cm groot is, is het beter het patroon zelf te tekenen. In het document vind je de beschrijving voor het maken van het patroon voor de bloem en het blad. Het is bij het tekenen van het patroon wel handig te weten hoe je een mooie cirkel kunt tekenen en je moet nauwkeurig kunnen meten. Dit document is gratis en kost dus €0,00. Na het voltooien van de bestelling kun je het document downloaden.

Het patroon op een vuilniszak

Voor het patroon heb ik een vuilniszak gebruikt. Deze was voor de bloem precies groot genoeg en voor het blad zelf ruim groot genoeg. Het voordeel van de vuilniszak is vooral dat hij niet snel scheurt…vooral bij het schuimrubber is dit erg fijn.

Aan de slag

Voor het maken van een fleurig vloerkussen heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • vuilniszak (voor het patroon)
  • stift
  • schaar
  • stof voor de onderkant
  • stof voor de bovenkant (voor de bloem 2 kleuren)
  • schuimrubber (ik nam schuimrubber van 4 cm dik…dat was dik genoeg en dat kon de naaimachine nog maar net aan)
  • garen
  • spelden
  • *eventueel lint voor een ophanglusje

Teken eerst het gewenste patroon op een vuilniszak.

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof en op het schuimrubber.

Bloem

Naai het rondje op de goede kant van de bovenkant. Werk dit af door met een zigzagsteek over de rand te naaien.

*Maak een lusje van het lint en naai deze op de kop langs de rand van de bloem…netjes in het midden van de bloemblad.

Leg de onderkant op de bovenkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen langs de rand aan elkaar, verstevig dit met een zigzagsteek of locksteek. Maar laat een stuk open (bijna een heel bloemblad, maar naai wel net voorbij de hoekjes).

Keer de bloem binnenstebuiten.

Schuif het schuimrubber er in.

Vouw het stuk schuimrubber bij de opening een stuk dubbel, zodat je daar geen last van hebt tijdens het naaien.

Speld de opening netjes dicht, met de randen naar binnen gevouwen.

Naai de opening netjes dicht, vlak langs de rand.

Schuif het stuk dubbelgevouwen schuimrubber netjes.

Naai over de zigzaglijn van de cirkel op de bloem. Tip: Druk het schuimrubber plat tijdens het naaien en help met het aanvoeren. Tip: Kies voor de garen op de spoel dezelfde kleur als de onderkant van de bloem en het klosje garen dezelfde kleur als de bovenkant van de bloem.

Blad

*Maak een lusje van het lint en naai deze op de kop langs de rand van het blad…netjes in het midden van de bovenkant.

Leg de onderkant op de bovenkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen langs de rand aan elkaar, verstevig dit met een zigzagsteek of locksteek. Maar laat een stuk open (iets minder dan de bovenkant van het blad).

Keer het blad binnenstebuiten.

Schuif het schuimrubber er in.

Vouw het stuk schuimrubber bij de opening een stuk dubbel, zodat je daar geen last van hebt tijdens het naaien.

Speld de opening netjes dicht, met de randen naar binnen gevouwen.

Naai de opening netjes dicht, vlak langs de rand.

Schuif het stuk dubbelgevouwen schuimrubber netjes.

Naai Vanaf de bovenkant van het blad een kronkelige lijn naar beneden, maar niet helemaal tot aan de punt (hoofdnerf). Naai ook twee zijlijnen vanaf de hoofdnerf, zodat het meer op een blad lijkt. Tip: Druk het schuimrubber plat tijdens het naaien en help met het aanvoeren. Tip: Kies voor de garen op de spoel dezelfde kleur als de onderkant van de bloem en het klosje garen dezelfde kleur als de bovenkant van de bloem.

Maak jij ook zo’n leuk fleurig vloerkussen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Een fleurig vloerkussenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *