Een pasfoto van kinderen

pasfoto van kinderen

Je wilt op vakantie naar het buitenland en moet nog veel dingen regelen. Een van die dingen is dan een paspoort of id-kaart voor je kind. Dan moet daar dus een pasfoto op komen die aan allerlei eisen voldoet. Het maken van een pasfoto van kinderen valt nog mee en van een baby al helemaal niet!

Geldigheidsduur

Een ding wat ik niet begrijp bij een id-kaart of paspoort van kinderen is hoe lang deze geldig is. Deze documenten zijn namelijk 5 jaar geldig.

Het is een eis dat een pasfoto op een id-kaart of paspoort recent is. Bij een volwassene gebeurt er niet zo heel veel met het uiterlijk in vijf jaar tijd. Maar bij een kind is vijf jaar een heel verschil. Een kind van 5 moet je dan misschien wel identificeren aan de hand van een babyfoto…belachelijk natuurlijk. Ik zou het dan ook veel logischer vinden dat deze documenten bij kinderen dan ook maar 1-2 jaar geldig zouden zijn en dat deze dan ook een stuk goedkoper zouden zijn dan die voor volwassenen. Zo zijn de foto’s tenminste herkenbaar en betaal je je niet gelijk scheel voor een kinderpaspoort of id-kaart. Zo kun je dan ook zelf kiezen voor welke jaren je wel een reisdocument voor jouw kind wilt en voor welke niet. Ze zijn immers pas vanaf hun 14e levensjaar verplicht.

Eisen voor een pasfoto

Vroeger mocht je nog leuk en gezellig op de foto staan, zolang je gezicht er maar goed op stond. Je mocht zelfs lachen. Tegenwoordig is dat allemaal heel anders.

  • Je moet recht in de camera kijken.
  • De mond moet gesloten zijn.
  • Het gezicht moet een neutrale uitdrukking hebben.
  • Draag je af en toe een bril, dan moet die ook op bij de foto.
  • Alleen jij mag op de foto staan.
  • Het gezicht moet er volledig op staan.
  • Je moet in het midden van de foto staan.

Bij een volwassene zijn deze criteria soms al niet zo simpel. Maar bij kinderen is het een hele uitdaging om aan al deze punten te voldoen.

Slechte planning

Wij waren van plan om naar Denemarken te gaan op vakantie. Maar we waren eigenlijk al aan de late kant met het regelen van een id-kaart. Daarom moesten wij stel op sprong een foto maken, zodat we diezelfde middag nog naar het gemeentehuis konden. Helaas was die ‘planning’ niet zo heel handig. Onze kleine meid was namelijk best moe en had er dus eigenlijk niet zo heel veel zin in.

Lees ook: Op vakantie naar Legoland Billund (als borstvoedende moeder)

Focus

In het fotohokje keek ze overal naar, behalve naar de camera. Alles was interessant, behalve de camera. We moesten haar zien af te leiden, zodat ze enigszins richting de camera zou kijken. In het hele krappe hokje achter in de drogist (daar kun je bij ons in het dorp pasfoto’s laten maken), wurmde ik mij achter de mevrouw met de camera. Ik riep haar naam, maar ik kreeg geen reactie…ik werd genegeerd. Allerlei gekke geluidjes maakte ik, waar ze normaal gesproken wel op reageert…maar uiteraard op dat moment niet. Oke, dan moest ik maar alles uit de kast halen. Ik kreeg eindelijk aandacht, maar ze moest lachen…en dat mag niet voor een pasfoto die op de id-kaart moet. Zucht.

Regels, regels, regels

Ondertussen deed de arme mevrouw haar stinkende best om maar een geschikte foto te schieten. De foto’s zagen er best grappig uit, maar ze waren dus niet geschikt voor op een id-kaart. Er was namelijk nog een moeilijkheid. De kleine meid kon op dat moment nog niet zelf rechtop zitten, zonder steun. Papa probeerde haar rechtop te houden en ondertussen moest hij ook nog eens zijn best doen om zelf niet op de foto te komen staan. Af en toe leek hij wel een slangenmens die zich in zo’n doosje probeert te wurmen, want erg veel ruimte was er niet voor hem om uit te wijken.

‘Mugshot’

Na heeeeeeel wat foto’s te hebben gemaakt, zat er eindelijk 1 tussen die aan de eisen voldeed. Ondertussen zaten wij met een meisje die heel moe was (waar we ook nog eens mee naar het gemeentehuis moesten), maar het was gelukt. Ze keek naar voren, haar hoofd en romp stonden er op…zonder papa en ze lachte niet. Het resultaat was een foto die zo op een ‘Most wanted’ poster zou passen; een ware ‘mugshot’. En daar mogen we vijf jaar lang plezier van hebben.

One thought on “Een pasfoto van kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *