Een luchtballon van een lampion

luchtballon van een lampion

De luchtballon van een lampion is een leuk project om te knutselen en kun je met verschillende doelen maken. Zo kun je er een voor de kinderkamer maken. Maar hij is ook erg leuk voor op de camping of voor het lampionnetje lopen met Sint Maarten.

In de kinderkamer

Een nylon lampion zonder lampje kun je heel leuk in de kinderkamer hangen. Zo kun je de luchtballon helemaal af stemmen op de kleuren van de kinderkamer. In het mandje zou je dan een leuk klein knuffeltje kunnen stoppen.

Wanneer je de luchtballon toch binnen houdt, kun je het bakje eventueel van een papieren bekertje maken. Maar je zou ook een leuk mandje van vilt kunnen naaien of een rieten mandje kunnen gebruiken.

Op de camping

Luchtballon van een lampion in de voortentWanneer je een nylon lampion met lampje op zonne-energie gebruikt, kun je de luchtballon ook buiten ophangen. Dit is natuurlijk erg leuk voor bij de tent of caravan. Dan kun je zeggen dat je met de luchtballon op reis bent geweest ;P

Wanneer je een luchtballon voor buiten maakt, moet je er wel op letten dat je materialen gebruikt die tegen water kunnen.

Sint Maarten

Wanneer je een nylon lampion met zonne-energie gebruikt kun je deze heel makkelijk als lampionnetje gebruiken. Maar de lampion zonder zonne-energie kun je weer makkelijk aan het stokje met lampje hangen. Je zou zelfs nog een led ‘waxinelichtje’ in het mandje kunnen stoppen voor extra licht. Wanneer je het mandje en de passagiers van materiaal maakt wat tegen water kan, dan heb je een prachtige ‘regen-proof’ lampion.

Materiaal

Als basis gebruik je een nylon lampion. Kies zelf of je liever een wilt met lampje of toch zonder. Voor het mandje kun je verschillende dingen gebruiken, maar ik gebruikte een plastic bekertje…omdat ik dit toch nog in huis had liggen en dit tegen water kan.

Voor het touwwerk heb ik katoen garen gebruikt (wat je ook gebruikt om te haken).

De passagier(s)

Omdat de luchtballon niet zonder passagier(s) kan vliegen, hebben wij er poppetjes in gestopt die we hebben geknutseld van ijsstokjes. Met stift hebben we gekleurd en met fineliner hebben we het gezicht er in getekend. Als je deze buiten wilt hebben is het wijs om ze nog even te lakken, zodat de kleuren blijven zitten wanneer ze nat worden.

Maar je kunt er dus ook gewoon een klein poppetje of knuffeltje in stoppen…net wat jij leuk vindt.

Aan de slag

Voor het maken van een luchtballon van een lamp heb je het volgende nodig:

  • nylon lampion
  • katoen garen (die je ook gebruikt om te haken) of soepel touw (het touw hoef je dan niet te vlechten)
  • plastic bekertje
  • lijm
  • schaar
  • eventueel lintjes voor de strikjes en stof (wat niet rafelt) voor de zakjes & naald en naaigaren
De luchtballon

Maak een lange vlecht van garen.

Maak van de vlecht een rondje die op de bovenkant van de lampion komt en een rondje die iets boven het midden van de lampion komt.

Vlecht 4x een stuk die van de bovenkant van de lampion naar de onderkant van je bakje gaat…met deze vlechten bepaal je dus de afstand tussen het bakje en de ballon.

Knoop de vlechten aan het ‘touw’ die op de luchtballon zit.

Laat de vlechten naar beneden lopen en knoop ze ook vast aan het ‘touw’ die vlak boven het midden zit.

Maak een vlecht die een stuk langer is dan de vlecht die iets boven het midden van de ballon zit.

Knoop deze vlecht in boogjes aan het ‘touw’ die iets boven het midden zit.

De knoopjes kun je wegwerken door er strikjes van lint omheen te maken.

Het mandje

Knip het bekertje af op de gewenste hoogte, zodat je een bakje voor de luchtballon krijgt.

Plak de vlechten van de ballon langs de zijkant van het bekertje.

Smeer het bakje in met lijm en wikkel het garen er strak omheen.

De zakjes

Knip cirkeltjes uit de stof.

Rijg met een naald garen langs de zijkant van de cirkeltjes.

Trek het garen aan, zodat er zakjes ontstaan. Vul de zakjes met kleine stukje stof(restjes).

Wikkel het garen nog een aantal keer om het zakje, zodat deze goed dicht zit en leg er een knoop in.

Maak de zakjes vast aan het ‘touw’ boven het bakje.

Maak jij ook zo’n leuke luchtballon van een lamp?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Bloemen’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je op 3 manieren een bloem van band kunt maken.

Deze week is het thema ‘Lucht’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van Mel DIY en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een luchtballon van een lamp.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - Een luchtballon van een lampionVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Een luchtballon van een lampion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *