Een schaduwtekening maken

schaduwtekening

Mooi kunnen tekenen hoeft niet moeilijk te zijn…je kunt namelijk heel makkelijk vals spelen met behulp van een beetje licht en wat speelgoed.

Spelen met schaduw

Jonge kinderen zijn vaak nog veel bezig met het leren begrijpen hoe een schaduw werkt. Ze spelen daarom graag met schaduw, want zo leren ze de schaduw kennen. Ook vinden deze jonge kinderen het vaak nog erg lastig om iets te tekenen. Deze twee eigenschappen maken het voor deze jonge tekenaars erg leuk om met behulp van schaduw iets te tekenen wat ze anders nog niet zo goed zouden kunnen tekenen. En tijdens dit tekenproject leren ze verschillende aspecten van schaduw.

Dino’s tekenen

Onze kleine meid tekent graag dino’s. Maar ze is soms ook een beetje verdrietig, omdat het haar nog niet zo goed lukt (haar woorden). Ik moet op dat soort momenten ontzettend hard mijn best doen om haar er van te overtuigen dat ‘mooi tekenen’ een kwestie is van veel oefenen en dat haar tekeningen helemaal niet ‘mislukt’ zijn. Gelukkig lukt het mij meestal wel om haar van haar ‘fixed mindset’ af te helpen en haar te leiden naar een ‘growth mindset’. Lees ook: Hoogbegaafd en alle misvattingen Het maken van een schaduwtekening heeft haar hierbij goed kunnen helpen. Ze heeft leren kijken naar details (die ondertussen goed opgeslagen zijn in haar overvolle koppie) en heeft weer haar fijne motoriek kunnen oefenen. Beide helpen haar bij het maken van een volgende dino tekening.

In de klas

Wanneer je het onderwerp licht & schaduw behandelt, is dit een hele leuke opdracht om de kinderen te laten maken. Ze leren hiermee dat wanneer je het figuurtje draait, de schaduw een andere vorm krijgt…terwijl het figuurtje zijn eigen vorm behoud. Je kunt hiermee de termen ‘contouren’ en ‘perspectief’ behandelen. Ook kun je behandelen hoe licht zich gedraagt ten opzichte van een voorwerp. Zo kun je goed laten zien dat licht in lijnen beweegt en dat licht weerkaatst. Verder is deze opdracht een hele goede oefening om de fijne motoriek mee te oefenen. Dat komt doordat je heel precies moet werken en ondertussen rekening moet houden met je eigen schaduw.

Materiaal

Om een mooie schaduw te krijgen, heb je natuurlijk licht nodig. Wanneer het buiten lekker zonnig is, kun je heel goed buiten een schaduwtekening maken. Als er te weinig zonlicht is om een goede duidelijke schaduw te krijgen, kun je ook een lamp gebruiken. Niet elk figuurtje is geschikt om een schaduwtekening van te maken. Je kunt het beste op zoek gaan naar een figuurtje met duidelijke contouren en niet te veel details. De speelgoed dino’s die wij hebben gebruikt, zijn perfect. Je hebt ook dieren en bomen van dit soort speelgoed, daarmee kun je leuk een boerderij tekenen of een dierentuin.

Aan de slag

Voor het maken van een schaduwtekening heb je het volgende nodig:

  • papier
  • potlood
  • zon/lamp
  • figuurtjes
  • *kleurmateriaal (potlood/stiften)

Leg het papier zo neer dat de onderkant naar de zon wijst.

Zet de figuurtjes langs de onderkant van het papier neer. Het kan zijn dat je ze even een beetje moet draaien om te kijken hoe je de schaduw er zo mooi mogelijk op krijgt.

Trek de schaduw over met potlood.

Let er hierbij op dat je niet zelf een schaduw maakt over de schaduw, want dan zie je niet meer wat je moet tekenen.

*Maak de tekening verder af door details toe te voegen en kleur hem mooi in.

Maak jij ook zo’n leuke schaduwtekening?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - schaduwtekeningVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *